S. M. ANĐELA DOMŠIĆ

Nije proteklo puno vremena od kada je s. M. Anđela s nama molila, blagovala i radovala se zajedništvu redovničkog služenja. Danas smo se okupili oko nje na zagrebačkom Mirogoju, ali ovaj put u kršćanskom tugovanju zbog njezine smrti suosjećajući s njezinom rodbinom i prijateljima.

Vjerujemo da je s. M. Anđela već ušla u otajstvo vječnog života s Bogom, što je konačni cilj i našega zemaljskog proputovanja. Smrću naš život ne prestaje, nego se nakon ovozemaljskoga nastavlja, jer Isus nam je obećao sigurnu budućnost i sebe kao jamstvo za sve što smo željeli i čemu smo se nadali. Smijemo vjerovati da se s. M. Anđela smirena pojavila pred vratima Božjim i da je ogrnuta njegovom ljubavlju i blizinom Majke Božje od Kamenitih vrata kamo je, kao čuvarica tog dragog zagrebačkog molitvenog prostora, odlazila sve dok su je slabe sile držale na nogama. Voljela je svoju Gospu, poštivala svećenike i tješila ucviljene te rado pomagala gdje god je mogla posebno siromašnije. Neka po Božjem milosrđu i oproštenju ljudskih slabosti uđe u puninu života te se ispuni pravom radošću u konačnom susretu s Ocem nebeskim.

Krsnim imenom Ruža, s. M. Anđela Domšić, kao najmlađe dijete u obitelji, rođena je 28. veljače 1943. godine, od roditelja Božidara i Mare, rođene Žubčić te istog dana krštena u Župi Presvetog Trojstva u Barilovićkom Cerovcu, gdje je u djetinjstvu primila prvu svetu pričest i potvrdu. Obitelj je puno pretrpjela nestankom oca koji je 1945. godine odveden od kuće i vjerojatno završio kao brojni Hrvati onog mračnog razdoblja naše povijesti. Svu brigu za tri djevojčice, s povjerenjem u Božju providnost, vodila je vrijedna majka a djeca su od najranije dobi pomagala, prema svojim mogućnostima.

Po završetku osnovne škole sve više se u njoj budila misao o duhovnom pozivu. Zavoljela je pobožnosti, rado odlazila u župnu crkvu na svetu misu i pričest. Slijedom toga prijavila se župniku s molbom da je preporuči sestrama milosrdnicama u Zagrebu. Rečeno, učinjeno! Župnik vlč. Živko Mihelčić napisao je pozitivno mišljenje i preporučio je u zagrebački samostan sestrama milosrdnicama. I Ruža stiže u Zagreb te 11. kolovoza 1960. godine pokuca na vrata Samostana gdje je započela svoj redovnički put. Nakon četiri mjeseca odlazi u Vrbas te polazi jednogodišnju bolničarsku školu. U novicijat je ušla 15. kolovoza 1962. godine, a prve svete zavjete položila nakon godinu dana (15. kolovoza 1963. godine), doživotne 1968. godine. U međuvremenu završila je u Vrbasu jednogodišnju bolničarsku školu te pomagala u Kućnoj bolnici u Zagrebu. Iako u njezinu kartonu postoji velika praznina od 1968. do 1997. godine, mi znamo da život s. M. Anđele nije prolazio uprazno. Nakon doživotnih svetih zavjeta poslana je od poglavara u Kanadu te se ondje školovala i završila studij za predškolski odgoj. Tridesetak godina marljivo je radila s djecom i na tamošnjim župama na zadovoljstvo mališana i roditelja, kao i svoje redovničke zajednice.

Povratkom u Domovinu kratko radi u Dječjem vrtiću sv. Vinko, a potom počinje njezino radno hodočašće Majci Božjoj od Kamenitih vrata. Premještena je 2003. godine u Župu sv. Marka, gdje postaje kućna poglavarica. Nakon tri godine imenovana je za prvu savjetnicu i zamjenicu provincijalne poglavarice te se vraća u Kuću maticu da bi se od 2009. do 2013. godine vratila u Župu sv. Marka i Gospi od Kamenitih vrata. Nakon zatvaranja zajednice u Župi sv. Marka 2016. godine dolazi u Kuću maticu. Gotovo do smrti ostaje vjerna zaštitnici grada Zagreba sagorijevajući poput onih svijeća što ih je toliko puta palila hodočasnicima i objašnjavala im moć zagovora nebeske Majke Marije. U tom razdoblju vršila je jedan mandat službu provincijalne savjetnice i zamjenice te tri mandata službu kućne poglavarice u sestarskoj zajednici u Župi sv. Marka.

Kako je tiho i samozatajno živjela tako i umrla naša s. Anđela. Prihvatila je svoje umiranje sa svim tjeskobama, mukama i bolima, te je nakon kratke bolesti, koju je tko zna kako dugo tiho nosila u sebi, u smiraj dana 12. listopada predala Bogu svoju plemenitu dušu. Molimo da preminula naša sestra s. Anđela, iscrpljena bolešću i umorom od ovoga svijeta, u Bogu nađe svoj odmor i vječni mir.

Pokoj vječni daruj joj, Gospodine!
I svjetlost vječna svjetlila joj. Amen!

                                                                                        Priredila: s. M. Ines Tutić

 


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: