Sestra M. REGINA (Jela) VUGDELIJA

Rođena 6. lipnja 1937. u Otoku kod Sinja

Preminula 5. listopada 2022. u Rijeci

Sestra M. Regina Vugdelija, krsnim imenom Jela, rođena je 6. lipnja 1937. godine od oca Ante i majke Jake, rođ. Žižić, u Otoku kod Sinja, a već treći dan je krštena u župnoj crkvi Svetog Luke Evanđeliste, od župnika fra Ivana Vukušića. Obitelj Vugdelija, kao i mnoge obitelji u Otoku, bila je brojna, vjerna Bogu i narodu te je iznjedrila više redovničkih zvanja, a među mnoštvom onih koji su čuli Božji zov i na njega odgovorili bila je i Jela Vugdelija, koja je u Družbi sestara milosrdnica imala dvije rođene sestre: s. Spes i s. Serafinu. Jela, uz pristanak i blagoslov svojih roditelja, 26. srpnja 1955. stupa u samostan sestara milosrdnica u Rijeci. Nakon kandidature ulazi u novicijat te prima redovničko odijelo i novo ime s. M. Regina.  Privremene zavjete položila je 8. rujna 1957. godine, a nakon pet godina i doživotne.

Kao mlada redovnica s. M. Regina djeluje u Malom Lošinju u našem samostanu, zatim župama Labin i Podlabin, a 1966. dolazi u naš samostan Vilu sv. Vinka u službi kuharice. Godine 1967. dolazi u Dom umirovljenika na Kantridi gdje će ostati u službi kuharice sve do umirovljenja 1991. godine. Nakon toga još kratko ostaje na Kantridi i djeluje u župi sv. Antuna Padovanskog, a zatim se 1. rujna 1992. vraća u Samostan Majke Dobrog Savjeta u Rijeci i daruje svoj život u samostanskoj kuhinji. U međuvremenu djeluje u Kući utočišta od 2007. do 2011., te ponovno dok joj tjelesne sile dopuštaju nastavlja pomagati u samostanskoj kuhinji.

Draga naša sestra M. Regina, kraj Vašega života jest kruna ostvarenih želja – Božjih, vaših, i sestara milosrdnica. Vaše su odgojiteljice u Vama vidjele dragocjenog člana naše Družbe. Opisuju Vas kao osobu koja je načistu sa zvanjem, koja se ističe u strpljivosti radi tjelesnih poteškoća, osobito glavobolje koja Vas prati gotovo cijeloga života. Svi uočavaju Vašu stabilnost i čvrsti karakter, radinost, spretnost u svim poslovima, revnost u molitvi i redovničkim dužnostima, poslušnost, spremnost moliti oproštenje, a osobita Vam je odlika sestrinska ljubav koja je katkada tražila i velike žrtve. Vi ste osoba s kojom se moglo računati i na koju se s povjerenjem moglo osloniti. Sami ste zapisali: Želim da sve svoje slabe sile istrošim na slavu Božju, za dobro bližnjih i za spas svoje duše. Zadnje godine Vašega života bile su ispunjene većom patnjom i trpljenjem koja Vas je na kraju privezala za krevet. Gospodin je doista primio Vaš dragocjeni život kao žrtvu paljenicu i učinio Vas još sličnijom svome Sinu Isusu Kristu, Vašem ljubljenom Zaručniku.

Biser Vašeg dragocjenog života koji je sjao svima nama, vjerujemo da je pred Ocem Nebeskim zablistao u punom sjaju. Svojim životom odgovorili ste svome imenu. Bili ste Kraljica, Sestra i Majka, jer ste, kao i naš Gospodin, služili mnogima. Stoga vjerujemo i molimo za Vas Boga i Oca Gospodina našega Isusa Krista da primite kraljevsku nagradu njegovih slugu, koji imaju svoj identitet i svoje mjesto kako u njegovu kraljevstvu, tako i za njegovim stolom.

Počivala u miru. Amen.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: