Sestra M. GIZELA (Bara) ŠANTEK

Rođena 14. rujna 1941. u Donjem Viduševcu, općina Glina

Umrla 26. studenoga 2020. u Rimu

 

Sestra M. Gizela, Bara Šantek, rođena je 14. rujna 1941. godine, u Donjem Viduševcu, općina Glina, od oca Ivana i majke Jage, rođ. Šantek. Kad su joj bile dvije godine otac je otišao u vojsku i više se nikada nije vratio. Majka je ostala sama s tri nejake djevojčice. Kćerke su od malenih nogu pomagale majci u svim kućnim i poljskim poslovima. Mala Bara je kroz zimske dane kod kuće kačkala i vezla, a majka je te radove nosila u grad na prodaju.

Njezina starija sestra Mara dolazi u našu Družbu i polaže sv. redovničke zavjete 1960. godine pod imenom s. M. Angelina, a Bara koja je dvije godine mlađa, te iste godine stupa u kandidaturu. Prve redovničke zavjete polaže 16. kolovoza 1962. i dobiva ime s. M. Gizela, a doživotne zavjete polaže 16. kolovoza 1967. godine. Ovo je zapisano o njoj u izvještajima početne formacije: „Pobožna je, radina i zauzeta za dužnosti. U saobraćaju s drugima je pažljiva i sestrinska. Ozbiljno shvaća dužnosti. Prema starijima je fina i uljudna.“ Ove karakteristike resile su je tijekom cijeloga života na svim dužnostima koje je obavljala.

Nakon položenih privremenih zavjeta 1962. godine  boravila je u Kući Matici i obavljala kućanske poslove: u kuhinji, šivaoni, praonici rublja i kod svećenika. Od 1965. do 1971. godine u župi sv. Marka u Zagrebu obavljala je razne poslove u domaćinstvu i u crkvi. Ujedno završava tečaj za servirku 1967. i tečaj za kuhanje 1971. godine. Stečeno iskustvo na ovoj odgovornoj Zagrebačkoj župi potiče poglavare da ju pošalju u Rim – Trg Leonina (Piazza Leonina) kod kardinala Franje Šepera, pročelnika Kongregacije za nauk vjere, za vođenje domaćinstva, gdje tiho i samozatajno obavlja ovu povjerenu joj dužnost. Ovdje s. M. Gizela ima mogućnost upoznati i susresti niz crkvenih dostojanstvenika, a među njima i kardinala Wojtylu, budućega Papu Ivana Pavla II. Nakon smrti kardinala Franje Šepera, 30. prosinca 1981. godine, sestre ostaju do 27. ožujka 1982. godine pospremiti stan, a nakon toga s. M. Gizela odlazi u Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima gdje preuzima dužnost sakristanke. U tri mandata obavlja dužnost predstojnice u ovoj zajednici. Dva mandata je zamjenica predstojnice, a od 1994. do 2000. bila je II. savjetnica Poglavarice Delegature – Rim. Zadnje vrijeme provedeno u Papinskom Zavodu sv. Jeronima provela je na službi sakristanke koju je vršila temeljito i ozbiljno. Mnogobrojni studenti Zavoda pamte ju kao savjesnu, tihu i požrtvovnu sakristanku koja je za svakoga od njih imala toplu majčinsku riječ. Hrvatski hodočasnici iz Domovine i cijeloga svijeta slaveći euharistiju u Crkvi sv. Jeronima susretali su u njoj djelić domovine koju je duboko voljela.

Godine 2015. zdravstveno stanje joj više nije dozvoljavalo vršiti tu službi i biva premještena u Kuću Delegature. Iako krhkoga zdravlja, nastavlja služiti Gospodinu pomažući kod bolesnih sestara i u sestarskoj blagavaonici. Polovicom lipnja završava na bolničkom liječenju, nakon čega njezino zdravstveno stanje biva sve lošije. Gospodin ju je pohodio i pozvao k sebi 26. studenoga 2020. godine, uoči blagdana Bezgrješne od Čudotvorne medaljice, koju je ona posebno štovala. Baš u vrijeme njezinog prelaska s ovoga svijeta zajednica je imala euharistijsko klanjanje i molila za nju.

Našoj s. M. Gizeli, jedno veliko HVALA od cijele zajednice. Neka Gospodin obilno nagradi njezino služenje u crkvenim i redovničkim ustanovama.

Pokoj vječni daruj joj Gospodine. I svjetlost vječna svijetlila joj.

Počivala u miru. AMEN!


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: