Sestra M. ALMA (Marija) BUGARIN

Rođena 27. listopada 1927. u selu Zlatini, Kringa

Umrla 9. prosinca 2020. u Rijeci

Sestra Alma, krsnim imenom Marija, rođena je 27. listopada 1927. godine, u selu Zlatini, kod Kringe, u Istri, u obitelji Gašpara i Eufemije, rođene Fabriš. Bila je jedno od njihovih osmero djece, od kojih je čak troje preminulo još u ranom djetinjstvu. Okružena ljubavlju svojih roditelja i slijedeći primjer i svjedočanstvo njihove vjere, Marija je, već u devetoj godini primila sakramente Prve pričesti i Potvrde. Još dok je bila djevojčica, njezina starija sestra otišla je u samostan sestara milosrdnica u Rijeku i postala redovnica sv. Vinka Paulskoga – s. Marija Kandida. Radeći s pacijentima oboljelima od tuberkuloze i sama je oboljela i umrla vrlo mlada godine 1945.

Marija je navršivši 15 godina, zajedno sa svojom prijateljicom Danicom odlučila također poći u samostan, u Rijeku. Primljene su 1943. godine, a položivši svoje prve svete zavjete 1945. godine postale su i sestre u Kristu – Alma i Stela.

Godine 1951., poslije polaganja doživotnih zavjeta, sestra Alma poslana je u Veli Lošinj gdje je započela raditi u Domu za starije i nemoćne osobe. Bolničku školu upisala je 1957. u Rijeci, no samo godinu dana kasnije, zbog političkih razloga, zajedno s drugim sestrama, izbačena je iz škole. Bolničku će školu ipak nastaviti u Rovinju 1960. godine za vrijeme svoje službe u franjevačkom samostanu. Godine 1967. s. Alma je ponovno premještena u Veli Lošinj u Dom za starije i nemoćne osobe gdje, kao bolničarka, ostaje raditi do umirovljenja 1984. godine. Nakon umirovljenja postaje predstojnicom u sestarskoj zajednici u Praputnjaku sve do 1992. godine kada je premještena u Pulu, na župu sv. Ante.

Nakon pogoršanja zdravstvenoga stanja u ožujku 2018. sestra Alma dolazi u provincijalnu kuću u Rijeku, te nastavlja živjeti svoj milosrdnički poziv služenja prikazujući Bogu svoju slabost i nemoć. Prije nekoliko mjeseci njezino se zdravstveno stanje dodatno pogoršalo, a onda je u jeku pandemije koronavirusa, koji je zahvatio i našu zajednicu, u noći poslije svetkovine Bezgrješne Djevice Marije,  9. prosinca, Marija – sestra Alma, predala Gospodinu u ruke svoju dušu, kao službenica Božja, iscrpljena mnogom patnjom, ali spokojna i vjerna riječima koje je napisala u svom životopisu: Križevi mi nisu ni najmanje umanjili ljubav prema svetom zvanju. Ja želim samo jedno: svom dušom i zauvijek biti samo Božja, i da to budem, pripravna sam na sve žrtve.

Sestra Alma Marija Bugarin, napustila nas je onakva kakva je i bila, plemenita, dobro raspoložena, nježna i tiha.

Njezina ustrajna marljivost i miroljubivost ostavljaju za njom svijetli trag i primjer redovnice koja je slijedila Krista i služila Bogu i bližnjemu sve vrijeme svojeg posvećenog života.

Draga naša sestro Alma hvala Ti za sve i neka Ti Bog bude nagrada za Tvoje služenje i za žrtve i križeve koje si podnijela za Njegovu slavu.

 

Počivala u miru.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: