PISMO O. TOMAŽA MAVRIČA PRIGODOM SVETKOVINE SVETOG VINKA PAULSKOGA 2020.

Objavljeno: 19. rujna 2020.

FHA i prilagodbe te izazovi razdoblja post-COVID-19
za vinkovsku obitelj cijeloga svijeta

ZAJEDNO U MOLITVI, RAZMIŠLJANJU I DJELOVANJU

 

Draga braćo i sestre,
milost i mir Isusov bili uvijek s nama!

Nakon što je godina 2020. tek bila započela, donijela nam je mnoštvo neočekivanih izazova, nesigurnosti, patnji i umiranja objedinjenih u zajedničkom nazivu: COVID-19.

I dok se virus širio iz jedne zemlje u sve ostale, da bi zahvatio cijeli svijet, razni ogranci Vinkovske obitelji započeli su s djelatnostima radi umanjivanja brojnih zlokobnih posljedica što ih je taj virus dosudio čovječanstvu. Na međunarodnom planu, Vinkovska je obitelj:

  • Poslala poruku ohrabrenja uz obećanje trajne molitve za sve članove svih kongregacija i udruga, a isto tako i ostalih koji službeno ne pripadaju određenom ogranku Obitelji, ali se nadahnjuju na duhovnosti i karizmi svetoga Vinka Paulskoga i žive ih u svakodnevici. U ovim teškim vremenima, molimo Gospodina da trajno blagoslivlja brojne i čudesne službe i djela milosrđa svakoga ogranka učinjena u korist siromaha. Ta su djela prožeta istim duhom i istovjetnom karizmom i doista su znaci da je „Kraljevstvo Božje blizu“, a dotična poruka za siromahe je važnija nego ikada!
  • Pozvala članove vinkovske obitelji da se utječu svetom Ivanu Gabrijelu Perboyreu, CM, prvomu kanoniziranom svetcu u Kini, moleći ga za ozdravljenje oboljelih od bolesti COVID-19 i snagu medicinskim, društvenim i vjerskim djelatnicima, predstavnicima javnih vlasti i svima ostalima koji se na sve moguće načine trude olakšavati patnje prouzročene pandemijom. To je odgovor na brojne prijedloge jer je sveti Ivan Gabrijel bio mučen gušenjem i raspećem na križ 1840. u Wuhanu, u Kini – gradu gdje se virus najprije pojavio.

Nedavno je o. Andrzej Jarosiewicz – župnik u bazilici Uznesenja BDM u Boleslawiecu, u Poljskoj – sastavio zagovornu molitvu svetom Ivanu Gabrijelu Perboyreu. Nakon pronalaska relikvije svetoga Ivana Gabrijela Perboyrea prije nekoliko mjeseci, relikvijar je izložen na glavnome oltaru da ga se može vidjeti i svakodnevno štovati. U zajedništvu s dotičnim župnikom, želim potaknuti vinkovsku obitelj da moli i posvuda širi ovu molitvu.

Molitva svetom Ivanu Gabrijelu Perboyreu, CM

Sveti Ivane Gabrijele Perboyre, svećeniče i mučeniče, udostoj se uslišati molitvu Crkve kojoj si služio cijelim životom.

Molimo te milost zaštite od koronavirusa koji pustoši cjelokupno čovječanstvo i koji je proizišao iz mjesta koje si ga posvetio svojom misijom i mučeničkom smrću. Iz ljubavi naspram Crkvi – Obitelji molimo te za ozdravljenje svih oboljelih, za snagu i strpljenje onima koji ih njeguju, svjetlo Duha Svetoga onima koji vladaju i onima koji se trude zaustaviti pandemiju, mir srca onima koji su obeshrabreni. Onima koji su napustili ovaj svijet zbog posljedica pandemije podari milost trajnoga blaženstva, a njihovim obiteljima utjehu vječnoga života. Neka dar tvoga mučeništva gušenjem nama podari milost da budemo oslobođeni pandemije koja sije smrt, strah i nesigurnost u suvremenom svijetu.

U zajedništvu s tobom i cijelom Crkvom koju si ljubio do kraja po primjeru na Spasitelja zazivamo pomoć Majke Crkve uznesene na Nebo govoreći: Pod tvoju zaštitu utječemo se, sveta Majko Božja. Ne odbij nam molitve u našim potrebama, nego nas oslobodi od svih opasnosti, Djevice slavna i blagoslovljena!

  • Organizirala je vrijeme molitve nazvano: „Molitva vinkovske obitelji za potrebe svijeta“, za sve koji pate od strašnih posljedica bolesti COVID-19, od rasizma i ostalih pandemija koje nanose štetu ljudskomu dostojanstvu. Zahvaljujući suvremenim tehnologijama namjeravamo obnoviti i omogućiti iskustvo ove molitve.

U punom jeku bolesti COVID-19, u Libanonu se dogodila još jedna tragedija. Eksplozija u Bejrutu izazvala je brojne i strašne ljudske i materijalne nevolje: mnoštvo je osoba smrtno stradalo ili je teško ranjeno, a više od 300.000 obitelji ostalo je bez krova nad glavom.

I na to je Vinkovska obitelj učinkovito odgovorila kako bi ublažila tjelesne, psihološke i materijalne patnje. Ogranci su osobno kontaktirali svoje članove u Libanonu da im pomognu i priteknu u pomoć brojnim osobama koje su u nekoliko minuta sve izgubile. Izvršno vijeće vinkovske obitelji (VFEC) isto je tako u zajedništvu s Međunarodnom komisijom Saveza Famvin za beskućnike (FHA) pokrenulo kampanju za pomoć stotinama tisuća beskućnika u libanonskom glavnom gradu preko Nacionalnog vijeća Vinkovske obitelji u Libanonu predvođenog nacionalnim predsjednikom o. Ziadom Haddadom, CM.

Taj tragični događaj, kao i brojni drugi diljem svijeta: ratovi, potresi, poplave i ostale elementarne nepogode jasno pokazuju važnost modela kako brzo i najučinkovitije moguće odgovoriti na žurne potrebe. Želimo uvijek i sve više postati stvarni i učinkoviti posrednici u Isusovim rukama i svjedočiti njegovo milosrđe, suosjećanje i ljubav posvuda kamo nas on želi poslati.

Radi osnaženja konkretnih djela, model vinkovske obitelji u svijetu treba biti nastavljanje i uvećavanje konkretnih aktivnosti kao odgovor na vapaj siromaha – istodobno kao Obitelj i kao Pokret. Svaki ogranak, bilo da je velik ili mali, dragocjeni je dio veličanstvenoga mozaika što čini Vinkovsku obitelj. Njima pribrajamo članove Vinkovske obitelji u najširemu smislu i zajedno, postajemo snaga na koju siromasi svijeta mogu računati.

Prvi put, svi međunarodni predstavnici iz 160 ogranaka Vinkovske obitelji, vrhovni poglavari, međunarodni predsjednici, bili su pozvani u Rim prošloga siječnja da bi se susreli, razmijenili stavove, slušali se međusobno, planirali projekte i poduzeli konkretne korake za napredovanje. Tema je bila: „Vinkovska obitelj ide naprijed“, na početku petog stoljeća naše duhovnosti i zajedničke karizme.

13 kuća

Jedan od predmeta bio je Savez Famvin s beskućnicima (FHA), čiji je dio projekt Kampanja 13 kuća. Tijekom razmjene mišljenja o tom predmetu i ostalim predmetima, sudionici su istaknuli potrebu da se nastavi razvijati suradnja i međusobna podrška kao zajednički odgovor na potrebe siromaha. Izvršno vijeće Vinkovske obitelji uvažilo je razmišljanje izraženo na tom susretu da je FHA s Kampanjom 13 kuća jedna inicijativa s područja kršćanske ljubavi koja okuplja vinkovsku obitelj i prema tome treba ju bezrezervno podržati u krilu Vinkovske obitelji kako bi dotakla srce svakoga njezina člana, da bismo svi aktivno sudjelovali u svojoj zajedničkoj inicijativi.

Premda su potrebe siromaha neograničene, neke od njih imaju prednost u zemljama gdje dotični ogranci jako dobro odgovaraju na te potrebe. Međutim, Savez Famvin s beskućnicima naš je jedini zajednički projekt. Prema tome, njega treba promicati, proširivati i uvesti u svih 156 zemalja gdje je prisutna Vinkovska obitelj, kako nijedna kongregacija ili udruga ne bi ostala izvana, nego da sve aktivno sudjeluju u inicijativi po svim krajevima svijeta gdje živimo i djelujemo.

FHA postoji tri godine i već je polučila veličanstvene rezultate. Nastojanja se trebaju još razvijati, intenzivirati i proširiti na 1,2 milijarde beskućnika: na osobe koje žive na ulici, izbjeglice koje su morale napustiti svoju kuću i osobe koje žive u nezdravim uvjetima. Njihov se broj znatno povećava po cijelom svijetu zbog bolesti COVID-19.

Želio bih se ponovno osvrnuti na neke dijelove iz prošlogodišnjega pisma prigodom svetkovine svetoga Vinka Paulskoga koji su, uvjeren sam, ključ napredovanja kada 160 ogranaka moli, razmišlja i djeluje zajedno. Ove smo godine posebno pozvani da se kao vinkovska obitelj, kao vinkovski pokret, više angažiramo u FHA-u jer poruka pape Franje za 106. Svjetski dan migranata i izbjeglica, koji će se providnosno slaviti 27. rujna 2020. govori o skupini osoba koje mi pomažemo posredstvom FHA-a. Prema tome, svetkovina svetoga Vinka Paulskog ove godine postaje izuzetna prigoda da ponovno potvrdimo svoje sudjelovanje ili da se angažiramo u aktivnom sudjelovanju u FHA-u kao i u projektu 13 kuća.

FHA promiče jedinstvo u krilu Obitelji odgovarajući na nebrojene potrebe beskućnika. Međunarodni koordinatori i članovi administrativnog vijeća FHA, opskrbljeni višegodišnjim iskustvom s područja beskućništva, stoje na raspolaganju cjelokupnoj vinkovskoj obitelji radi pružanja informacija i podrške. Trebamo žurno stići do točke kada problem beskućnikâ ne će biti rješavan individualno, bilo da je riječ o osobi ili o ogranku, nego ćemo to činiti kao Obitelj na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini. Svaki ogranak treba podariti prinos svoje duge povijesti služenja beskućnicima, svoga iskustva, stručnosti i svojih sredstava da bismo zajedno odgovorili na taj izazov. Doista, papa Franjo u svojoj poruci naglašava: Potrebno je surađivati da bismo izgrađivali … moramo se potruditi da osiguramo međunarodnu suradnju, globalnu solidarnost i mjesni angažman, ne isključujući nikoga.“

Radi toga, htio bih pozvati svih 160 ogranaka Vinkovske obitelji da postanu aktivni suradnici inicijative Saveza Famvin s beskućnicima (FHA):

  1. Kontaktirati, ukoliko to već nije učinjeno, gospođu Yasmine Cajuste (info@famvin.org), članicu koordinacijskog odbora FHA, radi dobivanja smjernica i informacija. Možete također posjetiti web stranicu FHA: vfhomelessalliance.org.
  2. Razmijeniti i poslati gospođi Cajuste bogatstvo spoznaja, iskustva i sredstava što je svaki ogranak ostvario na području beskućništva.
  3. Uključiti taj predmet u godišnji projekt aktivnosti specifičnog ogranka koji još ne sudjeluje aktivno u FHA-u na međunarodnoj, nacionalnoj i lokalnoj razini.
  4. Razmijeniti informacije FHA-e sa svim članovima kako bi svi bili obaviješteni o inicijativi i bili potaknuti zajedno s ostalim ograncima postati aktivnim sudionicima u svojim područjima služenja.
  5. Potaknuti članove da aktivno sudjeluju u Nacionalnom vijeću vinkovske obitelji u zemljama gdje je već ustanovljeno. U zemljama gdje još ne postoji, ohrabriti odgovorne tih ogranaka da se okupe s izričitim ciljem zajedničkog angažiranja u inicijativi FHA.

Borba protiv beskućništva također je odgovor na COVID-19. Ako neka osoba nema smještaj, svi ostali napori oko otklanjanja COVID-19 ne će imati željenoga učinka jer da bi preventivne mjere i medicinski postupci mogli biti učinkovitima pretpostavljaju odgovarajući smještaj osobe.

Pandemija COVID-19 donijela je nama kao pojedincima i kao članovima svjetske Vinkovske obitelji mnogobrojne prilagodbe i izazove. To će biti na snazi i u razdoblju poslije bolesti COVID-19. Papa Franjo ustrajno nas podsjeća da svijet, i mi kao pojedinci, ne možemo ostati isti poslije COVID-19. Postat ćemo bolji ili ćemo uzmaknuti i postati gorima. To isto vrijedi i za našu Vinkovsku obitelj, za naš vinkovski pokret. Tolike veličanstvene pothvate, bilo da se radi o novim načinima molitvenih okupljanja, o udruženom dijeljenju hrane ili o ostalim inicijativama koje su bile pokrenute tijekom razdoblja pandemije, nastavit ćemo i u razdoblju  post-COVID-19, okupljajući Obitelj uvijek snažnije.

Neka svetkovina svetoga Vinka Paulskoga bude prilika za zajednički angažman, za međusobnu pomoć u pothvatima, kako bismo sljedeće godine s velikom radošću uzmogli najaviti da je pothvat aktivnog sudjelovanja 160 ogranaka Vinkovske obitelji u FHA-u postao stvarnost, na slavu Isusu i za dobrobit siromaha.

Svima želim duboko iskustvo Providnosti koja nas pretječe dok ulazimo u razdoblje prilagodbe i izazova post-COVID-19.

Neka nas naša Gospa od Čudotvorne Medaljice, sveti Vinko Paulski, svi svetci, blaženici i sluge Božje iz vinkovske obitelji nastave zagovarati i nadahnjivati nas na ovome putu!

Vaš brat u svetome Vinku,
Tomaž Mavrič, CM

S francuskog prevela s. M. Arkanđela Smoljo


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: