Sestra M. DOLORES (Ana) BANIĆ-ŠKOJO

Rođena 17. svibnja 1949. u Otoku kod Sinja

Preminula 5. siječnja 2023. u Šibeniku

 

U šibenskoj bolnici je, nakon kratke i teške bolesti, 5. siječnja 2023., preminula naša s. M. Dolores Banić-Škojo. Doživjela je 73 godine, a 54 godine je Bogu i bližnjemu služila. Pokopana je 9. siječnja u Splitu, na Lovrincu. Sprovodne obrede i misu zadušnicu u kapeli provincijalne kuće vodio je mons. Tomislav Rogić, šibenski biskup. U ime Provincije od s. M. Dolores oprostila se sestra M. Andrijana Mirčeta, provincijalna poglavarica.

Premda duboko ganuti smrću koja nam naizgled sve otima i ostavlja nas praznih ruku, okupljeni ovdje oko odra naše sestre M. Dolores Banić-Škojo stojimo pogleda usmjerena prema gore. S još jednim novim uvidom u vrijednost i svetost ljudskog života te zahvaćeni misterijem Božjeg plana, ovdje smo zbog nade u vječni život.

Tu nadu živjela je snažno naša s. M. Dolores, krsnim imenom Ana. Rođena je 17. svibnja 1949. godine u Otoku kod Sinja, od oca Mate i majke Pave rođene Grgat. Kao najstarija od osmero djece u obitelji, roditeljima je bila desna ruka u kućanskim poslovima, čuvanju stada i brizi za braću i sestre. U svom će se životopisu, koji je napisala prije polaganja prvih redovničkih zavjeta, prisjećati ona tih prvih godina svoga života i svoga odrastanja u krugu obitelji i župe. Posebnu zahvalu za pouku kroz djetinjstvo iskazuje tu svojoj baki koja joj je bila primjer u svemu. Prisjećat će se i početka svog osnovnoškolskog obrazovanja, kada je uz kućanske poslove morala posvetiti dio svog vremena i učenju te pohađanju vjeronauka u crkvi. U crkvu je, piše, odmalena rado išla, posebice u danima priprave na sakramente prve sv. pričesti i potvrde. Upravo u tim danima sazrijevala je u njoj klica redovničkog zvanja te je ubrzo nakon primanja svete potvrde odlučila odazvati se pozivu koji je dugo u svom srcu osjećala. U svojoj je župi imala prilike vidjeti i upoznati redovnice raznih družbi; ona je odabrala postati sestrom milosrdnicom te je nakon napisane i odobrene molbe došla u samostan sestara milosrdnica u Splitu, 8. ožujka 1965. godine. O tom događaju posvjedočila je: Zaista, ostavila sam svoje roditelje, ali našla sam druge roditelje i druge sestre.

S. M. Dolores započela je novicijat 1967. godine, a privremene redovničke zavjete položila je 22. kolovoza 1968. godine. Bio je to dan za kojim je, kako sama reče, težila i kojega je odabrala. Već sutradan započinje ona svoj rad u karizmi Družbe, u Kotoru u Boki kotorskoj i potom u Splitu. Nakon toga je poslana u Herceg Novi, gdje pohađa ugostiteljsku školu i uči njemački jezik. Godine 1971. životni je put vodi izvan granica Hrvatske – u Austriju, u Željezno, gdje u biskupijskoj ustanovi Kuća susreta obavlja službu kuharice punih 17 godina. U međuvremenu, 22. kolovoza 1973. godine, s. M. Dolores polaže u Splitu svoje doživotne zavjete. Godine 1988. poslušnost je šalje opet u inozemstvo, ovaj put u Njemačku, u Sankt Augustin, gdje u Domu misionara verbita radi u kuhinji do 2001. godine, a kroz to vrijeme šest godina vrši službu kućne poglavarice sestarske zajednice.

U svim mjestima u kojima je s. M. Dolores djelovala očitovala je duh otvoren, prilagodljiv okolini i bližnjima te predan poslanju koje joj je Družba povjeravala. Tako ona spremno prihvaća i svoje nove misije: u Selcima na Braču, gdje radi u našem Domu za stare i nemoćne osobe; zatim u Svećeničkom domu u Zadru; u Biskupskom domu u Željeznu i na koncu 2013. godine u Svećeničkom domu u Šibeniku. U svim spomenutim mjestima bila je u službi starijih i bolesnih osoba. Za njih je ona imala posebno osjetljivo i toplo srce. Zato je, navlastito u Šibeniku, posljednjoj postaji njezina života, pamte s dubokom zahvalnošću i poštovanjem. Tamo je, vršeći svoju samaritansku službu, i sama oboljela te bila upućena na bolničko liječenje. U danima svoje kratke a teške bolesti, s. M. Dolores pružila je zadnje svoje svjedočanstvo kao žena vjere, jaka duha, strpljiva i predana u Božju volju.

Riječi su uvijek siromašne kada u trenutcima privremenog rastanka s dragim osobama želimo iskazati značenje i bogatstvo njihova života, tako i života ove naše sestre. Međutim, uz tihu molitvu one nam sada jedine preostaju da zahvalimo Gospodinu i tebi, draga s. M. Dolores.

Hvala ti, Gospodine, za život naše preminule sestre! Hvala ti što si je odabrao, pozvao, posvetio i što si je svojom ljubavlju i zaštitom pratio cijeloga života, posebice kad je križ bolesti položen na njezina leđa. Hvala tebi, draga s. M. Dolores, što si u svom redovničkom životu poslušno prihvaćala Božji plan i što si potrebnicima koje je Bog stavljao na tvoj put posredovala njegovu milosrdnu ljubav. Molimo da ti Gospodin bude blag i milostiv na sudu i da ti dobrostivo oprosti sve tvoje slabosti i propuste. K njemu neka te doprati tvoja nebeska majka Marija – Gospa Sinjska, kojoj si se za života uvijek žarko utjecala. Njoj, draga naša sestro, preporuči sve nas, tvoje sestre. Moli za nas da se trudimo omiljeti Bogu svojim životom i gorljivim milosrdničkim djelovanjem. Moli i za našu budućnost, za nove mladice našoj Provinciji i Družbi. Moli i za svoju dragu i brojnu obitelj, za svoju rodnu župu i za svoj hrvatski narod da ostane uvijek vjeran vjeri svojih otaca.

Uživaj, naša draga sestro, dobra Gospodnja u zemlji živih i počivaj u miru. Amen.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: