Umrla sestra Honorata (Katarina) Japec

SESTRA HONORATA, KATARINA JAPEC

„Nadam se da će se dobri Gospodin dalje brinuti za mene, jer cijeli naš život na zemlji je kušnja. Uvijek me je želja vukla (u novicijatu) da se svetim zavjetima posvetim Gospodinu i da budem posve Njegova.“ (Usp. S. Honorata, Katarina Japec: Opis moga života, Zagreb, 6. rujna 1949.)

Ove riječi je s. Honorata napisala u svom životopisu 6. rujna 1949. godine, prije polaganja redovničkih zavjeta. Očitujući svoje pouzdanje u Gospodina i svjesna nestalnosti života koji je pun kušnji, ona mu se željela potpuno posvetiti. Riječi, koje je na početku redovničkoga života napisala mogu nam poslužiti kao ogledalo njezinoga života sada, kada se, vjerujemo, njezina nada ispunila. Briga dobroga Gospodina, koji ju je pozvao u zoru dana njezinoga prelaska s ovoga svijeta, nastavlja se u vječnosti uživajući Njegovu ljubav u potpunosti. Od dana kada ju je poslao na ovaj svijet do dana kada ju je pozvao u vječnost s. Honorata je svjedočila Njegovu ljubav služeći mu radosno kroz svoje dužnosti, napose dužnost sakristanke, koju je vršila gotovo čitav svoj Bogu posvećen život. Ona je svojom ljubavlju posvećivala svoju dužnost, a njezina dužnost je bila sredstvo njezinoga posvećenja. Ljubav prema Bogu i molitvi primila je od svojih roditelja Gabrijela i Marije, rođene Jantolek, koji su svojoj brojnoj obitelji bili prvi odgojitelji i vjeroučitelji. U njima je gledala primjere života i slušala naputke za sretan i blagoslovljen životni put.

Rođena je u mjestu Sušobreg u župi Marija Bistrica kao peto od osmero djece. Krštena je pod okriljem Majke Božje Bistričke, koju je odmalena naučila štovati. U četrnaestoj godini ostala je bez oca, ali njegove pouke ostale su joj putokaz za cijeli život. Duboko pobožna, čeznula je za tišinom i Božjom prisutnošću. U takvom ozračju duše čula je Božji poziv te se odlučila za nasljedovanje Krista u Družbi sestara milosrdnica. Na njezinu zamolbu sestre su je primile u kandidaturu unatoč njezinoj maloljetnosti. Redovničko odijelo obukla je dvije godine kasnije, 14. kolovoza 1948., privremene zavjete položila je 12. rujna 1949., a doživotne 15. kolovoza 1953. godine. Svoje redovničko služenje započela je u sakristiji crkve sv. Vinka u Zagrebu. Pet godina bila je u službi zajednica na Majuru u Zagrebu i u Petrovaradinu. U ožujku 1967. godine premještena je u Daruvar i tu se ponovno vratila službi sakristanke, koju je vršila deset godina, a nakon toga nastavila u Franjevačkom samostanu u Požegi do 2002. godine. Otada je brinula o starijim sestrama služeći im velikom ljubavlju. Budući da je gotovo čitav njezin redovnički život protekao u sakristiji, valja spomenuti da je tu dužnost iznimno voljela, na srcu joj bila ljepota i urednost sakralnog prostora, možemo reći, sve je držala pod kontrolom. Bila je molitvena duša, velika moliteljica i klanjateljica.

U svom životopisu je napisala: „Dragi Isus neka nas na koncu našega života primi za svoje članove one lijepe vječne i nerazdružive bijele svoje Družbe. Doista vrijedan je Isus ljubavi moje. Ta čežnja vukla me je da mu predajem cvijet mladosti svoje i čistoću srca svoga.“

Bila joj uslišana ova molitva. Neka je Nebeska Majka, kojoj je u čast nizala zrnca Krunice, zagovara, a Gospodin kome se svakodnevno klanjala u Presvetom Oltarskom sakramentu, neka joj dadne počinka u svom Presvetom Srcu.

Počivala u miru!


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: