Sestra Cvjetka (Ana) Delač

S. Cvjetka je rođena 5. listopada 1923. godine u Zagrađu, općina Požega, od oca Josipa i majke Kate, r. Čorak. U obitelji je bilo sedmoro djece, dva brata i pet sestara, od kojih je Ana druga po redu.

Već kao djevojčica je poželjela biti sestra ali roditelji nisu bili sporazumni s njezinom odlukom. Ubrzo joj umire otac. Bila je prisutna u času njegove smrti i ovaj joj se bolni događaj duboko usjekao u dušu. Uz pomoć tete nastoji uvjeriti mamu da ju pusti u samostan i ona konačno pristaje.

Sa četrnaest godina dolazi sestrama u Požegu i tamo kao kandidatica provodi tri godine. Potom odlazi na daljnu redovničku formaciju u Zagreb.

Prve zavjete položila je 15. kolovoza 1944. godine a doživotne također na Veliku Gospu 1947. godine.

Svoje je redovničko posvećenje živjela djelujući kao bolničarka u bolnicama u Zagrebu i Vrbasu, u Nadbiskupskom dječačkom sjemeništu u Zagrebu i kod bolesnih sestara u Požegi. Kućne poslove obavljala je u našim samostanima u Požegi, Kući matici i Varaždinu, te na župama u Velikom Bukovcu i Jakšiću.

Zadnje godine života provela je u samostanu u Požegi odakle je 21. lipnja 2012. mirno prešla u Očev dom.

Neka joj Gospodin, kojemu je postojano služila za života, udijeli radosnu vječnost sa svetima i izabranima svojim! Počivala u miru!


Sprovod je bio  23. lipnja 2012. u 13,00 sati u Požegi.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: