Bl. Rozalija Rendu, djevica

Sestra Rozalija (Ivana-Marija) Rendu rođena je 9. rujna 1786. u selu Confort u pokrajini Jura u Francuskoj. Od djetinjstva je bila odgajana za djela kršćanske ljubavi pa je stoga razumljiva njena sklonost služenju siromasima. S 15 godina dobila je dopuštenje za rad u bolnici s Kćerima kršćanske ljubavi u nedalekom Gexu. To je bio i početak njezinoga zvanja. 25. svibnja 1802. primljena je u novicijat u Kući matici Kćeri kršćanske ljubavi u Parizu. Kad se razboljela, poslali su je u jednu kuću u siromašnoj  pariškoj četvrti Mouffetard i tamo je ostala 53 godine, sve do smrti.

Posvetila se posve služenju svojoj zajednici, a osnivala je i nove. Napose je brižno obilazila siromahe po njihovim kućama. Bila je posrednica pomirenja. Sestarska kuća postala je utočište siromaha njihove četvrti. A s. Rozalija bila je primjer mnogima, često i plemićima, u življenju kršćanske ljubavi. Važno je spomenuti da je bila putokaz i pomoć bl. Fridriku Ozanamu i sluzi Božjemu Ivanu-Leonu le Prevost, koji su osnovali Konferencije sv. Vinka Paulskog. Sestra Rozalija umrla je 7. veljače 1856. nakon što je proživjela posljednje godine života u patnji i sljepoći. Blaženom je proglašena 9. studenoga 2003.

U liturgiji se slavi 7. veljače.

Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: