Sestra MARINELA (Jelena) MIKETEK

Rođena 31. prosinca 1951. u Strmcu, općina Novi Marof

Umrla 25. travnja 2021. u Rijeci

 

Sestra Marinela (Jelena) Miketek rođena je 31. prosinca 1951. u lijepom Zagorju, u Strmcu, od oca Đure i majke Eve, rođ. Košćak. Sretno je rasla u kršćanskoj obitelji s tri sestre i dva brata. Sama piše o svom zvanju: „Zahvaljujući molitvama i žrtvama svojih roditelja, kao i lijepom primjeru sestara milosrdnica koje sam u djetinjstvu sretala ja sam posvetila svoj život Bogu.“ Svjesna da ju Bog zove, podržana od svojih dragih roditelja, upravo evanđeoski, žurno, bez puno premišljanja, ostavlja sve i slijedi svoga Gospodina od 1970. godine, kada dolazi u Rijeku u naš samostan sestara milosrdnica u Rijeci, dr. Frana Kresnika 15, skupa sa svojom sestrom Slavicom, blizankom. Tu su već duže vrijeme još dvije njezine sestre. Tako se ona s još tri rođene sestre našla u istom samostanu, u ljubavi za Gospodina i u ljubavi za bližnjega u potrebi, kako je sama zapisala.

Nakon sretno obavljene kandidature i novicijata s. Marinela je prve zavjete položila 1972., a doživotne 1977. godine. Po završetku medicinske škole u Puli dolazi u Veli Lošinj 1981. godine, u dobro poznati Dom za starije osobe u kojemu je već prije radila kao njegovateljica. Tu je s. Marinela predano radila sve do svoje mirovine 9. travnja 2013., a onda nastavila dalje u istom mjestu, jednakim zanosom, ljubavlju i vjernošću za svoju zajednicu i za sve one koje joj Gospodin ucrta na životnoj stazi.

Vrijedna i radišna kao i njezine sestre uz svoj posao u Domu i u kući, sve vrijeme sa sestrom vodi brigu o domskoj kapelici i liturgijskim slavljima, a svojim glasom doprinosila je i svečanosti misnih slavlja u župi. Zbog njezinog predanog rada, ljubavi i susretljivosti mještani su ju kao redovnicu istinski voljeli i poštivali.

Dovršavajući mjeru svojih dana, već narušenog zdravlja i dalje u službi ljubavi za Gospodina i za svoje bližnje, sestra Marinela je pomalo dogorijevala ostavljajući svijetli trag svima nama, a onda je nadošla pandemija koronavirusa koja je ubrzala zadnje dane njezinog tihog i skrovitog života.

Otac nebeski, u svoje kraljevstvo pozvao je svoju ljubljenu kćer, našu sestru Marinelu, 25. travnja 2021., u jutarnjim satima. Opremljena svetim sakramentima, vjerujemo da je spremno pošla u susret svome Gospodinu i Zaručniku.

Draga naša sestra Marinela, mi zahvaljujemo Gospodinu za tvoj dar života življenog s nama. Brzo si otišla, ali mi vjerujemo i znamo: Gospodin je ispunio i dovršio mjeru tvojih dana, zato ga i molimo da primi sva tvoja umiranja sebi da bi živjela Njemu, Jedinom i Istinskom Bogu u Kristu Isusu koji te je ljubio prije nego li je svijeta bilo. Posebno mu prinosimo tvoje zadnje dane, svu tvoju duboku bol duše i tijela, svu samoću i odvojenost od nas. On je sav tvoj život primio kao žrtvu paljenicu i sve sjedinio u žrtvi svoga Sina da mu budeš slična, kako u žrtvi tako i u slavi.

Milosrdna kćeri Svetoga Vinka, tvoje Ti sestre žele i mole Gospodina Isusa, Dobrog Pastira, na čiji si dan poletjela vječnim livadama, da u Gospodnjem domu prebivaš kroz dane mnoge. Zato molimo: Dobar pastir, pravo jelo, smiluj joj se, Janje bijelo, među svece ti je smjesti u nebu kod stola svog. Amen, aleluja!

Počivala u miru. Amen.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: