Umrla sestra M. DANIMIRA (Marija) RADOŠEVIĆ

 

S. M. Danimira, Marija Radošević rođena je u Dugopolju 1937. godine kao najmlađe, dvanaesto dijete oca Tome i majke Ane, rođene Vladović. Godine djetinjstva provela je uglavnom pomažući obitelji u svakodnevnim poslovima i završavajući osnovnu školu. Sa šesnaest godina osjetila je duhovni poziv; strpljivo je čekala do osamnaeste te je tada rekla svojoj majci da želi u samostan. Nekoliko joj je dana trebalo da od majke izmoli i potrebno dopuštenje, no otac se nikako nije slagao s tom njezinom odlukom. Zamolila je župnika za pomoć u ostvarenju svoje želje i namjere. Kad se njezina molba pozitivno riješila, 1955. godine, Marija dolazi u naš samostan u Splitu.

U novicijat ulazi 8. svibnja 1956. godine. Prve zavjete polaže godinu dana kasnije, a doživotne 1963. godine. Poslušnost i potrebe zajednice odvele su je u brojne zajednice Provincije. Sestra M. Danimira je u svojoj živahnoj vedrini znala reći da je obišla sve kuće Zaručnikove. Doista – njezin redovnički put je povezao Split, Dubrovnik, Sinj, Makarsku, Risan, Zlarin, Zadar, Šibenik, Supetar, Herceg Novi, Kotor i Ćurline u jedan Bogu i čovjeku darovan život. Radeći na raznim kućnim dužnostima – gospodarstvo, praonica rublja, služba kućne poglavarice te najduže kao kuharica – s. M. Danimira je svjedočila ono što je narod njezina rodnog mjesta znao reći za nju i prije odlaska u samostan: »U onoj veseloj djevojci krije se plemenitost!«

Draga naša s. M. Danimira! Mnogi često za Vas kažu da ste uvijek bili osoba velika srca! Gdje je tajna? Možda u Vašoj diskretnoj gesti kad ste još prije odlaska u samostan donijeli župniku prilog s molbom da se nabavi kip Prečistoga Srca Marijina čime ste potaknuli mnoge druge da učine isto… Sigurno i u onom vapaju u novicijatu: »Božansko Srce Isusovo, hvala ti za dar poziva i daj mi milost da ustrajem sve do smrti svoje u ljubavi tvojoj! Božansko Srce Isusovo, budi utočište moje navijeke!« Svoju ukorijenjenost u Bogu snažili ste redovito molitvom. Srce Isusovo i Marijino utoplili su vaše godine u kojima Vam je zapalo u dio – hraniti mnoge, tako te je još veća bivala Vaša radost kad god ste mogli dijeliti, davati svima kojima ste bili poslani, a bilo je vremena kad se malo što, osim dobrote srca moglo podijeliti…

Na ovećoj dionici životnoga puta po patnji i bolesti bili ste osobiti dionik križa Kristova. Ipak ste uspijevali i danima patnje dodavati svjedočanstvo strpljenja i vedrine. Jednostavnost kojom ste i nespretnosti naravi donosili pred Isusa s onim svojim: »Isuse moj, oprosti mi, takva sam!« – sigurno su nalazili put do Njegova Srca.

Sad kad ste prešli na drugu obalu – nastavljamo molitveno zajedništvo! U prvom redu za naše obitelji: da bude dobrih roditelja, koji će odgajati i poučavati svoju djecu, poput Vaših o kojima ste zapisali: »Imala sam dobre roditelje. Oni su me odgajali, osobito majka… Išla sam s njom u crkvu. Ona me je učila vjeronauk…« Molimo zajedno da dobri Otac blagoslovi nastojanja oko pripreme za susret obitelji, kako bi donio plodove u našoj Crkvi i našem narodu!

Smrt je svakako zalog uskrsnuća. Neka naša molitva i po vašem odlasku bude pouzdanija molitva nade – da nas ne obeshrabri smrt ni zbog činjenice smanjenja broja sestara. Molimo da se po svakoj, i Vašoj smrti, učimo umirati poput sjemena – da bismo živjeli: Božjim životom, Vinkovim stilom – za dobro čovjeka, na slavu dobroga Oca nebeskog, za vječni Uskrs!

Počivala u miru!


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: