Čestitka Časne Majke za svetkovinu sv. Vinka 2022.

Objavljeno: 26. rujna 2022.

Poštovane i drage sestre!

Ponovno se radujemo svetkovni našeg duhovnog utemeljitelja sv. Vinka Paulskoga i divimo se veličini njegova duha, poniznosti njegova života, gorljivoj revnosti u ljubavi za bližnjega i dubokom poštovanju kojim susreće svakog čovjeka osobito one najbjednije od kojih mnogi lice okreću.

U potpunome zaboravu samoga sebe, posve okrenut Bogu i čovjeku, sv. Vinko nas uvijek iznova poziva na obnovu duhovnog života, koja uključuje zdravu duhovnost oslonjenu na vodstvo Duha Svetoga i nesebičnu ljubav prema Bogu i bližnjemu. On, kojemu je Isus Krist jedini uzor života i djelovanja, poziva nas svakodnevno da napustimo opasne stranputice lutanja u vlastitom egoizmu i samodopadnosti te pođemo za Kristom strpljivim, blagim, poniznim; Kristom koji vrši poslušnost sve do smrti; koji živi bezuvjetnu čistoću; koji  živi u krajnjem siromaštvu te nema ni gdje bi glavu naslonio. Takav Isus osvaja srce sv. Vinka i potiče ga na iskreno suosjećanje s bližnjim osobito s onim najpotrebnijima, prezrenima i odbačenima koji gladuju više ljubavi i poštovanja nego li kruha i tople juhe.

U svijetu današnjice, u kojem je ljudsko dostojanstvo zgaženo a čast i poštenje tek predmet izrugivanja, Vinko razotkriva nove i još bolnije oblike siromaštva. Ono ne vlada samo među siromašnima  nego i u društvu bogatih, učenih i slavnih. Ono nije prisutno samo na ulicama i svjetovnim ustanovama, nego i u crkvenim krugovima, samostanskim prostorima, čak i među Bogu posvećenim osobama. To je često manjak dostojanstva prema vlastitoj i drugoj osobi, manjak poštivanja svoga uzvišenog poziva, manjak poštivanja i zahvalnosti prema ustanovi u kojoj živimo, prema najbližima s kojima dijelimo životni prostor,  manjak spoznaje da sve što jesmo i posjedujemo dolazi iz milosrdne ruke Božje. Ovo siromaštvo očituje se u preziru, obezvrjeđivanju, ponižavanju drugih što duboko ranjava svaku osobnost i ojađuje dušu. A potrebno je samo malo da sve bude drugačije: smiješak, lijepa riječ, ljubazna gesta, iskrena sestrinska i međuljudska pomoć.

Divni primjer i uzor u poštivanju bližnjih, u suosjećanju s tuđim nevoljama, podizanju zgaženog dostojanstva u onim najbjednijima bio je i jest nama tako dragi duhovni otac sv. Vinko. Znajući da su siromasi, kao i patnici današnjeg vremena, hranjeni prezirom, odbacivanjem i grubim ponižavanjem izuzetno osjetljivi i ranjivi, Vinko svoje sljedbenike, a posebno nas, njegove duhovne kćeri, potiče na poniznost, jednostavnost i blagost te veliku ljubav i poštovanje u služenju bližnjima.

Kao uzor i svetac, Vinko poziva na nove iskorake primjerom i životom. Na poseban način ističe potrebu svjedočkog života, i pojedinca i zajednice, kako bi bili privlačni i mogli utjecati na život drugih. To će se ostvariti tek onda kad nam redovničke zajednice zažive iskrenom sestrinskom suradnjom i zajedništvom i kad budemo, i kao zajednice i kao pojedinci, zračile pravom iskrenom radošću koju Bog daje dušama koje ga nesebično ljube.

Drage moje sestre, neka vas moja čestitka zateče upravo u takvoj radosti, iskrenom zajedništvu i domišljatoj sestrinskoj ljubavi. Srdačno vam čestitam svetkovinu sv. Vinka.

Vaša majka

Miroslava Bradica

Čestitka za Vinkovo 2022.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: