SESTRA LAURA (Magda) ŽULIČEK

Sestra Laura Žuliček, krsnim imenom Magda, rođena je 1. svibnja 1931. godine od oca Franje i majke Štefanije r. Benček, u selu Sestranec, župa Sv. Marije (danas Župa Bezgrešnog začeća BDM) u Lepoglavi. Potječe iz dobre, kršćanske obitelji sa četvero djece i u njoj je stekla dobar kršćanski odgoj i razvila osobitu pobožnost prema Majci Božjoj. Poseban utjecaj na njezin život imala je baka. Magda je bila najstarije dijete i nakon završene pučke škole pomagala je roditeljima u svim poslovima. Tu je naučila izrađivati čipke, šivati i sve druge obiteljske poslove koje je s radošću obavljala. Sa šesnaest godina zaposlila se u tvornici „Lepa“ u Lepoglavi, a zatim u Ravnoj Gori u Gorskom Kotaru. Tada je osjetila što znači biti daleko od obiteljske kuće i najmilijih, ali je u to vrijeme osjećala i duhovni poziv koji se javljao u duši. Izrazivši roditeljima svoju želju naišla je na velik otpor, ali se s vremenom i oni pomiriše s voljom Božjom. Magda je ušla u samostan i započela kandidaturu 20. lipnja 1952., a redovničko odijelo obukla je 14. kolovoza 1953. godine. Prve redovničke zavjete položila je 15. kolovoza 1954., a doživotne 15. kolovoza 1959. godine.

Nakon položenih zavjeta bila je u Kući matici, zatim u Lužnici. Nakon položenih doživotnih zavjeta odlazi u Vrbas gdje je završila jednogodišnju bolničarsku školu, zatim srednju školu u Novom Sadu i višu medicinsku u Beogradu. Službu medicinske sestre vršila je sve do 1990. kada se vratila u Zagreb u Kuću maticu.

Uz pomaganje u kućanskim poslovima, koliko su joj tjelesne snage dopuštale, šivala je, izrađivala ručne radove i čipke za oltarnike. Tako je sposobnost i znanje stečeno u obiteljskom domu dijelila i u svojoj zajednici. Jedno je vrijeme sestra Laura čuvala djevojčicu Petru, koja je bila smještena kod nas. Bila je vrlo brižna i zbog toga smo je prozvali „baka Laura“. Bio joj je to drag nadimak, a čini se da će nam kao takva ostati i u sjećanju.

Posljednjih mjesec dana popuštale su joj tjelesne snage, ali je skoro do posljednjeg dana brinula o sebi. Gospodinov dolazak dočekala je s upaljenom svijećom, zahvalna sestrama za svaku učinjenu uslugu i svjesna da joj se trenutak putovanja na drugu obalu približio. Gospodin ju je pozvao k sebi 10. rujna 2012. Godine, u 10, 30 sati.

Gospodine, zahvaljujemo ti za život sestre Laure! Daruj joj radost živjeti u tvojoj vječnoj prisutnosti!

Počivala u miru!Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: