Umrla sestra ARIMATEJA (Marija) KALŠAN

Rođena je 16. lipnja 1920. godine u Donjem Kraljevcu, u obitelji Kalšan, od oca Mate i majke Agneze, rođ. Mlinarec. Odgojena je u kršćanskoj vjeri i ljubavi prema Bogu i domovini. Osjetivši Božji poziv odgovorila je na njega ušavši u Družbu sestara milosrdnica u Zagrebu 1939. godine. Nakon propisane redovničke formacije položila je privremene zavjete 2. veljače 1942., a na isti blagdan 1945. izrekla je svoj DA Gospodinu za cijeli život.


Spremna služiti bližnjemu stavila se na raspolaganje poglavarima i započela svoje milosrdničko poslanje među bolesnicima, najprije u Vinogradskoj bolnici u Zagrebu, zatim u bolnici u Sarajevu. Bile su to ratne i poratne godine, obilježene trpljenjem, progonom i nesigurnošću. Sestra Arimateja je ostala vjerna u svim iskušenjima i zajedno sa svojim sestrama služila je onima koje joj je Bog slao na njezin životni put.


Osjetljiva na poticaje Duha Svetoga, dobrovoljno se prijavila za misije u Argentini. Godine 1954. s još sedam sestara, stigla je u svoju novu domovinu u kojoj je ostvarila svoj misijski poziv i u kojoj će provesti više od šest desetljeća. Ubrzo se privikla i nastavila služiti bolesnima i nemoćnima najprije u državnoj bolnici u Lapridi, Ayacuchu, Sanatoriju Avellaneda i Doyen u Buenos Airesu, zatim u Marcos Juarezu i staračkom domu u Villa Elisi. Samo je Gospodinu poznato koliki su bolesnici, starci i siromašni osjetili njezinu milosrdničku ljubav i požrtvovnost. Sestre s kojima je radila pamte je kao pobožnu, pažljivu, uslužnu, savjesnu i odgovornu u svom poslu. Rado je prenosila svoje iskustvo i podučavala mlađe sestre u poslu.


Godine su prolazile i sestra Arimateja je počela osjećati teret dobi i bolesti, tako je 2002. godine završio njezin radni vijek. Počeo je za nju novi način služenja: molitva i prinošenje Gospodinu vlastite nemoći za spas tolikih potrebnika i siromaha. Rado je pratila događanja u mjesnoj Crkvi, kao i u dragoj domovini koju je posjetila u nekoliko navrata kako bi se susrela sa svojim najdražima i sa sestrama u Kući matici. Kad je već skleroza zahvatila njezino pamćenje, riječi Isus, domovina i Zagreb živjele su u njezinoj podsvijesti i često bile na njezinim usnama. Uvijek je imala koju knjigu ili katolički časopis u rukama.


Njezin tihi redovnički život neprimjetno se ugasio 31. kolovoza 2016. u Villa Elisi. Pokopana je 2. rujna na groblju Campanario koje je jedan prekrasni park u čijem centru se nalazi kapela gdje se svaki mjesec slavi Misa za sve koji su na njemu našli svoj počinak.

Vjerujemo da se sestra Arimateja pridružila velikom zboru svojih susestara s kojima slavi velika djela Gospodnja i moli za svoju Družbu, posebno našu Provinciju Krista Kralja.

Pokoj vječni daruj joj Gospodine!


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: