Sestra KARITAS (Slavica) JAGODAR

Rođena 9. studenoga 1929. u Slavonskom Kobašu

Umrla 12. prosinca 2020. u Kući matici, u Zagrebu

 

U Slavonskom Kobašu rodila se 9. studenoga 1929. Slavica Jagodar od oca Josipa i majke Kate, rođene Miletić. Od njihovih desetero djece, šestero ih je doživjelo odraslu dob, dok ih je četvero još u djetinjstvu umrlo. Živjeli su na seoskom gospodarstvu marljivim i zauzetim radom obrađujući polje i uzgajajući stoku. Kao dobri vjernici odgajali su djecu u kršćanskom duhu, s njima molili i redovito odlazili na svetu misu u svoju župnu crkvu u Kobašu.

Voljenu Slavicu roditelji su kao djevojčicu svuda nosili sa sobom na rad u polje i u vinograd. Dok su oni radili u vinogradu u Oriovcu, vidjela je časne sestre koje također rade u radnim odijelima ali s bijelim velom na glavi. Svidjelo joj se njihovo odijelo, željela ih je opet vidjeti, razmišljala je o njima i poželjela biti jedna od njih. Redovito je svake subote išla u crkvu na župnu katehezu i nedjeljom na svetu misu. Na svoj imendan, 21. lipnja 1938. primila je sakrament Prve svete pričesti, a nakon kraćeg razdoblja i krizme. Kad je imala trinaest godina razboljela joj se majka i morala je ostati u bolnici. Slavica je preuzela kuhanje i brigu za drugu braću i sestre. Bila im je i ostala kao majka. Ništa joj nije bilo teško: ni rad u kući, niti na polju. I kad se majka oporavila Slavica joj je bila glavna pomoć. Često je razmišljala o odlasku k časnim sestrama. Kad joj je bilo 17 godina, putujući od strica, sama je otišla u Požegu k sestrama milosrdnicama i izrazila želju da bi išla u samostan. Dale su joj upute i još iste godine, 24. srpnja 1947., primljena je u Zagrebu u kandidaturu. Za Veliku Gospu 1948. ušla je u novicijat, dobila redovničko odijelo i ime s. Karitas. Prve redovničke zavjete položila je 12. rujna 1949., a doživotne 15. kolovoza 1952.

Poslije novicijata, radila je tri godine na gospodarstvu na “Savi” – “na Majuru u Zagrebu”. U razdoblju od 1. siječnja 1953. do 4. lipnja 1954. polazila je Bolničku školu pri Gradskoj bolnici u Zemunu. Poslije je radila kućne poslove u Martinskoj Vesi te kao pomoćna kuharica u Kući matici i u Požegi. Od 24. listopada 1959. do 24. travnja 1962. vršila je službu bolničarke u Bolnici u Vrbasu. Od tada je uvijek radila kao kuharica. Školske god. 1966./67. završila je u Zagrebu kuharski tečaj te upotpunila svoja prijašnja kuharska umijeća. Do konca života ostala je u službi kuharice, kao da je više voljela službu kuharice nego bolničarke. Kuhala  je neko vrijeme u Bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu, zatim u Bolnici Plehan te u Bolnici u Derventi, potom u samostanu u Lovrečini, pa u Kući matici, zatim tri godine u Domu za starije i nemoćne u Horbu (Njemačka). Od  4. siječnja 1972. bila je kuharica u Sarajevskoj provinciji na više župa (Potočani, Brčko, Olovo, Livno, Mostar), te u samostanu u Banjaluci.

Jako je željela i molila da se vrati u svoju matičnu Zagrebačku provinciju, što joj je nakon odluke Vrhovnog vijeća, 18. studenoga 2006. dopustila časna majka Blaga Bunčuga. Pomagala je od tada u Kući matici koliko je mogla. Od 23. listopada 2013. bila je među bolesnim sestrama u Kućnoj bolnici i vršila apostolat molitve i žrtve.

U silnom naletu korone virusa koji je poharao Kuću maticu, njezin oslabljeni organizam podlegao je ovoj bolesti.  Umrla je u Kućnoj bolnici 12. prosinca 2020.

Počivala u miru Božjem! Amen!


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: