SESTRA NATALIJA (IVANICA) KRPETA

U samostanu svetog Vinka u Zadru, 14. listopada 2016., u 95. godini života i 75. godini redovništva, blago je u Gospodinu preminula naša draga sestra Natalija (Ivanica) Krpeta. Pokopana je 17. listopada 2016. na gradskom groblju u Zadru. Sprovodne obrede vodio je fra Ivan Paponja, župnik, a svetu misu zadušnicu u samostanskoj kapelici nakon sprovoda predslavio je fra Anzelmo Stulić, gvardijan samostana sv. Frane.

Dok u ovo doba godine u prirodi sa stabala otpada lišće, a ta ista stabla daruju nas zrelim i sočnim plodovima, svjedočili smo kako je naša draga sestra Natalija po patnjama dozrijevala za vječnost. Baš kako je i živjela – strpljivo i tiho sa svojim karakterističnim osmjehom pripremala se za susret sa Zaručnikom za kojim je od mladosti čeznula, kako i sama svjedoči u svom životopisu.

Sestra Natalija ove je gore list, rođena u Pakoštanima, 18. rujna 1922. godine, od oca Jose i majke Tonke, rođ. Bačkov, kao najmlađe dijete svojih roditelja. U roditeljskoj kući živjela je s ocem, dva brata i tri sestre. Majka Tonka umrla je kad su maloj Ivanici bile tek dvije godine. U kući radi kućanske poslove, ali i ide sa svojom braćom u polje, obrađivati zemlju. Njezina želja da postane redovnica rasla je s njezinim godinama. Njezina nebeska Majka, Gospa Karmelska, uslišala je njezine molitve. Molila je svoga oca da joj dopusti otići u samostan. Otac, videći njezinu silnu čežnju, dopusti joj otići nadajući se da će u svetom redu moliti za svoju pokojnu majku.

U naš samostan u Splitu došla je kao zrela djevojka od 19 godina, 14. rujna 1941. godine, a već sljedeće godine, 2. rujna, ulazi u novicijat i prima redovničko odijelo. Prve redovničke zavjete položila je 3. listopada 1943. a doživotne 17. listopada 1946. godine. Do 1950. boravi u Provincijalnoj kući u Splitu, a od 1950. do 1978. radi kao bolničarka kratko vrijeme u Igalu, a zatim u Risnu. Zlarin, Banj, Svirče i Sumartin dugo su pamtili njezinu jednostavnu vedrinu. Od 1995. boravi u samostanu u Zadru, posljednjoj postaji na ovom svijetu, pripremajući se za onaj drugi, konačni susret.

Kao mlada sestra, u svom životopisu s. Natalija ovako piše: »Sada živim sva sretna i zadovoljna uz svojeg Zaručnika kojemu želim služiti sve do smrti.« Živeći godinama s njom pod istim krovom, možemo posvjedočiti da je do smrti bila skromna i sretna uz svog Zaručnika. Osobito je voljela i svoje Pakoštane, kamo je rado odlazila dok su joj to tjelesne snage dopuštale.

Draga naša sestra Natalija, pamtit ćemo kako si nas rado i srdačno susretala, pamtit ćemo tvoju skromnost i vedrinu, pamtit ćemo tvoj trud da napraviš sve što možeš samo da nama bude lakše, da nam ne budeš na teret. Voljela si svoju zajednicu i rado si u njoj boravila do zadnjeg atoma snage. Hvala ti za to svjedočanstvo, hvala za svaki korak koji ti je bio bolan, ali ti si ga ipak napravila da budeš a nama.

Gospodin je primio tvoju molitvu kad si ga molila za požrtvovnost i vjernost u njegovoj službi sve do smrti. Vjerujemo da te je nebeska majka Marija uvela u društvo svoga Sina i svih svetih. Živjela u miru.


s. Vilma Šurjak


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: