SESTRA KORNELIJA ŽIŽIĆ

Rođena je 4. kolovoza 1928. godine od oca Luke i majke Ane r. Grubišić, u Otoku kod Sinja gdje je u krugu dobre kršćanske obitelji provela sretno djetinjstvo sve do svoje šesnaeste godine.

Želju za redovničkim životom osjetila je već u ranoj dobi promatrajući radosno življenje redovništva svojih dviju starijih sestara milosrdnica. Svoju vruću želju za samostanom preporučila je Gospi Sinjskoj kojoj je uvijek ostala zahvalna i pobožna, budući da joj je uslišila molbu.

Spremna da se kao zaručnica potpuno posveti svom nebeskom Zaručniku stupila je u samostan 20. svibnja 1944. godine.  Prve redovničke zavjete položila je 15. kolovoza 1946., a doživotne 8. travnja 1951. godine u Splitu.

U svom životopisu je napisala: „Isusu sam se cijela izručila i Njemu se predala, pa se uz pomoć Božju nadam da me On neće ostaviti. I hvalim dragoga Isusa, koji me je uklonio od svijeta i odabrao za svoju zaručnicu, gdje me svaki dan obasipa milostima.“

I doista, Gospodin ju je obasipao milostima. Već u prvim godinama redovničkog posvećenja prolazila je kroz teške kušnje i nevolje komunističkog režima. Iskustvo života u zatvoru ojačalo je njezinu vjeru i produbilo ljubav koju je osjećala prema svom Zaručniku. Misao na prve redovničke zavjete i spremnost na služenje Kristu kroz cijeli svoj zemaljski život bili su joj poticaj da ne posustane na tom putu.

Nakon položenih doživotnih zavjeta obavljala je razne poslove i službe u Tomislavgradu, Šibeniku, Splitu, Dubrovniku, Eisenstadtu, Sankt Augustinu, Supetru i Sinju. Više puta vršila je službu predstojnice trudeći se biti sestrama i sestra i majka, svjesna da joj je Gospodin mnogo toga dao i da te darove ne smije samo za sebe čuvati.

Služila je Kristu sve dok je snage nisu napustile. Krist ju je našao spremnu i u petak, 18. listopada, pozvao u svoj vječni zagrljaj.

Zahvaljujući Gospodinu za njezin život i vjerujemo da sada radosna uživa Njegovu blizinu u vječnosti.

Počivala u miru!


Sprovod će biti 21. listopada 2013. u 15,50 sati u Splitu, na groblju Lovrinac.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: