Sestra BOŽENA (Jela) MARJANOVIĆ

Rođena 8. prosinca 1930. u Davoru

Umrla 17. prosinca 2020. u Kućnoj bolnici, u Zagrebu

 

U pobožnoj kršćanskoj obitelji Franje i Mare, rođene Štivin, iz Davora prva djevojčica rođena 8. prosinca 1930. krštena je imenom Jela. Poslije nje imali su još 5 kćeri. Vesela i živahna Jela, voljena od ukućana i okoline, odrastala je u zdravom kršćanskom okruženju. Iz radnog i vjerskog života svoje obitelji učila je i prihvaćala kršćanske vrline koje su vremenom postajale njezina svojina. Kod kuće je završila osnovnu školu, a onda je s obitelji radila sve kućne i poljske poslove. U zimsko vrijeme vezla je i izrađivala ručne radove i u tome je postala vrlo vješta. Razvila se u zdravu i jaku djevojku sposobnu za sve poslove u svojoj obitelji. Čitajući glasnike Srca Isusova i Marijina i gledajući s. Kasiju Mihić, milosrdnicu, koja je dolazila kući na odmor, osjetila je u srcu poziv na redovnički život. Kao najstarija kći bila je majci “desna ruka” u kućanskim i drugim poslovima. Majka se njome ponosila i nije ju lako pustila od sebe te je za njom dugo plakala kad je Jela odlučila i otišla u samostan. Primljena je u Družbu 13. rujna 1951. U vrijeme kandidature u Zagrebu je dopunila osnovnu školu (7. i 8. razred) i 1952. završila tečaj o njezi bolesnika “koji se održavao za pripravnice redovničkog staleža u samostanu sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga u Zagrebu,” a odobren je od tadašnjeg Ministarstva unutrašnjih poslova.

Jela je bila vrlo otvorena, iskrena, dosjetljiva i pristupačna, vesela i brza na poslovima u samostanskoj kuhinji, praonici rublja i gdjegod je bila namještena.

Redovničko odijelo obukla je ulaskom u novicijat 14. kolovoza 1953. i dobila ime s. Božena. Prve zavjete položila je 15. kolovoza 1954., a doživotne 15. kolovoza 1959. Kuhanje je naučila već kod kuće uz svoju majku, a usavršila u samostanskoj kuhinji u Zagrebu uz stručne kuharice iz naše prijašnje Domaćinske škole. Bila je uredna, spretna, gospodarstvena, savjesna i marljiva. Skoro cijeli svoj redovnički život radila je kao kuharica u našim samostanskim zajednicama i na župama. Nabrojimo samo filijale na kojima je dulje ili kraće vrijeme djelovala: Kuća matica, Šabac, Ozalj, Gradec, Lužnica, Požega, Lovrečina, Lasinja, Oriovac, Barilovački Leskovac, Jakšić, Požega – Varelovac, Novi Goljak, Požega – župa Sv. Leopolda Mandića. Uz vođenje kuhanja na župama obrađivala je vrt i pomagala drugoj sestri u uređivanju crkve, a u Lužnici i u Požegi radila je na gospodarstvu. Svi poslovi išli su joj od ruke i rado ih je obavljala, s nakanom: “Na slavu Božju i na čast Blažene Djevice Marije”.

Navršivši 76 godina života, 4. listopada 2006. došla je u Kuću maticu kao bolesna. Koliko je još mogla, pomagala je u kuhinji, osobito kod povrća, a kad su bubrezi i srce sve više otkazivali, premještena je u Kućnu bolnicu. Uza sve radne obaveze i naše redovničke molitve i pobožnosti, imala je uvijek i na župama obilje svojih molitvenih nakana. A otkada je preseljena među bolesne sestre, prionula je sasvim molitvi, klanjanju Isusu i preko radija u sudjelovanje na svetim misama odakle su se prenosile. Bila je posebno pobožna i molitvena duša. Neke poglavarice i duge sestre preporučivale su joj u molitve potrebe Družbe, nova redovnička i svećenička zvanja, nevolje obitelji i stradanja ljudi. Kad noću nije mogla spavati, nizala je krunice i razne molitve na sve te nakane.

Oslabljena od prijašnjih bolesti a i od koronavirusa, preselila se 17. prosinca 2020. s ovoga svijeta da u nebu nastavi moliti i slaviti Gospodina.

Počivala u miru Božjem! Amen.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: