Čestitka Časne Majke prigodom blagdana BDM Bezgrješne od Čudotvorne medaljice

Objavljeno: 27. studenoga 2020.

O Marijo, ti sjajna zornice…

Ti svijetliš nam ko alem kam

i kažeš put u raj nebeskim nam.

Cithara octochorda

 

Drage moje sestre!

Evo nas ponovno pred nama tako dragim blagdanom Blažene Djevice Marije od Čudotvorne medaljice, koji budi u nama sjećanje na nježnu ljubav i brigu  naše nebeske Majke koja bdije nad cijelim čovječanstvom. Ona, koja trajno boravi pred licem Božjim, nije zaboravila svoju zemaljsku djecu nego nam hita u pomoć i pruža dragocjene sredstva milosti, čudotvornu medaljicu i svetu krunicu, preko kojih dijeli tolike milosti za spas pojedinca i čitavog čovječanstva. I »nema tog Božanskog dara s neba, koji možemo nesmetano odbaciti«, ma koliko nam se činili jednostavni i beznačajni u našoj oholosti, oni su nam darovani za naše spasenje.

Koliku radost, drage sestre, izaziva u nama pomisao da je Marija za uzvišenu zadaću širenja medaljice odabrala upravo jednu skromnu i poniznu redovnicu milosrdnicu. Bila je to sv. Katarina Labouré. Tiha, ponizna i jednostavna duša koja nikada nije oholo isticala svoju veličinu zbog uzvišenog odabranja Presvete Djevice, nego je u poniznosti i samozataji vršila najobičnije poslove i sve do svoje smrti ostala nepoznata svijetu. Nije li to svijetli primjer i poticaj za nas sestre milosrdnice u ovim vremenima kada oholost, samosvijest i čežnja za uspjehom, blagostanjem i slavom, dominira svijetom, pa i u samostanskim krugovima. Stoga, ugledajmo se u primjer Katarine Labouré koja nas trajno poziva da se približimo nebeskoj Majci i poslušamo njezine savjete.

Kao nekada Katarini tako i nama brižna nebeska Majka svakoga dana poručuje: Kćeri moje vremena su teška, bezboštvo i nasilje zavladalo je svijetom. Kristov križ je pogrđen, krv teče ulicama, smrtonosna pandemija odnosi na tisuće života, čitav svijet je u očaju. A vi, koje ste od Boga odabrane da svojom molitvom i žrtvom spašavate svijet, prihvatite radosno svoja trpljenja za spas ljudi i budite svjetlo i nada u ovom teškom beznađu čovječanstva. S iskrenom vjerom i nadom dolazite trajno na podnožje oltara u svojim kapelama i crkvama gdje će se dijeliti obilne milosti svima  koji budu za njih molili s pouzdanjem i žarom.

Dolazimo dakle, drage sestre, često i rado na podnožje oltara gdje nas čeka sam Spasitelj, trajno prisutan u tabernakulu. Molimo žarko milosrđe Božje za sebe, za Družbu i za cijeli svijet koji vapi za molitvom. Štujmo čudotvornu medaljicu, taj dragocjeni dar naše nebeske Majke, nosimo je s velikom vjerom, pouzdanjem i ljubavlju, dijelimo je svima koje susrećemo na svom životnom putu, moleći za njih trajnu zaštitu Presvete Djevice. Taj uzvišeni zadatak povjerila nam je naša nebeska Majka darujući Družbi i svijetu Čudotvornu medaljicu.

Drage sestre, ovim mislima i poticajima od srca vam čestitam blagdan BDM od Čudotvorne medaljice i molim nebesku Majku da vas prati svojim moćnim zagovorom.

Vaša majka

Miroslava Bradica

 

Zagreb, 26. studenoga 2020.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: