Sestra M. ANGÉLICA (Liduvina) ENCISO VARGAS

Rođena 13. travnja 1936. na Otoku Pucu, Paragvaj

Umrla 5. studenoga 2020. u Asuncionu, Paragvaj

Roditelji naše s. M. Angelike, Buenaventura i María Felipa, bili su duboko religiozni. Radi školovanja obitelj se preselila u mjesto Caraguatay. U dobi od šest godina mala Ludovina primila je prvu pričest, a s deset godina ju je svećenik zamolio da predaje katekizam najmanjima u župi. Tu misiju je s velikim entuzijazmom ispunila, kako je napisala u svojoj autobiografiji.

U ožujku 1950. godine, otac s. M. Angelike vrlo se teško razbolio te je primljen u bolnicu u Asuncionu, gdje su radile kćeri kršćanske ljubavi. Sestre su s puno dobrote i ljubavi brinule o bolesnicima, pa tako i o njezinom ocu. To je u njoj probudilo želju za redovničkim životom. Po  povratku kući s ocem razgovarala je sa župnikom koji je bio njezin ispovjednik. Podijelila je s njim iskustvo iz bolnice i izrazila mu svoju želju. On joj je odgovorio da poznaje i druge vrlo dobre redovnice kojima bi se mogla pridružiti. Kontaktirao je naše sestre u Asunciónu i nakon nekoliko mjeseci dvije sestre su posjetile Ludovinu i razgovarale s njom i njezinim roditeljima. Ludovina je u svom životopisu zapisala da su joj sestre odmah postale drage i bez sumnje im je rekla da je odlučna u svojoj želji da bude redovnica poput njih.

U siječnju 1951., mjesec dana nakon posjeta sestara, Ludovina je u pratnji svog oca stigla u Asunción i pridružila se sestrama u zajednici zavoda Bezgrješnog Srca Marijina, gdje je boravila godinu dana. Godine 1952. otputovala je u Dock Sud (Argentina) kako bi nastavila stručno i vjersko obrazovanje. U postulaturu je ušla 1955. godine, a sljedeće godine započela novicijat u Villa Elisi. Prema običaju Družbe dobila je redovničko ime sestra M. Angelika. Prve redovničke zavjete na tri godine položila je 1957. Tada se vratila na Dock Sud i nastavila srednjoškolsko obrazovanje. U zavodu Navještenja Marijina u Buenos Airesu pohađa i završava pedagošku školu. Ponovno je premještena na Dock Sud kao diplomirana učiteljica i profesorica daktilografije. Doživotne zavjete položila je 1962. godine.

Kao osposobljena učiteljica poslana je 1966. godine u Urugvaj gdje je provela, kako sama kaže, najsretnije godine svog života. Odatle je poslana u Orense, zatim ponovno u Urugvaj sve do 1975. godine, odakle odlazi u zajednicu San Ignacio (Paragvaj) za razrednicu. Zbog bolesti svoje majke i sestre 1989. godine zatražila je eksklaustraciju. Tijekom boravka u obitelji s velikim strpljenjem i žrtvom nosila je svoj teški križ sve do 1998., kada se vraća u zajednicu San Ignacio i nastavlja predavati u školi.

Na svim mjestima svoga djelovanja s. M. Angelika ostavila je lijepe uspomene. Djecu je poučavala s puno ljubavi i predanosti, a iznad svega nastojala je da Boga upoznaju i uzljube. Odlaskom u mirovinu 2006. godine premještena je u zajednicu Santa Rita, gdje s velikom ljubavlju i predanošću pomaže u kućanskim poslovima.

S. M. Angelika odlikovala se jednostavnošću, poniznošću, molitvenim životom i trapljenjem. Njezina zdravstvena ograničenja nisu joj bila prepreka u sebedarju. Živjela je stalno u Božjoj prisutnosti i za vrijeme molitve u kapeli i kod obavljanja svih povjerenih joj poslova.

Dana 23. listopada iznenada je doživjela moždani udar. Na liječenju je bila najprije u bolnici Santa Rita, a zatim u Asuncionu. Premda su liječnici učinili sve što je u njihovoj moći i s. Angelika se osjećala bolje, ubrzo je dobila upalu pluća koja je, uz druge komplikacije, uzrokovala njezinu smrt 5. studenoga 2020.

Gospodin, kojemu je služila s puno ljubavi i predanosti, pozvao ju je na vječni počinak, u zagrljaj svog Zaručnika i Pastira. Istoga dana, zbog pandemije koronavirusa, u 14 sati bio je pokop na groblju Park mira. Prisustvovale su sestre iz zajednice Asunciona i najbliža rodbina.

Zahvaljujemo Bogu za život, poziv i bogato svjedočanstvo jednostavnosti, poniznosti, dobrote i molitvenog života naše sestre. Neka i dalje moli za svoju Družbu i za cijelo čovječanstvo.

Daruj joj, Gospodine, vječni počinak!


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: