Umrla s. M. Benjamina (Agata) Perković

Sestra M. Benjamina, Agata Perković, rođena je 17. studenog 1933. u Podhumu, općina Livno, od oca Ivana i majke Janje, rođene Mihaljević. Agata je djetinjstvo provela u toplom obiteljskom domu okružena nježnom ljubavlju i brigom svojih roditelja. Od rane mladosti čeznula je za nečim višim i dragocjenijim od ovozemaljskog blaga koje je smatrala beskorisnim i ispraznim. Stoga je već kao mala djevojčica, promatrajući sestre milosrdnice u Livnu, poželjela biti redovnica ali je zbog maloljetnosti i nedovršene pučke škole bila odbijena. U međuvremenu je, uz preporuku župnika, poslala zamolbu i sestrama Franjevkama u Visoko koje su je primile. U Visokom je zavšila četiri razreda pučke škole nakon čega je premještena u Plehan, gdje je ponovno imala priliku sresti sestre milosrdnice koje su je svojim primjerom sve više privlačile. Uz preporuku svog ispovjednika, u srpnju 1956. godine, stupila je u samostan sestara milosrdnica u Zagrebu, gdje je započela bližu redovničku pripremu kao s. M. Benjamina.

Prve redovničke zavjete položila je 16. kolovoza 1958. a doživotne 16. kolovoza 1963. godine u Zagrebu. Kao mlada sestra obavljala je razne kućne poslove u mnogim našim samostanima (Zagreb, Požega, Zemun, Lužnica, Vrbas, Sarajevo…). Osnivanjem Sarajevske provincije s. M. Benjamina postaje članica navedene provincije. U službi kuharice, od 1974. godine nastavlja djelovati u samostanima u Sarajevu i Trebinju te osam godina na župi u katedrali u Mostaru. Odlukom poglavara, nakon dvogodišnje službe na župi u Livnu, godine 1999. premještena je u samostan u Livnu, gdje je pomagala u kućnim poslovima sve dok je teška bolest nije u tome spriječila.

Križ bolesti nosila je s. M. Benjamina strpljivo i predano u volju Božju. Svjesna da križ nije samo simbol patnje nego je i vrhunski simbol ljubavi i nade, a iznad svega sredstvo spasenja. Isusove na križu raširene ruke svjedoče o neizmjernom daru spasenja koji je ponuđen svakome tko dopusti da ga Raspeti k sebi privuče. Svojim raširenim rukama Krist je k sebi privukao i našu preminulu s. M. Benjaminu koja ja po krštenju i redovničkim zavjetima prihvatila Njegovu ponudu spasenja. Na Kristovu ljubav iskazanu i darovanu po križu ona je odgovorila ljubavlju i pokorom. Vjerujemo da je po križu prispjela u život vječni. Neka joj Krist bude milostiv i oprosti joj sve grijehe i ljudske nesavršenosti.


Počivala u miru Božjem!


Sprovod je bio 1. rujna 2014. u 16,30 sati na groblju sv. Mihovila na Gorici u Livnu.Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: