SESTRA ANIMIRA, JULA BENČIĆ

Sestra Animira, Jula Benčić   rođena je 24. travnja 1921. g. u selu Dolac, a krštena u župi sv. Martina u Brestovcu, u Slavoniji. Roditelji Đuro i Klara dali su na svijet četvero djece od kojih je Jula druga po redu ugledala ovaj svijet. Četiri razreda pučke škole završila je u Brestovcu. Još u ranom djetinjstvu osjećala je Božji poziv, ali ga nije mogla ostvariti bez suglasnosti roditelja. Nekoliko godina svoju je želju krijepila molitvom i obavila je duhovne vježbe kod sestara milosrdnica u Požegi, a nakon toga je donijela i konačnu odluku. Početkom veljače 1941. godine primljena je u Družbu sestara milosrdnica, a godinu dana kasnije obukla je redovničko odijelo.

Privremene zavjete položila je na Veliku Gospu 1943., a doživotne 1946. godine. Svoje poslanje kao sestra milosrdnica započela je u Zemunu gdje je ostala tri godine, a godinu dana nakon toga provela je na liječenju u Vili sv. Vinka u Vinogradskoj bolnici. U listopadu 1947. započela je službu bolničarke u novogradiškoj bolnici i tu je službu vršila gotovo cijeloga života, u Vinogradskoj bolnici, u Dječačkom sjemeništu u Zagrebu, te u Vojnoj bolnici, zatim u Petrinji i Vrbasu. Uz rad završila je školu za njegovateljicu u Zagrebu i srednju medicinsku školu u Vrbasu. Kao medicinska sestra služila je starijim i nemoćnim osobama, najprije u Domu za nemoćne svećenike u Zagrebu, zatim u Domu za stare i nemoćne u Vorchdorfu, našim bolesnim sestrama u Lužnici, dok i sama nije postala nemoćna. Svoje godine nemoći nosila je strpljivo i radosno. S ljubavlju je susretala sve koji su joj prilazili i odavala dobru dušu i toplo srce sveudilj odano dragome Bogu. Njezinoj susretljivosti drugi je uvijek dobrodošao. Na komadiću papira ostavila je napisano: „Bogu hvala za sve! Bila sam sretna!“

Nakon Bogu odanog života, koji je zamijenila vječnošću, molimo joj puninu radosti koju svijet ne može dati i život sjedinjen s Gospodinom kojemu je u zahvalnosti služila.

Zahvaljujemo Gospodinu za dar njezina života i potaknuti njezinim primjerom koračamo hrabro k luci vječnosti moleći Gospodina da i nas nađe budne i spremne kada pokuca na vrata našega života.

Počivala u miru!


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: