Umrla sestra MIRJANA (Margita) SUBOTA

Sestra Mirjana Subota rođena je 24. listopada 1929. u Grubišnom Polju od oca Leopolda i majke Antonije rođ. Lefler. U rodnom mjestu upoznala se sa sestrama naše Družbe i osjetila želju da se i sama posveti Gospodinu.

U Družbu sestara milosrdnica u Zagrebu primljena je 17. lipnja 1953. Redovničko odijelo obukla je 14. kolovoza 1954. Privremene zavjete položila je 15. kolovoza 1955., a doživotne 15. kolovoza 1960. U svom rodnom mjestu polazila je osnovnu školu.

Nakon položenih privremenih zavjeta, radila je kao pomoćna kuharica tri godine u kuhinji, u Kući matici. Iza toga je radila u vrtu “Majur Sava” do 1960., a istu službu obavljala je još pet godina u Dječačkom sjemeništu na Šalati.

Sestra Mirjana je 1965. premještena u Delegaturu Presvetih Srdaca Isusa i Marije u Rim. U Kući delegature radila je godinama u praonici rublja. Vozački ispit položila je 1974. te je kao vozačica bila u službi zajednice sve do 2008. kada se razboljela. U više mandata bila je kućna savjetnica i ekonoma u Kući delegature. U studenome 2008. postala je nepokretna, sve do 6. ožujka 2016. kada ju je Otac Nebeski pozvao k sebi.

Život s. Mirjane zračio je vedrinom. Bila je primjer uzorne redovnice sestrama u zajednici. Već 1956., njezina poglavarica s. Alfonza Kovačić, u svojim izvještajima tijekom privremenih zavjeta napisala je o s. Mirjani: “Vrlo je sretne ćudi i miroljubiva. Uvijek vedro raspoložena i sređena. U poslu je vrlo spretna i brza. Sve redovničke dužnosti obavlja savjesno i točno i u svemu je revna. U svemu dosjetljiva i svakome vrlo uslužna. Svaki povjereni posao obavi točno i na opće zadovoljstvo. Uvijek je na zajedničkim molitvama i točna u vršenju dnevnog reda. Prema poglavarima je iskrena i otvorena, prema susestrama setrinska, a starijima uslužna.” U zamolbi za obnovu zavjeta s. Mirjana je zapisala: “Istina, da za ovoga života ne možemo biti savršeni, ali moramo težiti za savršenošću, a to je jedina svrha i cilj moga života.” A u zamolbi za doživotne zavjete napisala je: “Sretna sam i zadovoljna. Uz pomoć dobroga Boga nadam se i nadalje ovako ostati, jer mislim da samo tamo mogu biti sretna kamo me postavi volja Božja. Svjesna sam i sigurna da sama po sebi ne bi mogla svoje dužnosti vršiti i ne bi bila ono što jesam, nego iz dubine duše svoje mogu uzdahnuti sa sv. Pavlom: “Sve mogu u onome koji me jača.

Ostvarenje volje Božje posebno je došlo do izražaja zadnjih sedam godina života kada je bila prikovana za bolesnički krevet. I tada je iz nje zračila vedrina i predanje u volju Božju. Na pitanje: “Kako ste?” uvijek bi odgovorila: “Dobro. Kako Bog hoće.” Snagu je crpila iz svakodnevne pričesti i redovite ispovijedi. Bog joj je udijelio milost da joj sakramenat bolesničkog pomazanja, uoči dana preminuća, podijeli redoviti ispovjednik zajednice o. Mihály Szentmártoni, DI, kojega je uvijek s radošću dočekivala.

Na dan Gospodnji, 6. ožujka, 2016., preminula je okružena blizinom i molitvom svojih susestara.

Neka je Gospodin primi u svoje nebesko Kraljevstvo i nagradi svojom vječnom ljubavlju.

Počivala u miru!


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: