Sestra M. Susana (Teresa) Jerkovic

Naša draga s. M. Susana Jerkovic, sa tek navršenih 70 godina, preminula je 16. rujna 2013. u Klinici u Villa Elisi.

Rođena je 10. rujna 1943. godine, od hrvatskih roditelja, od oca Mije Jerkovic i majke Kate rođ. Mihojević, u mjestu Saira, u pokrajini Córdoba – Argentina. Njezini roditelji, kao mnogi naši ekonomski emigranti potražili su bolju budućnost u ovoj zemlji koja ih je velikodušno primila. Radini, pobožni, odgojili su u kršćanskom duhu svojih šestero djece.

Sestra M. Susana ušla je u Družbu sestara milosrdnica s 12 godina. Nakon redovničke priprave započinje kanonski novicijat 1. veljače 1962. a sljedeće godine, na blagdan Svijećnice, polaže privremene redovničke zavjete. Nakon novicijata započela je višu ekonomsku školu i usput predavala računovodstvo u našoj srednjoj trgovačkoj školi na Dock Sudu. Godine 1968. prekida studij i rad na školi, te odlazi na studij teologije u Rim, u Regina Mundi. Svoje doživotne redovničke zavjete položila je na svetkovinu Velike Gospe 1969. godine u Kući Matici u Zagrebu.

Nakon završenog studija 1973. godine, vraća se u svoju matičnu Provinciju i preuzima katehezu u srednjoj školi. Neumorno je pripremala učenice za sakramenat Potvrde, organizirala za njih duhovne vježbe i obnove te vodila grupu mladih sve do 1990., kada je bila imenovana provincijalnom ekonomom. Tu službu je savjesno i požrtvovno obnašala sve do 2011. godine.

U nekoliko navrata je vršila službu provincijalne savjetnice, a od 1993. službeno je zastupala školski zavod Krista Kralja pred Ministarstvom. Sudjelovala je kao delegata na Redovitoj glavnoj skupštini u Zagrebu 1999. godine. Sve do svibnja ove godine nitko nije slutio da organizam naše sestre M. Susane, tako radine i poletne, živahne i neumorne, krije tešku bolest od koje će već nakon 4 mjeseca umrijeti. Hrabro se borila s tom opakom bolešću koju je strpljivo podnosila, u nadi da će ju možda i prebroditi. Međutim, Gospodinu se svidjelo uzeti ju k sebi. Bila je spremna susresti se sa svojim nebeskim Zaručnikom, kojemu je vjerno služila.

S. M. Susana bi, da je Gospodin pripustio, slavila sljedeće godine Zlatni jubilej redovničkih zavjeta. Veselila se tom slavlju i stvarala planove. Imala je želju posjetiti Hrvatsku i proslaviti svoj jubilej u Kući Matici, zajedno sa sestrama s kojima je položila doživotne zavjete. Vjerujemo da joj je Gospodin u vječnosti priredio najljepše slavlje.

Molimo za našu pokojnu sestru da joj Gospodin kojemu je za života služila bude milostiv i udijeli joj radost vječnoga blaženstva.

Počivala u miru!


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: