Evo, dolazim, Gospodine, vršiti tvoju volju

Objavljeno: 20. ožujka 2021.

Na blagdan Svijećnice, u 11 sati, u kapeli Gospe od Čudotvorne medaljice u Villa Elisi položila sam prve redovničke zavjete: siromaštva, čistoće i poslušnosti. Življenje tih triju zavjeta čin su mojega potpunog predanja Bogu. Pripadati Kristu na jedan savršeniji način, biti siromašna, čuvati čistoću i slušati poglavare jest najbolji način nasljedovanja Krista i suobličavanja njemu.

Bijaše to poseban dan koji će ostati pohranjen u mome srcu. Bijah veoma sretna u tim trenutcima, govorila sam sama sebi: “Stigao je veliki dan, ‘to je to’, i to je uistinu stvarnost.” Poslije dvije prekrasne godine novicijata, zatvoriti jedno razdoblje života i započeti novo jest kao popeti se na planinu, stići na vrh i reći: “Stigla sam! To je danas!”.

Euharistijsko slavlje i ovaj veliki događaj pun milosti i blagoslova predvodio je vlč. Leonardo Chimento, župnik Župe Presvetog Srca Isusova na Dock Sudu u koncelebraciji s vlč. Alejom. Radost toga dana bila je veoma duboka. Osim mene još nekoliko sestara je slavilo jubileje: s. M. Viviana obnovila je zavjete na daljnje dvije godine; s. Mirta Duarte proslavila je 25 godina zavjeta; s. M. Emilia Martínez i s. M. Verónica Cabrera 50 godina; s. Vicenta Sanabria 60 godina te s. M. Leonor Ayala i s. M. Silvija Giménez 70 godina. Srce mi bijaše ispunjeno najdubljim osjećajima dok sam gledala svoje sestre ujedinjene u radosti sa mnom i svoju obitelj koja je nazočila slavlju.

Zbog trenutne epidemiološke situacije nismo mogli pozvati prijatelje, nego samo najbliže članove obitelji, ali sam usprkos tomu osjećala njihovu blizinu, svi bijahu prisutni u mojim molitvama. Ova velika radost ispunja moje srce zahvalnošću, jer izreći svoj “DA” Bogu, obnoviti taj “DA” je ono što daje smisao našem životu. Zahvaljujem Bogu što me u svojoj neizmjernoj ljubavi uvijek iznenađuje. Zahvaljujem provincijalnoj poglavarici s. M. Editi Lukić i Provincijalnom vijeću što su mi dopustili biti dio ove predivne vinkovske obitelji; svojoj magistri s. M. Celiji za njenu svetu strpljivost, za trenutke u kojima me pratila, za primjer ustrajnosti, raspoloživosti i radosti. Zahvaljujem svim sestrama, osobito onima iz Villa Elise koje su me svojim molitvama pratile, snažile i hrabrile. Svaka riječ, svaka gesta pridonijele su spremnosti da sam mogla izreći svoj “DA” i predati se potpuno Gospodinu.

Da bih kao redovnica postigla svetost, moj put će uvijek trebati biti vođen svetim zavjetima i životom osobne molitve. Jer ako se ne hranim Božjom Riječi, što ću moći drugima dati? Ako nisam u stalnom kontaktu s Gospodinom, što će me osnažiti? Smatram da je za moj život također vrlo bitna pobožnost prema Djevici Mariji. Ona zauzima istaknuto mjesto u mom životu, ona je moja Majka i primjer posvemašnjeg posvećenja Bogu i raspoloživosti za služenje. S njom će biti lakše i sigurnije prevaliti ovaj put koji je preda mnom, jer ona će me podržati i pratiti.

Hvala! Hvala! Hvala Bogu, Gospi Guadalupskoj, našim svetim utemeljiteljima, sestrama, mojoj obitelji i prijateljima. Osjećam se potpuno blagoslovljena zbog toliko primljenih darova od Gospodina, po svakoj osobi koju je stavio na moj put i tolikim milostima kojima me obasiplje u mom životu.

Veliki pozdrav u Kristu Isusu!

Hvaljen Isusi Marija!

s. M. GuadalupeVazquez


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: