Umrla sestra M. Nives (Maria Sestani) Šestan

Sestra M. Nives, krsnim imenom Maria, rođena je 29. studenoga 1922., od oca Ivana i majke Franjice r. Ladavac, u mjestu Beram, općina Pazin (Istra), koja je u ono vrijeme bila pod vlašću Italije. Najstarije je dijete u obitelji koju je Gospodin obdario s desetero djece, dva sina i osam kćeri. U obitelji se njegovao duh zajedničkog moljenja svete krunice, koju je predmolila Maria, držeći u jednoj ruci krunicu, a u drugoj sličicu Majke Božje. Svojom iskrenom pobožnošću bila je uzor i primjer svojoj mlađoj braći i setrama. U obitelji je uvijek vladala međusobna sloga i kršćansko ozračje.

U Družbu sestara milosrdnica u Rijeci primljena je 9. ožujka 1938. Nakon nje, još su dvije njezine sestre odlučile posvetiti se Gospodinu. Sestra M. Auksilija, koja je vrlo mlada umrla od tuberkuloze, i sestra M. Tarzicija koja živi u samostanu u Praputnjaku.

Redovničko odijelo obukla je 6. listopada 1940. Privremene zavjete položila je 7. listopada 1941., a doživotne 7. listopada 1944. Nakon položenih zavjeta studirala je za učiteljicu najprije u Rijeci, a zatim u Gorizi.

Svoje stručno znanje primijenila je u praksi kada su sestre 11. rujna 1944. u Provincijalnoj kući u Rijeci otvorile, privatni dječji vrtić. Trudila se djecu što više naučiti i tako ih privoditi k Bogu, a u grupi ih je bilo tridesetak. Rad se lijepo odvijao pa su djeca i roditelji bili zadovoljni. Kada je završio rat prilike su se izmijenile te je školske godine 1947./48. dječji vrtić u Rijeci zatvoren.

Godine 1949. sestra M. Nives je odlukom poglavara premještena u Rim i od 1949. do 2006. radi kao učiteljica u dječjem vrtiću. U Rimu je dječji vrtić najprije bio smješten u prizemnim prostorijama kuće Delegature, a od šk. god. 1967./68. preseljen je u novo izgrađenu školsku zgadu „San Vincenzo de’ Paoli“. Broj djece u vrtiću je porastao, jer je otvorena i osnovna škola. S. M. Nives i u Rimu nastavlja lijepu suradnju s djecom i roditeljima što su mnogi potvrdili svojim dolaskom na njezin sprovod. Uz službu u dječjem vrtiću u više mandata vršila je službu savjetnice i tajnice Delegature. Likovnim umijećem, osim djece i roditelja, u vrtiću, za blagdane je znala razveseliti i sestre u zajednici. Svoj dar za glazbu stavila je u službu liturgijskog sviranja. Sve do 88 godine života svirala je u sestarskoj kapeli. Osim rada u dječjem vrtiću i liturgijskog sviranja obavljala je i službu vozačice do svoje 87 godine života. Sestre svjedoče da je s velikom ljubavlju i radošću obavljala svoje dužnosti. Bila je samozatajna, požrtvovna i uslužna. Posljednje godine života provodila je u molitvi i pripremi za susret s Gospodinom kao što je i sama zapisala: „Lascio scritto: si muore soli, è vero, ma c’è la Chiesa che ci accompagna. E poi, di là c’è Qualcuno che ci aspetta.“  (Ostavljam napisano: Umiremo sami, to je istina, ali je Crkva koja nas prati. I zatim, tamo je Netko tko nas čeka.) Okrijepljena svetim sakramentima blago je u Gospodinu preminula 8. siječnja 2016. u bolnici „Policlinico Casilino“ u Rimu.

Vjerujemo da su mnogi slavili Oca nebeskoga vidjevši njezina djela kroz nesebično i velikodušno služenje. Neka je dobri i milosrdni Otac u kojega je vjerovala i kome se nadala nagradi vječnim životom.

Počivala u miru!


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: