SESTRA M. NOELA (Barica) NEGOVEC

Sestra M. Noela, Barica, rođena je 27. rujna 1920. godine u mjestu Škriljevec, općina Ivanec, od oca Jurja i majke Roze, rođene Negovec. Barica je treće dijete dobre kršćanske obitelji Negovec. Do svoje sedamnaeste godine bezbrižno djetinjstvo provela je u rodnom selu, završila pučku školu te primivši prvu sv. Pričest osjetila Božji poziv da pođe u samostan. Želja je sve više rasla i sazrijevala dok se konačno nije odlučila da tu želu povjeri i roditeljima. Nakon dužeg nagovaranja roditelji su dali svoje dopuštenje tako da je Barica 2. srpnja 1938. primljena u samostan sestara milosrdnica u Zagrebu. Privremene redovničke zavjete položila je 15. kolovoza 1940. a doživotne također na Veliku Gospu 1943. godine. Odmah nakon položenih privremenih redovničkih zavjeta poslušnost šalje s. M. Noelu u Zemun, u bolničku praonicu rublja, zatim u Ogulin te u Kuću maticu na ispomoć u kućnim poslovima. Po završetku škole za bolničarku djelovala je par godina u bolnici u Koprivnici a zatim duži period u Banjoj Luci gdje je, završivši srednju i višu medicinsku školu, djelovala sve do umirovljenja 1979. godine.  Godine 1994. prešla je iz Sarajevske provincije u Zagrebačku te je premještena u Kuću maticu gdje je kratko vrijeme pomagala u blagovaonici. Dozvolom poglavara jedno vrijeme provela je u roditeljskoj kući brinući o bolesnom bratu. Nakon isteka eksklaustracije, budući da je bratu pomoć bila potrebna duže vrijeme, poglavari su s. M. Noelu premjestili u samostan u Varaždinu gdje je živjela sve do 2008. godine kada već i sama nemoćna i bolesna dolazi u Kuću maticu.

U molitvi i predanju u volju Božju provela je zadnje godine života u Kućnoj bolnici okružena brigom i ljubavlju svojih susestara. Zahvalna za svaku i najmanju gestu ljubavi strpljivo je podnosila križ bolesti i nemoći, prikazujući to Gospodinu za potrebe Družbe, za nova redovnička zvanja te za sve oni koji su se preporučivali u molitve. Njemu, koji ju je pozvao i odabrao za svoju zaručnicu, na svetkovinu Uzašašća Gospodnjega uzišla je i duša naše s. M. Noele. On je postao čovjekom da sve naše ljudsko uzme na sebe, a sve Božje da dadne nama te nas uzdigne tamo gdje je On. Neka k sebi uzdigne i našu preminulu s. M. Noelu.

Počivala u miru!Sprovod će biti 2. lipnja 2014. u 11,40 sati u Zagrebu, na Mirogoju.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: