Sestra IRENA (Barica) KLIMPAK

Rođena 29. lipnja 1932. godine u mjestu Presečno Visočko, župa Visoko

Umrla 18. svibnja 2020. u Kući matici, u Zagrebu

 

 

Mladi roditelji, Mirko i Ana Klimpak, primili su 29. lipnja 1932. godine od Boga na dar radosno očekivanu svoju prvorođenu djevojčicu i već drugi dan dali je krstiti u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Visokom. Dobila je ime Barica. Poslije nje imali su još troje djece. Bili su srcem privrženi Bogu i Crkvi pa su i svoju djecu odgajali u pravom kršćanskom duhu.

Barica je bila blage i vedre naravi, uvijek spremna na igru i veselje. U obitelji se redovito zajednički molilo i radilo a nedjeljom i blagdanom išlo na svetu misu i primalo sakramente. Tako je Barica od malena odgajana u zdravom obiteljskom ozračju i u domaćem okruženju usvajala ponašanje i vrijednosti kršćanskog života. Župnik Franjo Stričak napisao joj je u preporuci za samostan: „Svojevoljno se odlučila za redovnički stalež. Mirne je i dobre naravi, marljiva, uslužna. Rado je i često primala sakramente. Smatram da je kandidatkinja u svojoj odluci iskrena i dobronamjerna, a po svojim tjelesnim i duševnim osobinama sposobna i prikladna za redovničko zvanje.“ Ove već zasađene osobine dobre i plemenite naravi dalje je razvijala i vježbala ne samo u mladosti, nego cijeli život.

U samostan je primljena 1. lipnja 1957. godine. Nakon godine dana kandidature, na ulasku u novicijat dobila je ime s. Irena. Prve redovničke zavjete položila je 16. kolovoza 1959. godine. Za vrijeme privremenih zavjeta radila je u dvorbi bolesnih sestara u kućnoj bolnici i na gospodarstvu u Daruvaru i u Lovrečini. Osposobljena je za kuharicu i potom skoro 40 godina uspješno kuhala u župnim i samostanskim zajednicama. Poslušna i brzo prilagodljiva u novoj sredini, primala je premještaje kao izraz Božje volje, potrebe i povjerenja koje su joj poglavari iskazali šaljući ju gdje je trebalo kuharicu i domaćicu.

Kuhala je u našim samostanima (u Ljubešćici,  Lovrečini i Daruvaru) te na župama (u Jakšiću, Barilovićkom Leskovcu, Novoj Gradiški, Požegi i Ludbregu). Vršila je i službu kućne poglavarice u Barilovićkom Leskovcu i Novoj Gradiški. Posvuda je bila revna i požrtvovna, nesebična, savjesna, šutljiva i radina. Dužnosti je obavljala polako ali dobro i na vrijeme bi sve završila. A onda bi, uz redovite zajedničke molitve i pobožnosti, u tišini s Isusom razgovarala i u osobnoj molitvi povjeravala Gospodinu sebe, svoju obitelj, Družbu, župu u kojoj je radila i duše potrebne obraćenja i Božjeg oproštenja. Resila ju je privrženost dragoj Gospi i čim bi našla vremena, dolazila je pred njezin kip s krunicom u ruci. Posebnom i nježnom ljubavlju štovala je Srce Isusovo i Predragocjenu Krv Isusovu prolivenu za spas svih ljudi i doprinosila njezinom štovanju, osobito na župi u Ludbregu.

Oslabljena zdravlja i nakon operacije srca nije više mogla biti u Ludbregu. U travnju 2014. godine preselila se u „Stari seminer“ Kućne bolnice u Zagrebu. Od tada je gotovo sve vrijeme provodila u molitvi i tihoj pjesmi srca koja slavi i raduje Gospodina. Nenadano se preselila u vječnost u noći 18. svibnja 2020.

Za sve dobro i lijepo što je u životu činila, žrtve i molitve koje je prinosila, napore i odricanja koja je podnijela, radosti i pobožnosti na koje je i druge poticala, nagradi ju Gospodine vječnim blaženstvom među svetima svojim.          

Počivala u miru Božjem!  Amen.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: