Provincija Marije Kraljice Mira – Paragvaj

Povijest Provincije Marije Kraljice Mira – Paragvaj usko je vezana uz Provinciju Krista Kralja – Argentina budući da je do osnutka samostalne provincije u Paragvaju, 1997. godine, pripadala toj provinciji koja se nazivala Južnoamerička provincija Krista Kralja.

Prve sestre milosrdnice dolaze u Paragvaj, u mjesto San Ignacio, 1942. godine na poziv otaca isusovaca. Nastanile su se u skromnoj, za njih preuređenoj misijskoj kući, da bi se 1945. godine uselile u svoju, premda još nedovršenu kuću. Tu su razvile bogatu odgojnu djelatnost.

Godine 1948. sestre osnivaju redovničku zajednicu u Asuncionu, glavnom gradu Paragvaja, gdje su podigle školski zavod Prečistoga Srca Marijina ( Colegio Inmaculado Corazón de María)., središte bogate odgojno-prosvjetne djelatnosti, kao i sjedište Provincije.

Da bi odgovorile potrebama ljudi otvarale su potom nove svoje kuće u mjestima: St. Luis (1985-2003.),  Ciudad del Este, San Jose de los Arroyos, Santa Rita del Monday i Concepcion.

Provincija djeluje na području Paragvaja. Prema statistici 2022. godine ima 24 sestre s doživotnim zavjetima i 2 sestre s privremenim zavjetima.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: