Čestitka Časne Majke prigodom blagdana BDM Bezgrješne od Čudotvorne medaljice

Objavljeno: 27. studenoga 2020.

O Marijo, ti sjajna zornice…

Ti svijetliš nam ko alem kam

i kažeš put u raj nebeskim nam.

Cithara octochorda

 

Drage moje sestre!

Evo nas ponovno pred nama tako dragim blagdanom Blažene Djevice Marije od Čudotvorne medaljice, koji budi u nama sjećanje na nježnu ljubav i brigu  naše nebeske Majke koja bdije nad cijelim čovječanstvom. Ona, koja trajno boravi pred licem Božjim, nije zaboravila svoju zemaljsku djecu nego nam hita u pomoć i pruža dragocjene sredstva milosti, čudotvornu medaljicu i svetu krunicu, preko kojih dijeli tolike milosti za spas pojedinca i čitavog čovječanstva. I »nema tog Božanskog dara s neba, koji možemo nesmetano odbaciti«, ma koliko nam se činili jednostavni i beznačajni u našoj oholosti, oni su nam darovani za naše spasenje.

Koliku radost, drage sestre, izaziva u nama pomisao da je Marija za uzvišenu zadaću širenja medaljice odabrala upravo jednu skromnu i poniznu redovnicu milosrdnicu. Bila je to sv. Katarina Labouré. Tiha, ponizna i jednostavna duša koja nikada nije oholo isticala svoju veličinu zbog uzvišenog odabranja Presvete Djevice, nego je u poniznosti i samozataji vršila najobičnije poslove i sve do svoje smrti ostala nepoznata svijetu. Nije li to svijetli primjer i poticaj za nas sestre milosrdnice u ovim vremenima kada oholost, samosvijest i čežnja za uspjehom, blagostanjem i slavom, dominira svijetom, pa i u samostanskim krugovima. Stoga, ugledajmo se u primjer Katarine Labouré koja nas trajno poziva da se približimo nebeskoj Majci i poslušamo njezine savjete.

Kao nekada Katarini tako i nama brižna nebeska Majka svakoga dana poručuje: Kćeri moje vremena su teška, bezboštvo i nasilje zavladalo je svijetom. Kristov križ je pogrđen, krv teče ulicama, smrtonosna pandemija odnosi na tisuće života, čitav svijet je u očaju. A vi, koje ste od Boga odabrane da svojom molitvom i žrtvom spašavate svijet, prihvatite radosno svoja trpljenja za spas ljudi i budite svjetlo i nada u ovom teškom beznađu čovječanstva. S iskrenom vjerom i nadom dolazite trajno na podnožje oltara u svojim kapelama i crkvama gdje će se dijeliti obilne milosti svima  koji budu za njih molili s pouzdanjem i žarom.

Dolazimo dakle, drage sestre, često i rado na podnožje oltara gdje nas čeka sam Spasitelj, trajno prisutan u tabernakulu. Molimo žarko milosrđe Božje za sebe, za Družbu i za cijeli svijet koji vapi za molitvom. Štujmo čudotvornu medaljicu, taj dragocjeni dar naše nebeske Majke, nosimo je s velikom vjerom, pouzdanjem i ljubavlju, dijelimo je svima koje susrećemo na svom životnom putu, moleći za njih trajnu zaštitu Presvete Djevice. Taj uzvišeni zadatak povjerila nam je naša nebeska Majka darujući Družbi i svijetu Čudotvornu medaljicu.

Drage sestre, ovim mislima i poticajima od srca vam čestitam blagdan BDM od Čudotvorne medaljice i molim nebesku Majku da vas prati svojim moćnim zagovorom.

Vaša majka

Miroslava Bradica

 

Zagreb, 26. studenoga 2020.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: