PROSLAVA 150 OBLJETNICE DOLASKA SESTARA U POŽEGU

Objavljeno: 16. rujna 2012.

Požega, – U Dvorani sv. Terezije Avilske održana je 15. rujna svečana akademija u povodu 150. obljetnice dolaska u Požegu sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog. Nakon trodnevne duhovna priprave koju je vodio o. Stjepan Fridl priređena je akademija s prigodnim programom. Milosrdna rijeka ljubavi, kako je rečeno u uvodu akademije, prije stoljeće i pol počela se slijevati i u Zlatnu dolinu gdje milosrdnice nakon Zagreba imaju najveći samostan. Uime Družbe provincijalna glavarica Provincije Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije Zagreb, kojoj pripada i požeška zajednica sestara, nazočne je pozdravila s. Marija Vlasta Tkalec. Zahvalila je svima onima koje su obilježile i zadužile svojim radom ovaj grad, te onima koji su pomogli da se 150. obljetnica obilježi. Na bogatu povijest djelovanja milosrdnica u Požegi podsjetila je s. Mirna Matić. Čim su sestre došle osnovale su Nižu djevojačku školu, a uskoro je slijedilo i pokretanje Više građanske djevojačke škole, Odgajališta za djevojčice i djevojke, Gospodarsko domaćinske škole i Dječjeg zabavišta. Bile su uključene u rad gradske bolnice od 1873. godine i vodile Opskrbni zavod starih i nemoćnih od 1936. do 1947. godine. U vrijeme ekonomske krize osnovale su pučku kuhinju za siromašne đake. Kroz stoljeće i pol požrtvovno i kreativno obavljale su katehetsku, karitativnu, sakristansku djelatnost, svirale na orguljama i poučavale druge sviranju, vodile župne zborove te radile na svom gospodarstvu Varelovac. Svojim bogatim i sadržajnim djelovanjem sestre u Požegi snažno su i neraskidivo utkane u ovu sredinu koja bi bila znatno siromašnija, posebno duhovno, da nije bilo njihovog djelovanja. Nažalost, nakon II. svjetskog rata komunističke vlasti zabranile su njihovo djelovanje izvan samostanskih zidina.
Na akademiji su se mogle čuti pjesme koje su uglazbile milosrdnice, a koje je izveo Zbor sestara milosrdnica iz Zagreba te dječji zborovi iz katedralne župe sv. Terezije Avilske i župe sv. Leopolda Mandića gdje također djeluju milosrdnice. Donedavne učenice OŠ Dobriše Cesarića uz vodstvo s. Karoline Mićanović priredile su igraokaz “Medaljica s. Katarine Laboure”. U predvorju dvorane postavljena je izložba fotografija i dokumenata iz povijesti sestara u Požegi, priređena u suradnji s Gradskim muzejom Požega.
Na svečanosti je bio nazočan i Zdravko Ronko, gradonačelnik i saborski zastupnik, mr. Marijan Cesarik, zamjenik ministra zdravlja te mnogi drugi predstavnici vjerskog i javnog života.

Preuzeto: IKA


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: