Umrla sestra ESTERA (Marica) KREŠIĆ

S. ESTERA (Marica) KREŠIĆ

Na Uskrsni ponedjeljak, 17. travnja 2017., u samostanu sv. Vinka u Splitu preminula je naša sestra Estera (Marica) Krešić. Doživjela je 88 godina, a u milosrdničkom je zvanju 70 godina Bogu i bližnjemu služila. Pokopana je 19. travnja na splitskom gradskom groblju Lovrinac. Sprovodne obrede i misu zadušnicu u samostanskoj kapeli predvodio je gvardijan franjevačkog samostana Gospe od Zdravlja, fra Jakov Begonja u zajedništvu s don Ivanom Tadićem, don Nedjeljkom Krešićem, brojnim sestrama, rodbinom i prijateljima pokojne sestre.

Knjiga života s. Estere ispisana je do zadnje stranice. Što piše u toj knjizi? Neke smo retke mogli čitati još za života, a neke ne možemo ni sada u času kad se knjiga sklapa i kad u nju više ništa neće biti napisano. Ono što mi ne možemo čitati, može samo Bog.

Ipak, dok stojimo ovdje moleći za s. Esteru, pokušat ćemo se ukratko prisjetiti onoga što smo za njezina života već mogli pročitati iz knjige koju je ona pisala svojim životom. Radimo to zato što želimo za sve ono dobro i lijepo zahvaliti dragome Bogu, a upravo to je ono što bi trebalo i nasljedovati. Zato u duhu sv. Vinka sagledajmo kreposti svoje sestre koja otvara knjigu svoga života pred licem Božjim.

Prvo poglavlje ove knjige počinje u Mostaru, 7. prosinca 1928. godine, kada su Ljubomir i Delfa, rođ. Zadro, dobili djevojčicu kojoj su na krštenju dali ime Marica. U svom rodnom gradu Marica se školuje kod sestara milosrdnica gdje doživljava prekretnicu u svom životu. Uzoran život sestara privukao je mladu djevojku da im se pridruži te po ulasku u novicijat dobiva ime s. Estera. Prve zavjete položila je 15. kolovoza 1947. godine, a doživotne 3. listopada 1951. godine. Tu negdje, točnije 1950. godine počinje najveće poglavlje knjige njezina života. Te se godine zapošljava u laboratoriju bolnice na Križinama, u njeno vrijeme Vojne bolnice. Vrijeme je to civilnog društva, društva bezboštva, zvanog ateizam i komunizam, vrijeme vojne stege… pa ipak, ona je iznalazila načine kako pomoći i kako svjedočiti svoje milosrdničko poslanje. Koliko je njezino služenje kroz ovo vrijeme bilo plodonosno svjedoči živa zahvalnost tolikih kojima je pomogla, poglavito svećenika koji nisu imali zdravstvenu zaštitu. Na poseban način se u tom smislu dugi niz godina brinula za pokojnog nadbiskupa mons. Franu Franića za što je 1999. godine primila odlikovanje Svete Stolice Pro Ecclesia et Pontifice.

Danas nam se možda čini kako to i nije nešto veliko, ali u vrijeme komunizma za takvo nešto trebalo je biti jak duhom i hrabar da se iskorakne. S. Estera je to mogla jer se hranila molitvom. Uza sve okolnosti života, imala je jaku potrebu njegovati svakodnevnu molitvu, a po ulasku u mirovinu znala je satima moliti krunicu.

Upravo vrijeme mirovine posljednje je poglavlje njezine knjige. U tom poglavlju će dočekati svoju bolest i na kraju svoj susret s Uskrslim.

Sve rečeno mogli bi biti tek naslovi njenih životnih poglavlja, a što ispod ovih naslova piše: koliko dobra, koliko ljudskih slabosti, nadanja, ponosa, kajanja, strahova, čežnji, pitanja… sve to ne možemo sada čitati, to čita Bog, a nama je skriveno za vječnost.

Draga s. Estera, milosrdni Bog pozvao Vas je k sebi drugi dan poslije blagdana Uskrsnuća Gospodinova. U devetnici smo Nedjelje milosrđa. Molimo, stoga, da Onaj koji Vas je pozvao s ovoga svijeta pogleda na svako vaše dobro djelo i bude blag. Neka Vam kaže: Uđi u radost Gospodara svoga. Počivajte u miru i slavite vječno slavlje Uskrsa.

s. Dominika VrdoljakZa potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: