Umrla sestra M. KERUBINA (Elizabeta) ŠTEFAN

Sestra M. Kerubina  Štefan rođena je 2. prosinca 1939. godine u Prelogu. Djetinjstvo je provela u krugu svoje obitelji, s dva brata i dvije sestre, koja je intenzivno živjela i svjedočila kršćansku vjeru. U ranim mladenačkim danima otisnula se od kuće i išla raditi kao kućna pomoćnica kod jedne obitelji koja je poslovno doselila u Rim. Živeći u centru u Rimu u neposrednom susjedstvu naše zajednice u Via Bobbio mlada djevojka Elizabeta imala je priliku upoznati naše sestre i u druženju s njima odgovorila je pozivu Isusa da ga slijedi u Družbi sestra milosrdnica. S. M. Kerubina je prva Hrvatica koja je u Rimu započela redovničku formaciju. U sestarskoj kapeli Presvetih Srdaca Isusa i Marije u Rimu položila  je privremene zavjete 7. listopada 1960. a vječne 1965. godine.

U izvještajima njezine  učiteljice novicijata, od početka ulaska u redovničku zajednicu, iščitavaju se vrline koje su sestru M. Kerubinu, kao požrtvovnu i samozatajnu redovnicu uronjenu u Kristovu prisutnost,  pratile tijekom njezina života. Učiteljica novakinja s. M. Vlasta Begović u izvještaju za s. M. Kerubinu zapisala je: „Živjela je doista u prisutnosti Božjoj i često bi je vidjela kako pomiče usne i izgovara strelovite molitvice i čine ljubavi. Koji puta bi ih izgovarala poluglasno ne primijetivši da je još netko drugi u njezinoj blizini, osim Isusa.“

U Rimu je završila studij za rad u dječjem vrtiću u kojem je radila od 1965. do 2000. godine. Osim rada u Dječjem vrtiću aktivno se uključila u župnu katehezu koja se vršila u prostorima naše škole a nedjeljom slavila euharistija za naše učenike i njihove obitelji u našoj sestarskoj kapeli. Nebrojene generacije djece i mladih koji danas dovode djecu u naš Dječji vrtić s radošću se sjećaju s. M. Kerubine kao odgojiteljice i vjeroučiteljice, koja ih je svojim životom i radom oduševljavala za Krista.

Duboko je živjela vinkovsku karizmu posjećivanja starih i nemoćnih osoba u njihovim domaćinstvima, donoseći im Isusa u svetoj pričesti i toplu riječ okrjepe i pažnje u njihovim patnjama i bolima. Nastavila ih je posjećivati do zadnjeg trenutka dok su joj dopuštale njezine zdravstvene sile. Iako je već bila teško bolesna još uvijek je nastojala posjećivati nemoćne i potrebite.

  1. M. Kerubina je vršila niz dužnosti unutar redovničke zajednice, na razini Delegature i sestarske zajednice. Bila je u više mandata zamjenica delegate i predstojnice, prva savjetnica i ekonoma Delegature i kućne zajednice. Od 2009. do 2013. pomagala je kod bolesnih sestara sve dok 2013. godine nije onemoćala i sama bila potrebna tuđe pomoći.

Smrt je počela kucati na njezina životna vrata tijekom duhovnih vježbi koje smo obavljali u kući delegature od 1 do 7. siječnja 2018. godine. U bolnici  je, praćena molitvom susestara, primila sakrament bolesničkog pomazanja a večer uoči smrti vođa duhovnih vježbi je u pratnji par sestara izmolio molitvu predanja duše Gospodinu. Nakon par sati je preminula. Bilo je to 7. siječnja u 4,20 sati u bolnici Policlinico Caselino u Rimu.

Zahvaljujemo Gospodinu za život i rad s. M. Kerubine, za njezinu neizmjernu ljubav i požrtvovnost u zajednici, za sva djela ljubavi prema svim ljudima koje je Gospodin postavio na njezin životni put. Cijeli život ostala je povezana sa svojom rodbinom, rodnom župom sv. Jakova u Prelogu i crkvom u Hrvata. Njezini nećaci donijeli su grudu međimurske zemlje i položili  ju u grob zajedno s pismom blagoslova i krunicom koju su joj poklonili roditelji na odlasku u samostan. Pismo odiše kršćanskim vrlinama koje su resile njezinu obitelj, a koje rese brojne obitelji njezinih nećaka.

Molimo Gospodina da joj udijeli vječni pokoj a ona neka nas zagovara kod Gospodina da hrabro nastavimo živjeti vinkovsku karizmu.

Počivala u miru!


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: