S. M. Mercedes B. Villalba

U Asunciónu je 24. veljače 2024. blago u Gospodinu preminula naša sestra M. Mercedes Balbuena Villalba, članica Provincije Marije Kraljice Mira – Paragvaj. Doživjela je 89 godina, a u milosrdničkom je zvanju 68 godina Bogu i bližnjemu služila. Pokopana je 25. veljače u Asunciónu.

Sestra M. Mercedes, krsnim imenom María Floralba, rođena je 24. ožujka 1934. u gradu Santa Rosa – Misiones, Paragvaj. Od devetero braće i sestara, šesto je dijete po redu. Roditelji Gregorio Balbuena i Ceferina Villalba prenijeli su im vjeru, osobito majka koja je svoju djecu kršćanski odgajala. Sakrament krštenja primila je zajedno sa svojom mlađom sestrom 1935. godine jer u Santa Rosi nije bilo svećenika, dolazio je samo jednom godišnje.

Kao djevojka formirana je u marijanskoj kongregaciji, gdje je imala priliku obaviti duhovne vježbe u šutnji i tijekom njih je osjetila redovnički poziv kojemu se predala, prepuštajući se Božjoj providnosti.

Nekoliko mjeseci kasnije primljena je u našu Družbu u gradu San Ignacio, gdje je ostala godinu dana, upoznajući detaljnije redovnički život. Godine 1955. poslana je na formaciju u Buenos Aires, Argentina, gdje je stupila u postulaturu, što ju je potaknulo da surađuje s Božjom milošću na putu osobnog posvećenja.

Godine 1956. započela je novicijat u Villi Elisi; 1957. godine položila je prve zavjete, a potpuno se predala Bogu po doživotnim zavjetima 1962. godine. Poslije prvih redovničkih zavjeta poslana je u sestarsku zajednicu u Buenos Airesu (Av. Forest), gdje je radila kao učiteljica u vrtiću. Zbog manjka prostora za apostolat sestre su u blizini kupile veću kuću, u Ulici Virrey del Pino i preselile se. S vremenom su tamo sagradile i otvorile osnovnu školu. Od 1960. s. M. Mercedes pripada zajednici Navještenja Marijina i dalje s uspjehom vrši misiju koju su joj poglavarice povjerile: odgoj i formacija najmanjih. Tu je radila više od 30 godina, prateći generacije i generacije djece u čija je srca znala sijati sjeme vjere. I dandanas mnogi je se rado i sa zahvalnošću sjećaju.

Godine 1991. premještena je u Paragvaj za kućnu poglavaricu zajednice u San Luisu, a radila je i u župnom apostolatu. Na poseban način prati mlade svećenike kao duhovna majka i brine se za njih hrabreći ih u njihovu pozivu, što potvrđuju mnoga svjedočanstava.

Kad je 1997. osnovana Provincija Marije Kraljice Mira – Paragvaj, s. M. Mercedes imenovana je II. savjetnicom provincijalne poglavarice i ekonomom nove provincije. Godine 1998. preselila se u Asunción kako bi se mogla više posvetiti službi ekonome.

Godine 2003. imenovana je kućnom poglavaricom u zajednici Ciudad del Este, gdje se svojom skromnošću i vjernošću pozivu prilagodila uvjetima siromaštva toga kraja, navješćujući Božju riječ s jednostavnošću i poniznošću. Godine 2004. vraća se Asunción za učiteljicu postulantica. Surađuje i u kućici siromaha te pomaže i brine o najpotrebitijima.

Godine 2010. premještena je u San Ignacio i tamo vrši kućne poslove. Vodila je i školsku knjižnicu u koju je dolazilo puno djece i mladih da razgovaraju s njom. Mnogi je smatraju prijateljicom i oplakuju njezin odlazak u Nebo. Imala je dar slušanja, unosila je mir i optimizam i jačala povjerenje u Gospodina. Brinula je o drugima i uvijek je imala riječi ohrabrenja, a znala je biti zahtjevna kada je to bilo potrebno. S osmijehom je dočekivala sestre i druge ljude i radila za dobrobit svojih bližnjih. Bila je prava milosrdnica.

Krajem 2022. godine zdravlje s. M. Mercedes pogoršalo se, ali je i dalje nastavila živjeti u zajednici, uz brigu medicinske sestre. Početkom ove godine, kad se više nije mogla kretati, premještena je u kućnu bolnicu. Tijekom bolesti bila je strpljiva i predana volji Božjoj kao i cijeloga života. Dobri Otac pozvao ju je k sebi 24. veljače.

Počivala u miru Božjem!

Osmrtnica s.M.Mercedes


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: