Sestra M. ANUNCIJATA (Danica) ERIĆ

Rođena 29. srpnja 1938. u mjestu Krehin Gradac, BiH

Umrla 11. kolovoza 2021. u Splitu

 

U Splitu je 11. kolovoza 2021. blago u Gospodinu preminula naša draga sestra M. Anuncijata Erić. Doživjela je 83 godine, a u milosrdničkom je zvanju 64 godine Bogu i bližnjemu služila. Pokopana je 13. kolovoza 2021. na splitskom groblju Lovrinac. Sprovodne obrede i svetu misu zadušnicu predvodio je fra Petar Lubina. U ime zajednice od pokojne sestre oprostila se s. M. Gracijana Gracin.

Sestra Marija Anuncijata Erić, krsnim imenom Danica, rođena je 29. srpnja 1938. godine u mjestu Krehin Gradac u Bosni i Hercegovini, od oca Mate i majke Vide, rođ. Martinović.

U ranom je djetinjstvu s. M. Anuncijata već osjetila blizinu smrti. Od devetero braće i sestara tri djevojčice umiru vrlo rano, a umire i otac kad je Danica imala samo tri godine. Majka ostaje s dva sina i četiri kćeri te neumorno radi i odgaja djecu. S. M. Anuncijata piše kako ju je majka uz velike žrtve poslala dalje u školu. Tako je viđala i časne sestre… Piše: Pohađajući školu, upoznavala sam i prolaznost ovoga svijeta. Svijet ne može zadovoljiti ljudske želje, koje su iz dana u dan sve veće…  Prirođenom bistrinom i u razgovoru s majkom otkriva najveći smisao u Bogu i odlučuje poći za njim kao redovnica.

U svibnju 1956. godine dolazi u naš samostan u Splitu. Prve redovničke zavjete polaže 8. svibnja 1958, a pet godina kasnije i doživotne zavjete.

Nakon prvih zavjeta, nekoliko mjeseci boravi u provincijalnoj kući, uči šivati i svirati, da bi u studenom iste godine išla u Zagreb gdje je pohađala školu za dječje njegovateljice. Po završetku dvogodišnjeg školovanja, 1960. godine, vraća se u Provinciju. Ubrzo odlazi u Kotor pa Igalo i Trebinje i radi kao bolničarka. Tih godina u Beogradu završava i medicinsku školu, a put Vinkove milosrdnice u službi bolesnika nastavlja se 1980. godine u bolnici u Dubrovniku. Niz godina živjela je u našem samostanu u Mokošici. U dubrovački samostan svetog Vinka dolazi 2000. godine i vrši službu predstojnice. U toj službi još više dolazi do izražaja njezina svestranost, dobra volja i ljubav prema svima – od njezine obitelji, rodbine, redovničke obitelji pa do svakog tko treba pomoć.

Po odlasku u mirovinu obavlja kućanske poslove dok joj životne snage to dopuštaju. U provincijalnu kuću u Splitu, gdje je u četvrtak 11. kolovoza 2021. završila svoje ovozemno hodočašće, dolazi u veljači 2018. godine, znatno narušena zdravlja.

Sestra M. Anuncijata bila je vedra duha, susretljiva i spremna pomoći. Mnogi bolesnici okrijepljeni su i tjelesno i duhovno, a mnoge gospođe i gospari koji su joj se obraćali za pomoć naišli su na dobru volju i spretnost u nalaženju rješenja. Dječja njegovateljica znala je pričuvati djecu susjeda kad je već bila u poodmakloj dobi, a lekcije sviranja od prvih samostanskih dana nastavila je kroz život, ugrađujući ih u misna  slavlja kad god je bilo potrebno. Voljela je sestre i Družbu, sa zanimanjem je pratila događanja i svojstvenom joj lucidnošću procjenjivala određene trenutke i događaje. Humor kojim je redovito začinjala komunikaciju odražavao je njenu osobnost i ovih zadnjih mjeseci, premda je bolest napredovala neumoljivo i brzo. Borac do kraja! – posvjedočile su sestre koje su je do zadnjeg daha njegovale.

Draga naša s. M. Anuncijata! Zahvalne Bogu za vaš život i za zadnje sate zajedništva u molitvi oko vašeg bolesničkog kreveta, kad je bilo sve očitije da nalazite svoj konačni mir u Pobjedniku Smrti, vjerujemo da su sve vaše borbe i muke postale sjeme za vaš uskrs!

Ostajemo u uzajamnom molitvenom  zajedništvu, dok svi ne prispijemo tamo gdje ni jauka ni boli više neće biti i gdje s oka svaka suza nestaje.

Počivala u miru Božjem!


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: