Sestra MILUTINA (Terezija) KULUNDŽIĆ

Posebni je Božji dar biti u stotoj godini života, ostati zdrave pameti, moći hodati bez štapa i sama sebe posluživati. Taj dar dao je Gospodin pokojnoj sestri Milutini Kulundžić, a ona mu je na njemu bila neizmjerno zahvalna. Željeli smo, zajedno s njome, njezin 100. rođendan svečano proslaviti u Kući matici. No, Gospodinu je bilo milije da ona svoj okrugli rođendan proslavi u Njegovu kraljevstvu. Oslabljena sluha i malo oslabljena srca, spremna za konačno putovanje, tiho je otišla u vječnost u noći 12. veljače dok su još u kući svi mirno spavali.

S. Milutina, Terezija Kulundžić rođena je 19. kolovoza 1919. godine u Derventi, BiH, od oca Ivana i majke Barbare rođene Jajić. Sretno djetinjstvo provela je u Derventi u krugu svoje obitelji i završila osnovnu i dvogodišnju zanatsku školu.

U samostan je primljena 3. kolovoza 1937. godine. Novicijat je započela 14. kolovoza 1938., a prve redovničke zavjete položila je 15. kolovoza 1939. Za nekoliko mjeseci poslana je u Dječji dom u Crikvenicu gdje je dvije godine radila kao pomoćna odgojiteljica. U veljači 1942. godine premještena je u Zagreb i zaposlena kao administrator u bolnici „Sestre milosrdnice“. Kad su 1949. godine sve sestre milosrdnice naredbom komunističkih vlasti morale napustiti svoju bolnicu, s. Milutina, kao i mnoge druge sestre, zbog potrebne prekvalifikacije i pronalaska zaposlenja od kojeg bi se mogla prehranjivati samostanska zajednica, završila je tečaj za bolničarku, zatim daktilografski tečaj i tečaj za knjigovođu. Zaposlila se 1. prosinca 1949. u građanskom odijelu kao administrator, a poslije kao računovođa u građevnom poduzeću „Tehnika“ u Zagrebu. Svojim čvrstim redovničkim stavom, vjerom i osobnošću, očitovala je i neverbalno u civilnom odijelu u onom oštrom komunističkom razdoblju svoju posvećenost Gospodinu i pripadnost Družbi sestara milosrdnica. Radeći savjesno kancelarijske poslove u poduzeću, istovremeno je duhovno i intelektualno stalno napredovala osobnom izgradnjom, zauzetim učenjem i polaganjem ispita. Tako je uz  rad u IX. Gimnaziji u Zagrebu završila treći i četvrti razred i položila maturu, a kad je Crkva otvorila redovnicama mogućnost školovanja, s. Milutina je među prvima završila Katehetski tečaj, koji je tada bio jednogodišnji studij, a nakon toga Filozofsko-teološki institut (FTI) Družbe Isusove na Jordanovcu u Zagrebu.

Odlaskom u mirovinu iz državne službe u kolovozu 1976. godine, bila je osposobljena i sretna da se može posvetiti katehizaciji djece. Pet godina katehizirala je u vjeronaučnoj dvorani naše crkve sv. Vinka u Zagrebu i bila savjetnica kućne poglavarice. Nakon toga djelovala je četiri godine u Gradecu kao vjeroučiteljica i sakristanka. Od siječnja 1988. vršila je šest godina službu tajnice Zagrebačke provincije. Poslije je radila neko vrijeme kao administrator našeg Dječjeg vrtića „Sv. Vinko“.

Iako u poodmaklim godinama, pomagala je u raznim kućnim poslovima sve do prosinca 2011. kad se preselila u Stari seminer, a odatle  2014. godine u kućnu bolnicu. Od tada se posvetila samo molitvi i slavljenju Gospodina srcem i dušom.

Neumorna cijeli život u radu i u molitvama, služila je Gospodinu poletno i radosno, odražavajući nutarnju sreću i zahvalnost za zdravlje, sposobnosti, aktivne godine života i sve primljene milosti.

Gospodine, ti si ju pozvao u stotoj godini života da otpočine od životnih napora i raznovrsnih službi te uđe u tvoje vječno Kraljevstvo. Primi sva njezina dobra djela, rad i pobožnosti kojima je revno hitala, oprosti joj pogreške i slabosti i dopusti da te kroz svu vječnost slavi pjesmom i molitvom među svetima tvojim.

Počivala u miru Božjem!


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: