Sestra ELA (Marija) HEGEDIĆ

Rođena 8. listopada 1942. u Presečnu, općina Novi Marof  

Umrla 27. listopada 2021. u Zagrebu

 

Bogu, Gospodaru života i smrti, preporučujemo dušu naše drage sestre Ele, koja je prije tjedan dana završila ovozemaljski život i preselila u vječnost.

Sestra Ela Hegedić, krsnim imenom Marija, rođena je 8. listopada 1942. godine u Presečnu, Općina Novi Marof,  od oca Matije i majke Ljube, rođene Kračić. Krštena je u Župi Presvetog Trojstva, Visoko. Katolička obitelj pružila joj je toplo okruženje u kojem je Marija rasla u dobi i milosti te odlučila poći putem savršenog predanja kao redovnica u Družbi sestara milosrdnica.

Zahvalna dragom Bogu i Isusovoj Majci Mariji na pozivu uputila se u Zagreb na redovničku formaciju te 1960. godine ušla u postulaturu. Svladavši prvu stepenicu ustrajno se i strpljivo penjala prema svome cilju – biti redovnica i služiti Bogu i bližnjemu. Nakon završenog novicijata položila je 1962. godine prve svete zavjete, a 1967. godine i doživotne zavjete. O sestri Eli bi se na prvi pogled moglo malo reći, ali to malo puno govori. Pamtimo je kao skromnu, tihu, jednostavnu i radinu redovnicu. U vrijeme redovničke pripreme ponekad je bila toliko samozatajna i samokritična da se smatrala nevrijednom uzvišenoga redovničkog poziva. Ali s. Ela se ne zaustavlja na tim razmišljanjima. Uzda se u Božju milost i ide naprijed. Vršeći, ljudskim rječnikom „obične dužnosti“, stjecala je „neobično“ blago za nebo, blago koje nikada neće propasti. U izvještajima njezinih poglavarica s početka redovničkog života kaže se da je s. Ela bila tiha i skromna, vrijedna i marljiva u povjerenim joj poslovima. Te lijepe karakteristike zadržala je u svome redovničkom služenju te u poslušnosti prihvaćala dužnosti koje su joj poglavarice povjeravale u samostanskim kućama: Kuća Matica, Ljubešćica, Lovrečina, Požega, Gradec i Osijek, te na župama u Požegi (Sveti Leopold) i u Đurđevcu. Što radi tereta godina, što zbog bolesti, iscrpljena se prije nekoliko mjeseci vratila u Kuću Maticu i dočekala Gospodinov poziv u vječnost.

Kao vjerna Vinkova kći nosila je posvuda svoju mirnu i blagu narav svjedočeći da se prema riječima sv. Vinka „Svetost ostvaruje u malim stvarima, u sitnim koracima, zaboravljajući na sebe i gledajući u vječnost“. Neka dobri Bog, kojemu je s. Ela svakodnevno prikazivala sebe, svoj rad, svoje susestre i zajednicu, nagradi njezinu spremnost na služenje u radosti i tuzi, u zdravlju i bolesti.

Molimo svemogućeg Boga da njegova službenica s. Ela, koja je u ovozemaljskom hodu nastojala ići putem posvećenja, po Njegovu milosrđu i oproštenju grijeha uđe u nebesko zajedništvo sa svetima i izabranima.  Pokoj vječni daruj joj Gospodine!

Oproštajnu riječ priredila: s. M. Ines Tutić


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: