Sestra ELA (Marija) HEGEDIĆ

Rođena 8. listopada 1942. u Presečnu, općina Novi Marof  

Umrla 27. listopada 2021. u Zagrebu

 

Bogu, Gospodaru života i smrti, preporučujemo dušu naše drage sestre Ele, koja je prije tjedan dana završila ovozemaljski život i preselila u vječnost.

Sestra Ela Hegedić, krsnim imenom Marija, rođena je 8. listopada 1942. godine u Presečnu, Općina Novi Marof,  od oca Matije i majke Ljube, rođene Kračić. Krštena je u Župi Presvetog Trojstva, Visoko. Katolička obitelj pružila joj je toplo okruženje u kojem je Marija rasla u dobi i milosti te odlučila poći putem savršenog predanja kao redovnica u Družbi sestara milosrdnica.

Zahvalna dragom Bogu i Isusovoj Majci Mariji na pozivu uputila se u Zagreb na redovničku formaciju te 1960. godine ušla u postulaturu. Svladavši prvu stepenicu ustrajno se i strpljivo penjala prema svome cilju – biti redovnica i služiti Bogu i bližnjemu. Nakon završenog novicijata položila je 1962. godine prve svete zavjete, a 1967. godine i doživotne zavjete. O sestri Eli bi se na prvi pogled moglo malo reći, ali to malo puno govori. Pamtimo je kao skromnu, tihu, jednostavnu i radinu redovnicu. U vrijeme redovničke pripreme ponekad je bila toliko samozatajna i samokritična da se smatrala nevrijednom uzvišenoga redovničkog poziva. Ali s. Ela se ne zaustavlja na tim razmišljanjima. Uzda se u Božju milost i ide naprijed. Vršeći, ljudskim rječnikom „obične dužnosti“, stjecala je „neobično“ blago za nebo, blago koje nikada neće propasti. U izvještajima njezinih poglavarica s početka redovničkog života kaže se da je s. Ela bila tiha i skromna, vrijedna i marljiva u povjerenim joj poslovima. Te lijepe karakteristike zadržala je u svome redovničkom služenju te u poslušnosti prihvaćala dužnosti koje su joj poglavarice povjeravale u samostanskim kućama: Kuća Matica, Ljubešćica, Lovrečina, Požega, Gradec i Osijek, te na župama u Požegi (Sveti Leopold) i u Đurđevcu. Što radi tereta godina, što zbog bolesti, iscrpljena se prije nekoliko mjeseci vratila u Kuću Maticu i dočekala Gospodinov poziv u vječnost.

Kao vjerna Vinkova kći nosila je posvuda svoju mirnu i blagu narav svjedočeći da se prema riječima sv. Vinka „Svetost ostvaruje u malim stvarima, u sitnim koracima, zaboravljajući na sebe i gledajući u vječnost“. Neka dobri Bog, kojemu je s. Ela svakodnevno prikazivala sebe, svoj rad, svoje susestre i zajednicu, nagradi njezinu spremnost na služenje u radosti i tuzi, u zdravlju i bolesti.

Molimo svemogućeg Boga da njegova službenica s. Ela, koja je u ovozemaljskom hodu nastojala ići putem posvećenja, po Njegovu milosrđu i oproštenju grijeha uđe u nebesko zajedništvo sa svetima i izabranima.  Pokoj vječni daruj joj Gospodine!

Oproštajnu riječ priredila: s. M. Ines Tutić


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: