Proslava svetkovine sv. Vinka Paulskoga

Objavljeno: 27. rujna 2013.

U petak, 27. rujna, proslavile smo svetkovinu svog utemeljitelja sv. Vinka Paulskoga.

Svetkovini je prethodila trodnevnica od 24. do 26. rujna koju je predvodio vlč. Ivan Grbešić, duhovnik Međubiskupijskog sjemeništa na Šalati. Za vrijeme trodnevnice, prije svete mise, odvijao se duhovni program za sve prisutne štovatelje sv. Vinka, koji su pripremali sjemeništarci sa Šalate, najmlađi članovi Družbe sestara milosrdnica, djevojke iz internata, Udraga sv. Vinka te profesorice i učenice Ženske Opće Gimnazije.

Na sam blagdan sv. Vinka svečano euharistijsko slavlje u 18,30 sati, u crkvi sv. Vinka Paulskoga, predvodio je mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup u koncelebraciji petnaestak svećenika. Na misi se okupio velik broj redovnica milosrdnica na čelu s vrhovnom glavaricom s. Miroslavom Bradica, nekoliko redovnica drugih družbi grada Zagreba te velik broj vjernika i štovatelja sv. Vinka Paulskoga.

U svojoj propovijedi biskup Mrzljak je pojasnio pojam svetosti. Rekao je da su nam sveci, pa tako i sv. Vinko Paulski, stavljeni za primjer i uzor nasljedovanja Krista.  Jer svi smo mi pozvani na svetost a samo je jedan put kojim se postiže svetost. To je put poniznosti, ljubavi i služenja. U tome nam je primjer sv. Vinko koji je ozbiljno shvaćao Božju Riječ i u licu bližnjega prepoznao živoga Krista. Sveci su ljudi koji nam i danas govore i koji nas zagovaraju kod Boga.

Biskup Mrzljak nas je također podsjetio i na encikliku pape Franje „Svjetlo vjere“ rekavši da bez svjetla vjere nećemo moći slijediti pravi put koji vodi do svetosti. Zato je papa Benedikt XVI. i proglasio Godinu vjere, da bismo učvrstili svoju vjeru i znali slijediti pravi put a to je put kršćanskog života.

Na kraju svoje propovijedi biskup nas je podsjetio da se nalazimo u predvečerje jednog važnog događaja na planu naše domovine a to je proglašenje hrvatskog blaženika i mučenika, svećenika Miroslava Bulešića. On nam također pokazuje primjer kako treba biti jak u vjeri. „Molimo da nam svi ovi sveci pomognu da i mi hrabro idemo putem svetosti, da u svom bližnjemu, poput sv. Vinka, znamo prepoznati lice Krista.“

Na misi je pjevao zbor sestara milosrdnica pod ravnanjem dirigentice s. M. Vlaste Tkalec i orguljašice s. M. Elizabete Peršić.

Nakon druženja za euharistijskim stolom druženje je nastavljeno i za obiteljskim stolom u sestarskoj blagovaonici.
Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: