Sestra M. ANA (Katica) GEČ

Rođena 10. prosinca 1926. u Slokovcu

Preminula 17. srpnja 2022. u Požegi

 

Posljednje godine života s. Marija Ana proživjela je u sestarskoj zajednici u Požegi, gdje je svijeća njezina života polako dogorijevala, a ona je dovršavala trku svoga života.

Njezine snage postajale su sve slabije, bila je žalosna kad se više nije mogla aktivno uključiti u rad zajednice, ali je zato njezino srce bilo neprestano usmjereno prema Gospodinu kao vapaj, kao molitva za sve koje je nosila u srcu. Sa smiješkom i lijepom riječju dočekivala je sestre dok su se vraćale sa svojih poslova, rado slušajući njihove doživljaje i preporuke u molitve. Svoje ruke često je sklapala za našu Družbu i svaku pojedinu sestru uz želju da budemo Kristove srcem i životom.

U svojim molitvama često je mislila na svoju dragu obitelj s kojom je rado komunicirala, a nikad nije zaboravila ni župu Oriovac gdje je utkala posljednje godine svoga aktivnog života. Osobito je molitvom pratila svećenike.

S. Marija Ana rođena je 10. prosinca 1926. u Slokovcu, u župi Presvetog Trojstva, Ludbreg i na krštenju dobila ime Katica. Od djetinjstva je njegovala pobožnost Predragocjenoj Krvi Isusovoj i često je vapila Krvi Kristova spasi nas, a njezinim je srcem odzvanjala molitva

O zdravo Kriste Kralju, Ti nebeski cvijet,

ti si svojom svetom Krvlju otkupio cijeli svijet.“

Pjesma je to kojom je, vjerujemo, pozdravila Krista u trenutku kad se njezina duša našla u zagrljaju Kralja njezinoga srca.

Odrastala je u siromaštvu ali u vjerskom ozračju i koje ju je potaklo da se sva posveti Bogu kao i njezina starija sestra Mirka. Godine 1944. upućuje molbu provincijalnoj poglavarici da stupi u samostan i tako je 10. 8. 1944. godine započela kandidaturu, u novicijat je primljena 1945. a već 15. 8. 1946. položila je prve redovničke zavjete.

Radila je  12 godina u Šabcu i bolnici kao administrator.

Jedan dosta dugi period života provela je radeći u Glasu koncila također u administraciji. Bila je dobra i susretljiva prema svima osobito prema svećenicima i bogoslovima. Često ih je znala tješiti i hrabriti ako je primijetila da su klonuli ili opterećeni brigama. Bila je zaista jako savjesna u poslu. Taj rad prekinut je nakon 22 godine kad je preuzela službu provincijalne poglavarice i vršila 6 godina.

Nakon te službe rado je prihvatila svaku dužnost koju je mogla vršiti po filijalama kao što su Grubišno Polje, Lovrečina i Oriovac.

S. Marija Ana znala je ovako govoriti: Hvala ti isuse moj na svim milostima koje si mi udijelio. Dođi, o Isuse jer te željno očekujem.

Blago je u Gospodinu preminula 17. srpnja 2022. godine.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: