SUSRET JUNIORKI U GODINI POSVEĆENOG ŽIVOTA

Objavljeno: 15. ožujka 2015.

Kao i svake godine, mi sestre juniorke susrele smo se na seminaru u Lužnici. Seminar je predvodio fra Rozo Brkić.

Budući da je ova godina posebna po tome što ju je papa Franjo posvetio svim osobama posvećenog života i tema našeg susreta bila je posvećeni život. Fra Rozo se kroz svoja razmišljanja osvrnuo na naš osobni posvećeni život. Što za svaku od nas znači živjeti posvećenim životom? Kako ga živimo? Koliko smo Bogu zahvalne što živimo posvećenim životom? Kako ostvarujemo svoj posvećeni život u zajednici? Kroz svoja predavanja naglasio je važnost svakodnevnog  posvješćivanja svjesnog stajanja pred Bogom jer pred njim stojimo kao pojedinci. Naglasio je i koliko je važna molitva u životu zajednice, ali ona molitva koja je prožeta evanđeljem jer Isusa se može upoznati jedino iz evanđelja.

Na samom kraju našeg petodnevnog susreta uslijedio je hodočasnički izlet na Trsat. Svetu misu u 11 sati u crkvi Gospe Trsatske predvodio je župnik župe sv. Jurja na Trsatu.  Nakon sv. mise razgledali smo znamenitosti ckve i samostana sa iznimno bogatom prošlošću. Tu su nas zadivile mnoge vrijedne stvari iz sakralne umjetnosti koje su do dana današnjega ostale sačuvane u svom izvornom obliku. Popele smo se i na trsatsku tvrđavu s koje su nekada davno senjski uskoci branili grad Rijeku. Na koncu našeg hodočasničkog izleta imali smo dogovoreni ručak kod sestara u provincijalnoj kući u Rijeci. One su nas lijepo dočekale i primile te smo nakon toga krenule u svoje zajednice.

U ime svih sestara juniorki želim se zahvaliti najprije dragom Bogu na ovim milosnim danima promišljanja i lijepom vremenu koje nas je pratilo svih dana u Lužnici. Potom hvala Časnoj Majci i s. M. Jeleni na svoj organizaciji i brizi da sve bude lijepo. I na koncu hvala i učiteljici juniorki s. M. Danijeli Dinjar koja je svih dana boravila s nama u Lužnici i bila nam na raspolaganju.


s. M. Terezija Brčić Šušak


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: