Sestra Katarina Siena (Boja) Grgat

Danas, na zadnji dan liturgijske godine Gospodin je pozvao našu dragu s. Katarinu Siena u vječnu domovinu na nebesima gdje „ni tuge, ni jauka, ni boli više neće biti jer – prijašnje uminu.“ (Otk 21,4). To je spoznaja koju sada ima s. Katarina Siena. Za nju više nema ni ovog neba, ni ove zemlje, nema ni zelenih pašnjaka dalmatinske zagore ni bistrih i hladnih voda Cetine. Ona sada može s ljubljenim Isusovim učenikom  reći: „vidjeh novo nebo i novu zemlju“ (Otk 21,1).

Prve dane svog zemaljskog života Boja Grgat provela je u Otoku kod Sinja. Rođena je 28. rujna 1937. godine od oca Luke i majke Ane, rođene Grgat. Po preporuci svoje rođakinje, milosrdnice, s trinaest godina zaposlila se u sjemeništu u Šibeniku gdje je imala priliku dobro upoznati život i rad sestara te donijeti konačnu odluku da i ona sav svoj život posveti Kristu služeći mu u najpotrebnijima. Tako se njezino zvanje sve više jačalo dok nije konačno uputila molbu za prijem u samostan. Molba joj je uslišana i Boja je, redovničkim imenom s. Katarina Siena, u svibnju 1954. godine u Splitu započela bližu redovničku pripravu koju je 8. svibnja 1956. okrunila polaganjem prvih redovničkih zavjeta. Kao juniorka s. Katarina Siena djelovala je u Splitu i Zadru a nakon položenih doživotnih zavjeta, 1961. godine, poslušnost je šalje u Kotor, Igalo, Herceg Novi, Biograd i Sinj. Službu kuharice obavljala je s ljubavlju svjesna da ju je Gospodin odabrao za svoju dragu svojinu i da mu je po svetim zavjetima obećala vjernost do groba.

Vjerujemo da se sada naša s. Katarina Siena nalazi u zajednici spašenih i da u „novom nebu i novoj zemlji“ gleda Boga licem u lice. Neka joj Krist bude nagrada za svako dobro djelo.

Počivala u miru!


Sprovod će biti 2. prosinca 2013. u 15,00 sati u Sinju, na groblju sv. Frane.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: