Sestra Leopoldina Brandis

Utemeljiteljica Marijinih sestara Čudotvorne medaljice.

Marija Josipa Brandis rođena je 27. studenog 1815. g. u Grazu. Potječe iz grofovske obitelji. U dvadeset i drugoj godini života, 1837. godine, odlazi s pet djevojaka u München k Milosrdnim sestrama. Nakon novicijata grupica sestara vraća se u Graz. U s. Leopoldini je postupno sazrijevala odluka da potraži izvorna Pravila sv. Vinka i formalno se priključi Kćerima kršćanske ljubavi u Parizu. To je i postigla nakon opetovanih zamolbi i ustrajnog dopisivanja, unatoč velikim žrtvama i protivljenjima. Godine 1843. imenovana je prvom glavaricom Družbe za Austriju sa sjedištem u Grazu. Uvidjevši potrebe vremena, 16. srpnja 1878. g., na blagdan Gospe Karmelske, u Ljubljani osniva zajednicu Bolničkih sestara s posebnim poslanjem njege bolesnika po kućama. Novoosnovanu zajednicu stavlja pod zaštitu Bezgrješne od Čudotvorne medaljice. Sestra Leopoldina je preminula u Grazu 11. siječnja 1900. g. na glasu svetosti. Nakon njezine smrti Družba Bolničkih sestara brojila je 2700 sestara u 210 sjedišta. Bolničke sestre su se 1926. odvojile od Kćeri kršćanske ljubavi sv. Vinka Paulskog i postale samostalna družba – Marijine sestre od Čudotvorne medaljice. Godine 1972. Družba je podijeljena u dvije provincije: slovensku sa sjedištem u Ljubljani i hrvatsku sa sjedištem u Osijeku. Medaljica, koju nose sve sestre, predstavlja znak posvećenja Bogu i vjernosti Bezgrješnoj.

Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: