Sestra M. BRANIMIRA (Dragica) INKRET

Rođena 31. srpnja 1937. godine u Radoboju

Umrla 4. kolovoza 2021. u Kući matici u Zagrebu

 

Okrijepljena svetim sakramentima, u tijeku  ljetnih vrućina, provela je s. M. Branimira Inkret samo nekoliko dana u bolesnom i nemoćnom stanju, očekujući pohod Gospodara života. U zoru 4. kolovoza 2021. preselila se u stanove vječne za koje se uvijek pripremala i čeznula u njih doći.

Rodila se 31. srpnja 1937. godine u Radoboju, od oca Mije i majke Amalije, rođene Šalković. Treći dan nakon rođenja krštena je u župnoj crkvi Presvetog Trojstva i dobila ime Dragica.

Najmlađa u roditelja od sedam kćeri i dva sina, nakon prerane smrti majke, već od malena pomagala je ocu i starijim sestrama i braći te uz njih naučila sve kućanske i poljoprivredne poslove. Na večer se u kući redovito glasno molilo, odlazilo se na nedjeljnu svetu misu, išlo na proštenja i u posjete rodbini. U svemu tome Dragica je radosno sudjelovala.

Slušala je propovijedi raznih duhovnih pastira i čitala pobožno štivo do kojeg je došla, pa je saznala i o časnim sestrama milosrdnicama, o njihovom radu s bolesnicima i siromasima. Osjetila je nutarnji poziv da im se pridruži. Svećenik s kojim je o tome razgovarala preporučio joj je da ide raditi u Dječačko sjemenište na Šalatu pa će izbliza promatrati način života i rada sestara milosrdnica i onda bolje shvatiti što je njezin životni put.

Zaposlila se u Sjemeništu i nakon devet mjeseci rada, napisala je molbu da bude primljena u samostan sestara milosrdnica.

Stupila je u Družbu 15. siječnja 1963.godine. Novicijat je započela 15. kolovoza 1964. Prve redovničke zavjete položila je 15. kolovoza 1965., a doživotne 15. kolovoza 1970.

Voljela je moliti i raditi. U toj izmjeni molitve i rada odvijao se njezin redovnički život ispunjen radošću Isusove blizine i sestrinskog zajedništva. Bila je vedra, razgovorljiva, brza, savjesna i točna u vršenju redovničkih Konstitucija i radnih obaveza. Uz svoju glavnu dužnost uvijek je pomagala u poslovima starijim i slabijim sestrama. Spremno i spretno laćala se svakoga posla koji joj je bio povjeren u samostanu u Lovrečini, kasnije u Daruvaru, kao i u Požegi, bilo da je radila u kući, na polju, u vrtu, u praonici rublja ili u crkvi. Jednako je tako revno i poletno obavljala poslove u Nadbiskupskom dvoru u Zagrebu i nakon toga u Biskupskoj kući u Varaždinu. U svemu je bila zadovoljna i sretna. Među sestrama je stvarala vedro raspoloženje i iskreno zajedništvo.

U Isusovoj blizini provodila je vrijeme sabranosti, molitve i rada slaveći u svemu Gospodina, Presvetu Djevicu Mariju i svetog Josipa prema kome je njegovala osobitu pobožnost.

Preselila se s ovoga svijeta u Godini svetog Josipa, u srijedu kad ga je posebno častila, potpuno se predajući Isusu i Mariji za svu vječnost.

Počivala u miru Božjem.  Amen.

 


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: