Oproštaj sa s. Mirjam Laco

Objavljeno: 13. srpnja 2020.

U nedjelju, 12. srpnja 2020. godine, na nedjeljnim svetim misama u Hrvatskim katoličkim zajednicama u Reutlingenu, Metzingenu i Tübingenu, upriličen je svečani oproštaj sa č.s. Mirjam Laco, članicom Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga. S. Mirjam neprekidno djeluje u spomenutim zajednicama od 1. listopada 1998. godine kao pastoralna suradnica. U gotovo 22 godine svoga pastoralnoga djelovanja, s. Mirjam Laco se u zajednicama najviše posvetila radu s prvopričesnicima, mladima i obiteljima. Osim toga, vodila je brigu o liturgijskom pjevanju i vođenju molitvenih zajednica, te se zauzimala i u drugim pastoralnim projektima i župnim potrebama. Odlukom redovničke uprave sestara milosrdnica Provincije Majke Dobrog Savjeta u Rijeci, s. Mirjam se vraća u Rijeku i preuzima službu u svojoj matičnoj provinciji.

Budući da zbog epidemije koronavirusa nije bilo moguće na još svečaniji način organizirati oproštaj, okupljeni su se vjernici sa s. Mirjam oprostili na svetim misama, koje su slavljene u sve tri zajednice, kao i u osobnim susretima poslije mise. U ime zajednica su predstavnici pastoralnih vijeća izrekli riječ zahvale i uručili prigodne darove, a na svetim misama je pjevao zbor djevojaka pod ravnanjem Vlatke Vukašinac. Osim njih, na kraju svake svete mise je i vlč. Ante Kutleša, župnik i voditelj zajednica, iskazao i svoju zahvalnost s. Mirjam za dugogodišnje pastoralno djelovanje, u kojem je djelovala srcem, predano i zauzeto. Vlč. Ante je istaknuo da su u središtu svećeničkoga i redovničkoga poziva Krist i evanđelje. Na taj način i svaki pastoralni premještaj dobiva svoj smisao i značenje, iako se, gledajući ljudski, nikada nije lako opraštati, rekao je voditelj zajednica. Uz župnikove riječi zahvale, pročitana su i pisma zahvale mjesnoga biskupa dr. Gebharda Fürsta, biskupija Rottenburg-Stuttgart, kao i pismo vlč. dr. Tomislava Markića, ravnatelja za inozemnu pastvu, te zahvala s. Ane Marije Rakocija, provincijalne glavarice iz Rijeke. Na kraju se svima obratila i s. Mirjam Laco, koja je, prije svega, zahvalila Bogu na svim godinama pastoralnoga djelovanja. Prisjetila se i svih svećenika, koji su djelovali u spomenutim zajednicama, kojima je uputila riječ zahvale, kao i sadašnjem voditelju vlč. Anti Kutleši i drugim suradnicima. Uz spomen i zahvalu svećenicima, s. Mirjam se prisjetila i svih sestara milosrdnica, koje su desetljećima djelovale ne samo kao pastoralne suradnice, nego i kao zdravstvene djelatnice u različitim bolnicama u Tübingenu. Na kraju svoga govora zahvalila je svima na suradnji i poželjela Božji blagoslov svima okupljenima.

Tekst: fra Milan Gelo

Fotografije: Petar Ćuk/Ivica Mičić


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: