Evo, dolazim, Gospodine, vršiti tvoju volju

Objavljeno: 20. ožujka 2021.

Na blagdan Svijećnice, u 11 sati, u kapeli Gospe od Čudotvorne medaljice u Villa Elisi položila sam prve redovničke zavjete: siromaštva, čistoće i poslušnosti. Življenje tih triju zavjeta čin su mojega potpunog predanja Bogu. Pripadati Kristu na jedan savršeniji način, biti siromašna, čuvati čistoću i slušati poglavare jest najbolji način nasljedovanja Krista i suobličavanja njemu.

Bijaše to poseban dan koji će ostati pohranjen u mome srcu. Bijah veoma sretna u tim trenutcima, govorila sam sama sebi: “Stigao je veliki dan, ‘to je to’, i to je uistinu stvarnost.” Poslije dvije prekrasne godine novicijata, zatvoriti jedno razdoblje života i započeti novo jest kao popeti se na planinu, stići na vrh i reći: “Stigla sam! To je danas!”.

Euharistijsko slavlje i ovaj veliki događaj pun milosti i blagoslova predvodio je vlč. Leonardo Chimento, župnik Župe Presvetog Srca Isusova na Dock Sudu u koncelebraciji s vlč. Alejom. Radost toga dana bila je veoma duboka. Osim mene još nekoliko sestara je slavilo jubileje: s. M. Viviana obnovila je zavjete na daljnje dvije godine; s. Mirta Duarte proslavila je 25 godina zavjeta; s. M. Emilia Martínez i s. M. Verónica Cabrera 50 godina; s. Vicenta Sanabria 60 godina te s. M. Leonor Ayala i s. M. Silvija Giménez 70 godina. Srce mi bijaše ispunjeno najdubljim osjećajima dok sam gledala svoje sestre ujedinjene u radosti sa mnom i svoju obitelj koja je nazočila slavlju.

Zbog trenutne epidemiološke situacije nismo mogli pozvati prijatelje, nego samo najbliže članove obitelji, ali sam usprkos tomu osjećala njihovu blizinu, svi bijahu prisutni u mojim molitvama. Ova velika radost ispunja moje srce zahvalnošću, jer izreći svoj “DA” Bogu, obnoviti taj “DA” je ono što daje smisao našem životu. Zahvaljujem Bogu što me u svojoj neizmjernoj ljubavi uvijek iznenađuje. Zahvaljujem provincijalnoj poglavarici s. M. Editi Lukić i Provincijalnom vijeću što su mi dopustili biti dio ove predivne vinkovske obitelji; svojoj magistri s. M. Celiji za njenu svetu strpljivost, za trenutke u kojima me pratila, za primjer ustrajnosti, raspoloživosti i radosti. Zahvaljujem svim sestrama, osobito onima iz Villa Elise koje su me svojim molitvama pratile, snažile i hrabrile. Svaka riječ, svaka gesta pridonijele su spremnosti da sam mogla izreći svoj “DA” i predati se potpuno Gospodinu.

Da bih kao redovnica postigla svetost, moj put će uvijek trebati biti vođen svetim zavjetima i životom osobne molitve. Jer ako se ne hranim Božjom Riječi, što ću moći drugima dati? Ako nisam u stalnom kontaktu s Gospodinom, što će me osnažiti? Smatram da je za moj život također vrlo bitna pobožnost prema Djevici Mariji. Ona zauzima istaknuto mjesto u mom životu, ona je moja Majka i primjer posvemašnjeg posvećenja Bogu i raspoloživosti za služenje. S njom će biti lakše i sigurnije prevaliti ovaj put koji je preda mnom, jer ona će me podržati i pratiti.

Hvala! Hvala! Hvala Bogu, Gospi Guadalupskoj, našim svetim utemeljiteljima, sestrama, mojoj obitelji i prijateljima. Osjećam se potpuno blagoslovljena zbog toliko primljenih darova od Gospodina, po svakoj osobi koju je stavio na moj put i tolikim milostima kojima me obasiplje u mom životu.

Veliki pozdrav u Kristu Isusu!

Hvaljen Isusi Marija!

s. M. GuadalupeVazquez


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: