Sestra M. ANUNCIJATA (Danica) ERIĆ

Rođena 29. srpnja 1938. u mjestu Krehin Gradac, BiH

Umrla 11. kolovoza 2021. u Splitu

 

U Splitu je 11. kolovoza 2021. blago u Gospodinu preminula naša draga sestra M. Anuncijata Erić. Doživjela je 83 godine, a u milosrdničkom je zvanju 64 godine Bogu i bližnjemu služila. Pokopana je 13. kolovoza 2021. na splitskom groblju Lovrinac. Sprovodne obrede i svetu misu zadušnicu predvodio je fra Petar Lubina. U ime zajednice od pokojne sestre oprostila se s. M. Gracijana Gracin.

Sestra Marija Anuncijata Erić, krsnim imenom Danica, rođena je 29. srpnja 1938. godine u mjestu Krehin Gradac u Bosni i Hercegovini, od oca Mate i majke Vide, rođ. Martinović.

U ranom je djetinjstvu s. M. Anuncijata već osjetila blizinu smrti. Od devetero braće i sestara tri djevojčice umiru vrlo rano, a umire i otac kad je Danica imala samo tri godine. Majka ostaje s dva sina i četiri kćeri te neumorno radi i odgaja djecu. S. M. Anuncijata piše kako ju je majka uz velike žrtve poslala dalje u školu. Tako je viđala i časne sestre… Piše: Pohađajući školu, upoznavala sam i prolaznost ovoga svijeta. Svijet ne može zadovoljiti ljudske želje, koje su iz dana u dan sve veće…  Prirođenom bistrinom i u razgovoru s majkom otkriva najveći smisao u Bogu i odlučuje poći za njim kao redovnica.

U svibnju 1956. godine dolazi u naš samostan u Splitu. Prve redovničke zavjete polaže 8. svibnja 1958, a pet godina kasnije i doživotne zavjete.

Nakon prvih zavjeta, nekoliko mjeseci boravi u provincijalnoj kući, uči šivati i svirati, da bi u studenom iste godine išla u Zagreb gdje je pohađala školu za dječje njegovateljice. Po završetku dvogodišnjeg školovanja, 1960. godine, vraća se u Provinciju. Ubrzo odlazi u Kotor pa Igalo i Trebinje i radi kao bolničarka. Tih godina u Beogradu završava i medicinsku školu, a put Vinkove milosrdnice u službi bolesnika nastavlja se 1980. godine u bolnici u Dubrovniku. Niz godina živjela je u našem samostanu u Mokošici. U dubrovački samostan svetog Vinka dolazi 2000. godine i vrši službu predstojnice. U toj službi još više dolazi do izražaja njezina svestranost, dobra volja i ljubav prema svima – od njezine obitelji, rodbine, redovničke obitelji pa do svakog tko treba pomoć.

Po odlasku u mirovinu obavlja kućanske poslove dok joj životne snage to dopuštaju. U provincijalnu kuću u Splitu, gdje je u četvrtak 11. kolovoza 2021. završila svoje ovozemno hodočašće, dolazi u veljači 2018. godine, znatno narušena zdravlja.

Sestra M. Anuncijata bila je vedra duha, susretljiva i spremna pomoći. Mnogi bolesnici okrijepljeni su i tjelesno i duhovno, a mnoge gospođe i gospari koji su joj se obraćali za pomoć naišli su na dobru volju i spretnost u nalaženju rješenja. Dječja njegovateljica znala je pričuvati djecu susjeda kad je već bila u poodmakloj dobi, a lekcije sviranja od prvih samostanskih dana nastavila je kroz život, ugrađujući ih u misna  slavlja kad god je bilo potrebno. Voljela je sestre i Družbu, sa zanimanjem je pratila događanja i svojstvenom joj lucidnošću procjenjivala određene trenutke i događaje. Humor kojim je redovito začinjala komunikaciju odražavao je njenu osobnost i ovih zadnjih mjeseci, premda je bolest napredovala neumoljivo i brzo. Borac do kraja! – posvjedočile su sestre koje su je do zadnjeg daha njegovale.

Draga naša s. M. Anuncijata! Zahvalne Bogu za vaš život i za zadnje sate zajedništva u molitvi oko vašeg bolesničkog kreveta, kad je bilo sve očitije da nalazite svoj konačni mir u Pobjedniku Smrti, vjerujemo da su sve vaše borbe i muke postale sjeme za vaš uskrs!

Ostajemo u uzajamnom molitvenom  zajedništvu, dok svi ne prispijemo tamo gdje ni jauka ni boli više neće biti i gdje s oka svaka suza nestaje.

Počivala u miru Božjem!


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: