S. M. ANASTAZIJA (BARICA) MIKLEČIĆ

S. M. Anastazija Miklečić, rođena Barica, ugledala je svijet 6. kolovoza 1939. u mjestu Presečno Visočko, općina Novi Marof od oca Jurja i majke Marije rođ. Klimpak. Potječe iz dobre kršćanske obitelji s osmero djece od kojih je Barica bila druga po redu. Sa 17 godina, osjetivši poziv, odlazi na Šalatu. Kako sama svjedoči, župnik ju je preporučio kao pomoćnicu sestrama u bogoslovnom sjemeništu a ona je mislila da ide odmah u samostan. No morala je pričekati još dvije godine te joj je molba uslišana 16. travnja 1959.

Na Veliku Gospu 1960. obukla je redovničko odijelo i dobila ime s. M. Anastazija. Privremene zavjete polaže 16. kolovoza 1961. a doživotne 16. kolovoza 1967.

S. Anastazija svoju ljubav za Gospodina i Družbu sestara milosrdnica svjedoči ustrajnim, tihim i nenametljivim služenjem u Kući Matici, Lovrečini, Zemunu, Slavonskoj Požegi, Daruvaru i Lužnici. Iako je uvijek isticala da joj je Daruvar najdraža filijala, izrazila je želju da u Lužnici počiva do uskrsnuća pravednih.

Voljela je svoju redovničku obitelj. Bila je uvijek i u svemu desna ruka predstojnici. Služeći zajednici u poslovima gospodarstva gdje je bila spretna i sposobna, u brizi za bolesne i u iskazivanju posljednjeg djela milosrđa odražavala je potpuno predanje Gospodinu. Jednostavno, kao da se samo po sebi razumije.

Često je govorila o svom životu prepunom zanimljivih anegdota i smiješnih dogodovština s osmjehom na licu. Posebno mjesto u njenom srcu imala je obitelj iz koje je dolazila i koju je posebno voljela. Pratila je molitvom i osobnim zanimanjem živote svoje braće, sestara i njihovih obitelji. Dijelila je s njima radost svakog novog života. Prepričavajući zgode koje su joj ispričali o njihovim prvim koracima, svakodnevno ih je izručivala zagovoru Nebeske Majke Marije.

Kroz zadnjih 26 godina života u Lužnici upoznala je mnoge mještane te ih je zavoljela kao svoje. S mnogima je surađivala, bila susretljiva, ljubazna a nadasve prirodna.

Promatrajući je, moglo se primijetiti da je njezino lice bilo odraz  stanja duše. Sva raspoloženja, bilo da je ljuta, žalosna ili radosna, nisu umanjivala njenu povezanost s Gospodinom. Svaki kucaj  njenog srca bio je za Njega i Njegovu braću i sestre.

Zato smo danas ponosne što smo smjele, draga s. M. Anastazija, s tobom dijeliti svoj život, što smo bile dio tvoga života i ti našega. Zahvaljujemo Njemu, Stvoritelju kojemu sve živi i molimo ga da ti bude nagrada kako je i obećao vjernima svojim. I kao nekada, kada su ti sestre s kora pjevale na prvim zavjetima tako neka sada zapjevaju svi korovi anđeoski: DOĐI ZARUČNICE KRISTOVA, PRIMI VIJENAC KOJI TI JE ZAUVIJEK PRIPRAVIO GOSPODIN.

Sprovod je bio 12. svibnja 2012. u Lužnici.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: