S. M. ANASTAZIJA (BARICA) MIKLEČIĆ

S. M. Anastazija Miklečić, rođena Barica, ugledala je svijet 6. kolovoza 1939. u mjestu Presečno Visočko, općina Novi Marof od oca Jurja i majke Marije rođ. Klimpak. Potječe iz dobre kršćanske obitelji s osmero djece od kojih je Barica bila druga po redu. Sa 17 godina, osjetivši poziv, odlazi na Šalatu. Kako sama svjedoči, župnik ju je preporučio kao pomoćnicu sestrama u bogoslovnom sjemeništu a ona je mislila da ide odmah u samostan. No morala je pričekati još dvije godine te joj je molba uslišana 16. travnja 1959.

Na Veliku Gospu 1960. obukla je redovničko odijelo i dobila ime s. M. Anastazija. Privremene zavjete polaže 16. kolovoza 1961. a doživotne 16. kolovoza 1967.

S. Anastazija svoju ljubav za Gospodina i Družbu sestara milosrdnica svjedoči ustrajnim, tihim i nenametljivim služenjem u Kući Matici, Lovrečini, Zemunu, Slavonskoj Požegi, Daruvaru i Lužnici. Iako je uvijek isticala da joj je Daruvar najdraža filijala, izrazila je želju da u Lužnici počiva do uskrsnuća pravednih.

Voljela je svoju redovničku obitelj. Bila je uvijek i u svemu desna ruka predstojnici. Služeći zajednici u poslovima gospodarstva gdje je bila spretna i sposobna, u brizi za bolesne i u iskazivanju posljednjeg djela milosrđa odražavala je potpuno predanje Gospodinu. Jednostavno, kao da se samo po sebi razumije.

Često je govorila o svom životu prepunom zanimljivih anegdota i smiješnih dogodovština s osmjehom na licu. Posebno mjesto u njenom srcu imala je obitelj iz koje je dolazila i koju je posebno voljela. Pratila je molitvom i osobnim zanimanjem živote svoje braće, sestara i njihovih obitelji. Dijelila je s njima radost svakog novog života. Prepričavajući zgode koje su joj ispričali o njihovim prvim koracima, svakodnevno ih je izručivala zagovoru Nebeske Majke Marije.

Kroz zadnjih 26 godina života u Lužnici upoznala je mnoge mještane te ih je zavoljela kao svoje. S mnogima je surađivala, bila susretljiva, ljubazna a nadasve prirodna.

Promatrajući je, moglo se primijetiti da je njezino lice bilo odraz  stanja duše. Sva raspoloženja, bilo da je ljuta, žalosna ili radosna, nisu umanjivala njenu povezanost s Gospodinom. Svaki kucaj  njenog srca bio je za Njega i Njegovu braću i sestre.

Zato smo danas ponosne što smo smjele, draga s. M. Anastazija, s tobom dijeliti svoj život, što smo bile dio tvoga života i ti našega. Zahvaljujemo Njemu, Stvoritelju kojemu sve živi i molimo ga da ti bude nagrada kako je i obećao vjernima svojim. I kao nekada, kada su ti sestre s kora pjevale na prvim zavjetima tako neka sada zapjevaju svi korovi anđeoski: DOĐI ZARUČNICE KRISTOVA, PRIMI VIJENAC KOJI TI JE ZAUVIJEK PRIPRAVIO GOSPODIN.

Sprovod je bio 12. svibnja 2012. u Lužnici.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: