Sestra M. RAHELA (Adele) MIKOLIĆ

Rođena 9. kolovoza 1933. u Motovunskim Novakima

Umrla 5. prosinca 2017. u Rijeci

 

Adele Mikolić rođena je 9. kolovoza 1933. u mjestu Motovunski Novaki (Istra), od oca Joba i majke Ljubice, r. Franković. Adele je bila drugo dijete u obitelji Mikolić kojoj je Bog podario šestero djece, četiri sina i dvije kćeri. Obiteljska kuća nalazila se u blizini crkve pa je majka često s djecom svraćala na poklon Isusu. Majčin odgoj riječima i primjerom potaknuo je Adele u vrijeme odrastanja da i sama često odlazi u crkvu. U tim poklonstvenim trenucima Adele je spoznavala Božji glas poziva za nasljedovanjem Isusa Krista. Dugo je o tome razmišljala te povjerivši se župniku, spoznala je Božju volju u svom životu. Poziv redovnice!

U samostan sestara milosrdnica u Rijeci primljena je 28. rujna 1953. godine. Ali nakon nekoliko mjeseci, usljed bolesti, vratila se kući. Kad je ozdravila, ponovno je došla u samostan i započela formacijske stupnjeve redovničkog života. U novicijat je ušla 1955. dobivši biblijsko ime, s. M. Rahela. Godinu dana poslije, 1956. položila je prve zavjete a doživotne 1961. godine.

Po završetku osnovne škole, s. M. Rahela najprije je dvije godine radila kao službenica u Domu zdravlja Mali Lošinj. Zatim je, od 1960. – 1962., pohađala bolničku školu u Zagrebu te se 1963. zaposlila u sušačkoj bolnici, na kirurgiji. Šesnaestogišnje razdoblje rada u sušačkoj bolnici prekinuto je na godinu dana, kada je s. M. Rahela poslana u dom umirovljenika na Kantridu, obavljajući službu domaćice. Uz posao u bolnici, pohađala je srednju medicinsku školu. Od trsatske zajednice i sušačke bolnice, s. M. Rahela oprostila se 1979. godine. Providnost i potrebe Provincije tada su je dovele u Veli Lošinj, u Dom za odrasle. U domu je vršila službu domaćice sve do 1991., kada je umirovljena. Nakon umirovljena odlazi u Bašku i u tom malom otočkom mjestu započinje svoj apostolat brige za bolesnike. Posjećuje bolesnike po kućama nesebično se darivajući potrebnima kroz duhovnu i medicinsku skrb. Odlaskom 1997. iz Baške, brigu za bolesnike nastavlja u franjevačkom samostanu u Rovinju, gdje uz kućne poslove, njeguje bolesnu majku koja je zbog starosti i bolesti bila kod sina svećenika. U provincijalnoj kući u Rijeci, njeguje bolesne sestre od 2000. – 2004. godine. Te godine ponovno odlazi u Bašku i tamo nastavlja ali i završava svoj apostolat koji se, uz služenje zajednici, očitavao posjetom starima i nemoćnima. Uz ove službe, s. M. Rahela u više je navrata obnašala službu predstojnice u zajednici, a od 1973. do 1979. službu savjetnice u provincijalnom vijeću.

Ovih nekoliko redaka životnog puta s. M. Rahele oslikava bogat život redovnice, milosrdnice sv. Vinka Paulskog. Njezin poziv, nasljedovanje Isusa Krista, bio je u potpunosti prožet karizmom svetog Vinka. Život u službi bolesnika. Mudrost, jednostavnost, odgovornost prema zajednici i ljubav prema sestrama, prepoznavanje potreba ljudi, suosjećanje i lakoća uspostavljanja kontakta samo su neke od odlike po kojima ćemo se sjećati naše drage s. M. Rahele. Vođena Božjom riječju, pozivom poslanja primljenim od samoga Isusa Krista, živjela je temeljnu vrijednost svog poziva svjedočeći bolesnicima živu sliku Krista. I to nije sve. Nasljedovanje Isusa Krista, kome je obećala vjernost, okrunjeno je krunom boli i patnje posljednjih dana ovozemaljskog života. Životni hod redovnice koji je bio obilježen služenjem bolesnicima, doveo je s. M. Rahelu na kraj puta. Nešto više od mjesec dana, od kako je uspostavljena dijagnoza teške bolesti, s. M. Rahela hodila je putem Kalvarije svoga Zaručnika, hodila i svjedočila životom Krista. Sav svoj život posvetila je služeći bolesnim udovima Isusa Krista i upravo među tim trpećim udovima, ovozemaljski hod okončala je s. M. Rahela na Jedinici intenzivnog liječenja KBC Rijeka, u kasnim satima 2. prosinca 2017. godine.

Draga naša s. M. Rahela! Gospodin ti bio nagrada za svako učinjeno djelo ljubavi, za dobrotu i pažnju iskazanu sestrama, za svaku riječ utjehe potrebnima.

Počivaj u miru Božjem!


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: