Sestra Leopoldina (Roža) Ravnić

Sestra Leopoldina, krsnim imenom Roža, rođena je 10. veljače 1923. godine u Medulinu, od oca Josipa i majke Antonije, rođ. Privrat. Roditelji su imali tri sina i dvije kćerke. Svojom naravi i pobožnošću razlikovala se od drugih djevojaka svoga mjesta – istaknuo je njezin župnik u preporuci za samostan. S petnaest godina, po preporuci župnika, stupila je u Družbu sestara milosrdnica u Rijeci. Taj dan joj je ostao u osobitom sjećanju te je s radošću o njemu pripovijedala. U ljeto 1938., u pratnji svoje bake, došla je u Rijeku gdje je započela bližu pripravu za život u redovničkoj zajednici. Prve redovničke zavjete položila je 7. listopada 1941. a doživotne 1944. godine.

Odmah nakon položenih zavjeta započela je svoje redovničko služenje Kristu u patnicima i bolesnicima u Riječkoj bolnici. Da bi kao bolničarka mogla raditi u bolnici provela je dvije godine školovanja u Rimu (od 1943. do 1945.). Nakon toga, čitav radni vijek radila je na očnom odjelu u Riječkoj bolnici, uz kratku pauzu od par mjeseci djelovanja u bolnici u Splitu, sve do umirovljenja 1979. godine.

Redovnički je život tada bio otežan zbog komunističkih vlasti koje nisu bile naklonjene sestrama. Mnoge sestre u zdravstvu, pa tako i s. Leopoldina, radile su u civilu i stanovale u bolničkim stanovima. Samo Bog koji poznaje svako ljudsko srce, zna koliko su neke duše trpjele, strpljivo podnosile razne životne nevolje i trudile se živjeti svoje redovničko posvećenje predano i vjerno.

Rano ujutro, 15. ožujka 2014. na svetkovinu svete Lujze, Gospodin je s. Leopoldinu pozvao u svoje vječno kraljevstvo. Htio je da na isti dan slave svoj nebeski rođendan duhovna Majka sestara milosrdnica i jedna od brojnih njezinih nasljedovateljica. I kao što je sv. Lujza spoznala i prihvatila križ Kristov kao svoj osobni križ, vjerujemo da je i s. Leopoldina s ljubavlju i predanjem u Božju volju radosno prigrlila svoj križ koji joj je postao sredstvo spasenja i posvećenja.

Sav svoj život sestra Leopoldina je služila bolesnicima i potrebnima u duhu svetog Vinka, gledajući Krista raspetoga u svakome čovjeku. Neka joj On bude vječna radost i nagrada za njezin požrtvovni rad i služenje bolesnicima.

Počivala u miru!

Sprovod će biti 17. ožujka 2014. u 13 sati u Rijeci, na Kozali.
Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: