SESTRA GRACIOZA, KATARINA GALOVIĆ

„Putujući prema luci za kojom sam već duže vremena čeznula, želim opisati svoje putovanje ovim burnim morem života, kojim sam plovila. Više puta su oluja i valovi kroz to burno more zabacivali i moju lađicu, jer ovaj život na zemlji nije drugo nego neprestana borba.“ (Usp. S. Gracioza Galović: Opis moga života, Zagreb, 27. lipnja 1954.)

Riječi koje je s. Gracioza napisala u svom životopisu mogu se primijeniti u ovom trenutku. Njezina je lađa hrabro plovila morem života iako su je valovi i oluje zabacivali. No, Gospodin, kojemu se predala, krijepio ju je. Sada je prešla na drugu obalu, za koju se spremala cijeloga života.

Rođena je 13. veljače 1930. g. u „dragoj prostranoj Slavoniji“, u Zagrađu, u obitelji s petero djece kršćanskih roditelja Antuna i Marije, rođ. Štimac. Krštena je u župnoj crkvi u Bučju. U rodnom selu je završila pučku školu. S posebnom se radošću sjeća svoje Prve pričesti jer će se, kako sama kaže, „sada moći više puta pričestiti“ i „primiti u srce svoga Boga i Stvoritelja“. Već u djetinjoj dobi više je voljela tišinu i samoću. U Požegi je srela sestre milosrdnice pa je i sama poželjela biti jednom od njih. Djevojačke zabave i veselja nisu je zanimali. Smatrala je to milošću i djelom nebeske Majke Marije, koju je odmalena štovala. U očitovanju volje da pođe u samostan doživjela je protivljenja, no ona je molila: „Gospodine, učini sa mnom kako Ti hoćeš!“ Saznavši da sestre milosrdnice primaju kandidatkinje, nakon svoje punoljetnosti javila se u Samostan. Primljena je 19. lipnja 1952. godine. Ostavila je, kako sama piše, „sve svjetske čari i ljepote i pošla za glasom Gospodnjim, koji ju je pozvao u ove blagoslovljene zidine, da je žar i ljubav Njegovoga božanskog Srca sve više jača za borbu i progonstvo života.“ (Usp. S. Gracioza Galović: Opis moga života, Zagreb, 27. lipnja 1954.)

Godinu dana kasnije, uoči svetkovine Velike Gospe, obukla je redovničko odijelo. Privremene zavjete položila je 15. kolovoza 1954., a doživotne 15. kolovoza 1959. godine. Redovnički život započela je služenjem zajednici u Kući matici, a nakon dvogodišnjeg tečaja za bolničarke, u lipnju 1960. g., započela je svoje milosrdničko služenje na ušnom odjelu bolnice u Vrbasu. Kroz rad je završila i srednju medicinsku školu. Na odjelu je bila osoba od povjerenja, precizna i vrsna medicinska sestra. Neke zadatke smjela je obavljati samo s. Gracioza, i to upravo zbog svoje savjesnosti. U više navrata vršila je službu predstojnice, najprije u Vrbasu, zatim Daruvaru, a potom u Oriovcu. Kada su joj tjelesne snage popustile, a bolest pokucala na vrata života, preselila se u Kuću maticu, gdje je prema svojim mogućnostima pomagala u poslovima zajednice. Od 2009. g. svoje je dane provodila u kućnoj bolnici prateći sve nas svojom molitvom.

Sestra Gracioza bila je redovnica puna sestrinske ljubavi, skromna i jednostavna, marljiva, savjesna i dosljedna, nikada iznad drugih, pomalo duhovita i spremna na šalu, puna duhovne radosti.

Neka joj Gospodin udijeli milost, radost i ljupkost neba, kako joj ime kazuje. Neka uživa u Božjoj nazočnosti te i nama izmoli tu milost.

Počivala u miru!


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: