Sestra Leopoldina Brandis

Utemeljiteljica Marijinih sestara Čudotvorne medaljice.

Marija Josipa Brandis rođena je 27. studenog 1815. g. u Grazu. Potječe iz grofovske obitelji. U dvadeset i drugoj godini života, 1837. godine, odlazi s pet djevojaka u München k Milosrdnim sestrama. Nakon novicijata grupica sestara vraća se u Graz. U s. Leopoldini je postupno sazrijevala odluka da potraži izvorna Pravila sv. Vinka i formalno se priključi Kćerima kršćanske ljubavi u Parizu. To je i postigla nakon opetovanih zamolbi i ustrajnog dopisivanja, unatoč velikim žrtvama i protivljenjima. Godine 1843. imenovana je prvom glavaricom Družbe za Austriju sa sjedištem u Grazu. Uvidjevši potrebe vremena, 16. srpnja 1878. g., na blagdan Gospe Karmelske, u Ljubljani osniva zajednicu Bolničkih sestara s posebnim poslanjem njege bolesnika po kućama. Novoosnovanu zajednicu stavlja pod zaštitu Bezgrješne od Čudotvorne medaljice. Sestra Leopoldina je preminula u Grazu 11. siječnja 1900. g. na glasu svetosti. Nakon njezine smrti Družba Bolničkih sestara brojila je 2700 sestara u 210 sjedišta. Bolničke sestre su se 1926. odvojile od Kćeri kršćanske ljubavi sv. Vinka Paulskog i postale samostalna družba – Marijine sestre od Čudotvorne medaljice. Godine 1972. Družba je podijeljena u dvije provincije: slovensku sa sjedištem u Ljubljani i hrvatsku sa sjedištem u Osijeku. Medaljica, koju nose sve sestre, predstavlja znak posvećenja Bogu i vjernosti Bezgrješnoj.

Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: