Sveta Lujza de Marillac

Objavljeno: 16. ožujka 2015.

Sv. Lujza de Marillac, svetica koja je zajedno sa sv. Vinkom Paulskim u Parizu utemeljila Družbu Kćeri kršćanske ljubavi. Iz bogate, grofovske obitelji svoga vremena, susretavši se sa sv. Vinkom, posvetila se dvorbi siromaha, napuštenih, nahočadi, jedenom riječju svima kojima je trebala pomoć. Milosrdnom ljubavlju započela je djelo koje i danas živi u onima koji nasljeduju njezin duh i karizmu. Djelo kojim se bavila i kojemu se posvetila aktualno je i danas. I dans svijet traži ljude srca, milosrđa, praštanja, ljubavi. Ljude koji su spremni pomoći čovjeku i koji iskazujući milosrđe pokazuju svoje čovještvo djelom. Sv. Lujza je primjer da u zuzimanju za dobro čovjeka barijere, bilo one klasne ili rasne, ili staleške, gube svoje značenje. Svi smo pozvani zauzeti se za opće dobro, a čovjek je najveće dobro i ništa ne bismo trebali pretpostaviti čovjeku. I dans vrijedi misao sv. Augustina: “Tko nosi ljubav u srcu, uvijek ima nešto za darovati!” Lujza je bila žena srca zato je, iako je mogla ugodno živjeti, darovala sebe i svoj život za čovjeka. Izvršavajući tako evanđeosku zapovijed ljubavi i milosrđa. Bila je osobita štovateljica Presvete Djevice Marije, Duha Svetoga, a na poseban način otajstva Kristova križa. Neposredno prije svoje smrti izrazila je i želju da joj na grob napišu: Crux, ave, spes unica! Zdravo Križu, nado jedina!

NASLJEDOVATI ISUSA

Gospodine,

daj da nasljedujem

Tvoj život i djelovanje:

Ti si rekao da si sišao na zemlju

da bi služio, a ne da bi Ti služili.


Nauči me

susretati sve s velikom blagošću,

prihvatiti ih kao Ti – s velikom dobrotom.


Kao Ti, tako želim i ja

sve koje susrećem iskreno ljubiti

i poštivati,

prema nevoljnima

biti prijazna i darežljiva.


Gospodine, nauči me

bližnjega uvijek susretati

s velikim poštivanjem.


Tvoj život na Zemlji,

Tvoja smrt i Tvoje uskrsnuće

navješćuju nam Tvoju ljubav prema svima.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: