SESTRA ANIMIRA, JULA BENČIĆ

Sestra Animira, Jula Benčić   rođena je 24. travnja 1921. g. u selu Dolac, a krštena u župi sv. Martina u Brestovcu, u Slavoniji. Roditelji Đuro i Klara dali su na svijet četvero djece od kojih je Jula druga po redu ugledala ovaj svijet. Četiri razreda pučke škole završila je u Brestovcu. Još u ranom djetinjstvu osjećala je Božji poziv, ali ga nije mogla ostvariti bez suglasnosti roditelja. Nekoliko godina svoju je želju krijepila molitvom i obavila je duhovne vježbe kod sestara milosrdnica u Požegi, a nakon toga je donijela i konačnu odluku. Početkom veljače 1941. godine primljena je u Družbu sestara milosrdnica, a godinu dana kasnije obukla je redovničko odijelo.

Privremene zavjete položila je na Veliku Gospu 1943., a doživotne 1946. godine. Svoje poslanje kao sestra milosrdnica započela je u Zemunu gdje je ostala tri godine, a godinu dana nakon toga provela je na liječenju u Vili sv. Vinka u Vinogradskoj bolnici. U listopadu 1947. započela je službu bolničarke u novogradiškoj bolnici i tu je službu vršila gotovo cijeloga života, u Vinogradskoj bolnici, u Dječačkom sjemeništu u Zagrebu, te u Vojnoj bolnici, zatim u Petrinji i Vrbasu. Uz rad završila je školu za njegovateljicu u Zagrebu i srednju medicinsku školu u Vrbasu. Kao medicinska sestra služila je starijim i nemoćnim osobama, najprije u Domu za nemoćne svećenike u Zagrebu, zatim u Domu za stare i nemoćne u Vorchdorfu, našim bolesnim sestrama u Lužnici, dok i sama nije postala nemoćna. Svoje godine nemoći nosila je strpljivo i radosno. S ljubavlju je susretala sve koji su joj prilazili i odavala dobru dušu i toplo srce sveudilj odano dragome Bogu. Njezinoj susretljivosti drugi je uvijek dobrodošao. Na komadiću papira ostavila je napisano: „Bogu hvala za sve! Bila sam sretna!“

Nakon Bogu odanog života, koji je zamijenila vječnošću, molimo joj puninu radosti koju svijet ne može dati i život sjedinjen s Gospodinom kojemu je u zahvalnosti služila.

Zahvaljujemo Gospodinu za dar njezina života i potaknuti njezinim primjerom koračamo hrabro k luci vječnosti moleći Gospodina da i nas nađe budne i spremne kada pokuca na vrata našega života.

Počivala u miru!


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: