Rim – slavlje Presvetih Srdaca Isusa i Marije

Objavljeno: 4. lipnja 2016.

U petak 3. lipnja 2016. godine, na Svetokovinu Presvetog Srca Isusova, Delegatura Presvetih Srdaca Isusa i Marije proslavila je svoje Zaštitnike. Svečano koncelebrirano misno slavlje predvodio je o. Gregory Gay, CM Vrhovni poglavar Vinkovske obitelji u zajedništvu s o. Giuseppeom Turati, CM Vrhovnim tajnikom. Ocu Gregoryju ovo je treći posjet našoj sestarskoj zajednici u Rimu. Ovaj puta izrazio je izričitu želju da posjeti zajednicu prije nego mu završi služba i prije nego otputuje za Ameriku. U propovijedi je istaknuo važnost milosrdne ljubavi. Naglasio je da ova Svetkovina znači da Bog ima Srce, Srce koje kuca pravim ljudskim otkucajima punim neizmijerne i neshvatljive božanske milosrdne ljubavi prema svakom čovjeku. To je ljubav Božanskog Milosrđa koja slikom Pastira i prispodom o izgubljenoj ovci pokazuje da je Bogu stalo do svakog čovjeka, da kod njega nema marginaliziranih. Otac Gregory rekao je da je poruka milosrđa osobito bliska nama, onima koji se nadahnjuju vinkovskom duhovnošću koja je duhovnost milosrđa. Ta ljubav traži one koji su u potrebi, siromahe razne vrste. No, otac Gregory upozorio je da ljubav i milosrđe započinju u vlastitoj zajednici, s onima koji su nam najbliži. Istaknuo je da i u zajednici ima onih koji su marginalizirani: neke smo i sami svojim međusobnim odnosima marginalizirali i isključili. Dok su neki sebe sami marginalizirali, postali samo broj u zajednici, šeću po rubu zajednice. U zajednici su samo tijelom, a ne srcem, duhom, ne istinski. Potaknuo nas je da svojom ljubavlju potražimo one koji su nas povrijedili, da praštamo jedni drugima.

Osim toga naglasio je kako Logo Godine milosrđa njega osobno podsjeća na srce. U središtu je Krist koji svojim milosrdnim Srcem i ljubavlju grli čitavo čovječanstvo i podiže ga iz kaosa grijeha.

Na kraju propovijedi preporučio je u molitve i sebe, a posebno izbor novog generala Reda. Naime O. Gregory putuje za Chicago gdje će 5. srpnja 2016. godine započeti Generalni kapitul i izbor novog generala i uprave Reda.

Zajedništvo euharistijske gozbe nastavili smo zajedništvom obiteljskog stola.

s. Stjepanka Stanić


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: