Provincija Krista Kralja – Argentina

Prvih pet sestara milosrdnica došlo je u Argentinu 30. srpnja 1934. godine na poziv fra Leonarda Ruskovića,OFM. Gospodin je dopustio da ih tog dana nitko nije dočekao u luci Buenos Airesa. Njihov život i djelovanje na južnoameričkom tlu bilo je od samog početka obilježeno patnjom i neizvjesnošću, ali Božja providnost nije nikada zakazala.

Kratko vrijeme stanovale su u penzionatu koje su držale sestre franjevke, da bi zatim iznajmile skromnu kućicu na Dock Sudu, siromašnoj četvrti Buenos Airesa. Odmah su se dale na posao i ubrzo započele rad s djecom.

Već 1935. godine počinju raditi i u bolniciu mjestu Guamini, te u sanatoriju za duševne bolesti u Ramos Mejía u neposrednoj blizini Buenos Airesa.

Osjetljive za potrebe ljudi, počele su razmišljati o gradnji škole. Zamisao su ostvarile uz mnogo napora sagradivši jednokatnicu na Dock Sudu, u koju su se uselile 1936. godine i koja je poslije dograđivana i proširivana. U njoj je smješten školski zavod Krista Kralja.

Neumorne i požrtvovne, godine 1937. sestre preuzimaju rad u bolnici u Marcos Juarezu i u traumatološkom sanatoriju “Doyen” u Buenos Airesu, te otvaraju školu u Orensu, na obali Atlanskog oceana.

Budući da iz godine u godinu raste broj sestara koje su slijedile hrabri primjer onih prvih pet, godine 1939. osnovana je Južnoamerička provincija Krista Kralja sa sjedištem na Dock Sudu, koja ubrzo širi svoju djelatnost i izvan granica Argentine.

Godine 1942., na poziv otaca isusovaca, otvara prvu svoju kuću u malom mjestu San Ignacio.u susjednoj državi Paragvaju, godine 1946., na poziv nadbiskupa Montevidea mons.Antonija Marije Barbierija, u susjednome Urugvaju  preuzimaju njegu bolesnika u sanatoriju za duševne bolesti „Etchepare”, a godine 1948., ponovno na poziv otaca isusovaca, otvaraju drugu svoju kuću u Paragvaju – u Asunciónu, glavnom gradu te zemlje.

Djelovanje sestara napreduje, sestre žele oduševiti i druge za milosrdničko djelovanje. Budući da im pristižu prva domaća zvanja, godine 1949. u Villa Elisi otvaraju  kuću za odgoj podmlatka (novicijat) i stavljaju je pod  zaštitu Blažene Djevice Marije  od Čudotvorne medaljice.

Južnoamerička provincija Krista Kralja prolazi kroz razdoblja raznih kušnji, ali s Božjom pomoću raste i širi svoju djelatnost. Godina 1997. ostat će posebno zabilježena u njezinoj povijesti, jer se te godine, 21. lipnja, podijelila na dvije provincije: Argentinsku provinciju Krista Kralja i novoosnovanu Paragvajsku provinciju Marije Kraljice Mira – sa sjedištem u Asunciónu. Godine 2005., na XV.redovitoj Glavnoj skupštini naše Družbe, ove su provincije preimenovane u: Provincija Krista Kralja -Argentina i  Provincija Marije Kraljice Mira – Paragvaj.

Provincija Krista Kralja – Argentina djeluje na području Argentine. Prema statistici 2022. godine ima 43 sestre s doživotnim zavjetima i 3 sestre s privremenim zavjetima.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: