Sestra M. GIZELA (Bara) ŠANTEK

Rođena 14. rujna 1941. u Donjem Viduševcu, općina Glina

Umrla 26. studenoga 2020. u Rimu

 

Sestra M. Gizela, Bara Šantek, rođena je 14. rujna 1941. godine, u Donjem Viduševcu, općina Glina, od oca Ivana i majke Jage, rođ. Šantek. Kad su joj bile dvije godine otac je otišao u vojsku i više se nikada nije vratio. Majka je ostala sama s tri nejake djevojčice. Kćerke su od malenih nogu pomagale majci u svim kućnim i poljskim poslovima. Mala Bara je kroz zimske dane kod kuće kačkala i vezla, a majka je te radove nosila u grad na prodaju.

Njezina starija sestra Mara dolazi u našu Družbu i polaže sv. redovničke zavjete 1960. godine pod imenom s. M. Angelina, a Bara koja je dvije godine mlađa, te iste godine stupa u kandidaturu. Prve redovničke zavjete polaže 16. kolovoza 1962. i dobiva ime s. M. Gizela, a doživotne zavjete polaže 16. kolovoza 1967. godine. Ovo je zapisano o njoj u izvještajima početne formacije: „Pobožna je, radina i zauzeta za dužnosti. U saobraćaju s drugima je pažljiva i sestrinska. Ozbiljno shvaća dužnosti. Prema starijima je fina i uljudna.“ Ove karakteristike resile su je tijekom cijeloga života na svim dužnostima koje je obavljala.

Nakon položenih privremenih zavjeta 1962. godine  boravila je u Kući Matici i obavljala kućanske poslove: u kuhinji, šivaoni, praonici rublja i kod svećenika. Od 1965. do 1971. godine u župi sv. Marka u Zagrebu obavljala je razne poslove u domaćinstvu i u crkvi. Ujedno završava tečaj za servirku 1967. i tečaj za kuhanje 1971. godine. Stečeno iskustvo na ovoj odgovornoj Zagrebačkoj župi potiče poglavare da ju pošalju u Rim – Trg Leonina (Piazza Leonina) kod kardinala Franje Šepera, pročelnika Kongregacije za nauk vjere, za vođenje domaćinstva, gdje tiho i samozatajno obavlja ovu povjerenu joj dužnost. Ovdje s. M. Gizela ima mogućnost upoznati i susresti niz crkvenih dostojanstvenika, a među njima i kardinala Wojtylu, budućega Papu Ivana Pavla II. Nakon smrti kardinala Franje Šepera, 30. prosinca 1981. godine, sestre ostaju do 27. ožujka 1982. godine pospremiti stan, a nakon toga s. M. Gizela odlazi u Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima gdje preuzima dužnost sakristanke. U tri mandata obavlja dužnost predstojnice u ovoj zajednici. Dva mandata je zamjenica predstojnice, a od 1994. do 2000. bila je II. savjetnica Poglavarice Delegature – Rim. Zadnje vrijeme provedeno u Papinskom Zavodu sv. Jeronima provela je na službi sakristanke koju je vršila temeljito i ozbiljno. Mnogobrojni studenti Zavoda pamte ju kao savjesnu, tihu i požrtvovnu sakristanku koja je za svakoga od njih imala toplu majčinsku riječ. Hrvatski hodočasnici iz Domovine i cijeloga svijeta slaveći euharistiju u Crkvi sv. Jeronima susretali su u njoj djelić domovine koju je duboko voljela.

Godine 2015. zdravstveno stanje joj više nije dozvoljavalo vršiti tu službi i biva premještena u Kuću Delegature. Iako krhkoga zdravlja, nastavlja služiti Gospodinu pomažući kod bolesnih sestara i u sestarskoj blagavaonici. Polovicom lipnja završava na bolničkom liječenju, nakon čega njezino zdravstveno stanje biva sve lošije. Gospodin ju je pohodio i pozvao k sebi 26. studenoga 2020. godine, uoči blagdana Bezgrješne od Čudotvorne medaljice, koju je ona posebno štovala. Baš u vrijeme njezinog prelaska s ovoga svijeta zajednica je imala euharistijsko klanjanje i molila za nju.

Našoj s. M. Gizeli, jedno veliko HVALA od cijele zajednice. Neka Gospodin obilno nagradi njezino služenje u crkvenim i redovničkim ustanovama.

Pokoj vječni daruj joj Gospodine. I svjetlost vječna svijetlila joj.

Počivala u miru. AMEN!


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: